TIBBIN BABASI HİPOKRAT DEĞİL HAMMURABİ OLABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Kanal B’ de Levent Yıldız’ ın Cengiz Özakıncı ile sohbetinden Onur Demiroğlu isimli bir okuyucum vasıtasıyla haberdar oldum.

Cengiz Özakıncı, Prof. Dr. Mebrure Tosun ve Doç. Dr. Kadriye Yalvaç’ ın Sümer, Babil, Asur Kanunları ve Ammi-Şaduqa Fermanı isimli kitaplarından Hammurabi Kanunlarından örnekler veriyor.

Hammurabi kanunları’ nın MÖ 1760 yılı civarında Mezopotamya’da ortaya çıkan, tarihin en eski ve en iyi korunmuş yazılı kanunlarından biri olduğunu hatırlatalım.

Biz doktorları yakından ilgilendiren iki kanun örneği şöyle:

Eğer bir hekim ağır yaralı bir adamı bronz neşterle ameliyat edip adamın hayatını kurtarırsa (yaşatırsa) veya adamın alnını veya şakağını bronz neşterle açıp adamı yaşatırsa on şekel gümüş alacaktır.

Eğer hekim ağır yaralı adamın bronz neşterle üzerinde çalışıp adamın ölümüne sebep olursa veya adamın göz bölgesini bronz neşterle açıp adamın gözünü kör ederse, hekimin bileklerini keseceklerdir.

Gelelim neticeye

Tıbbın babasının bugüne kadar Hipokrat olduğu kabul edilirdi. Oysa bu videoda verilen bilgilere göre tıbbın ilk kanunlarını Hipokrat’ tan yüzlerce sene evvel yaşayan Hammurabi’ nin yazdığı anlaşılıyor.

Kahvemize, yoğurdumuza, baklavamıza adını veren Yunanlar, tıbbın babasına da mı sahip çıkıyorlar; buna tabii ki biz doktorlar değil tarihçiler karar verecektir.

İnsan ister istemez “İyi ki Sümerler zamanında doktor değilmişiz, bugünkü kanunların gözünü seveyim” demeden edemiyor ve derin nefes alıp rahatlıyor.

Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=p_jE46Gt270&feature=youtu.be

Bahsettiğim bölüm videonun 1:12:20 dakikasından sonradır.

Siz de yorumunuzu paylaşın: