BİR MODERN TIP EFSANESİ DAHA YERLE YEKSAN OLDU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Modern ticari tıbbın bir efsanesi daha yerle yeksan oldu ama bu arada hapı yutan da yuttu!

American College of Cardiology ve American Heart Association isimli tıp derneklerinin yeni kılavuzunda, kalp krizi ve felç riskini azaltmak için sağlıklı erişkinlere düşük doz (75-100 miligram) aspirin tavsiyesinden vazgeçildi (1).

Avrupa kılavuzları ise pıhtılaşmayı önleyici ilaç olarak aspirin tedavisini hiçbir yaşta tavsiye etmiyor.

Kılavuza göre, düşük doz aspirin tedavisi artmış kanama riski olmayan ama kalp-damar hastalığı riski yüksek olan erişkinler için faydalı olabilir.

Yeni kılavuzun başkanı olan Dr. Roger Blumenthal “Aspirin yerine hayat tarzı düzenlemeleri, tansiyon ve kolesterol kontrolünün daha önemli olduğunu” vurguluyor:

Genç yaş grubunda aspirin kullanılması için uzmanlar arasında görüş birliği yok. Ben şahsen bilinen kardiyo-vasküler riskleri olmayanlarda aspirin tedavisinden önce sağlıklı hayat tarzının benimsenmesini, sigara içilmemesini ve risk faktörlerinin ortadan kaldırılmasını savunuyorum.

Buna karşılık kalp krizi ve felç geçiren, stent konan veya açık kalp cerrahisi uygulanan hastalarda aspirin hayat kurtarıcı olabilir.” (2).

Kısa bir süre önce New England Journal’ de yayınlanan çalışmada da her gün alınan düşük doz aspirinin sağlıklı yaşlılara bir faydası olmadığı, mide-bağırsak ve beyin kanamalarına yol açabileceği, tüm sebeplere bağlı ölüm oranını artırdığı bildirilmişti (3).

Sağlıklı insanlara kalp-damar hastalıkları risklerini azaltmak için aspirin verilmesinin faydası olmadığı gibi iç kanama ve erken ölüm ihtimalini artırabileceği uzun süreden beri biliniyordu ve ben de bunu 5 sene evvel yazmıştım (4).

Gelelim neticeye

BİR: Bilim dünyası, kalp-damar hastalıklarını ve tüm diğer kronik hastalıkları önlemenin en doğru, en emniyetli ve tek yolunun “adam gibi yaşama” olduğunu eninde sonunda kabul etmek zorunda kalıyor ama bu arada hapı yutan yuttuğuyla kalıyor.

İKİ: Adam gibi yaşamanın en önemli unsuru ise “adam gibi beslenmedir”. İşlenmiş un, şeker ve trans yağ bulunan paketlenmiş hazır gıdaların zerresi bile yenmeyecek, hepsi bu!

ÜÇ: Kolesterol haplarının da tıpkı aspirin gibi en azından birincil korumada işe yaramadığı gibi ciddi risklerinin olduğunun ilan edileceği günler de benim “Tıptan Uzak Sağlıklı Hayat” sloganımın tıp kitaplarının başına yazılacağı günler de uzak değil.

Kaynaklar:

1.https://www.ahajournals.org/doi/pdf/10.1161/CIRCULATIONAHA.118.037401

2.https://edition.cnn.com/2019/03/17/health/aspirin-heart-disease-guidelines/index.html

3.https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1800722?query=featured_home

4.http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/05/07/yazilar/elestirel-yazilar/ilaclar/her-gun-bir-aspirin-kalp-krizlerini-onler-mi-2/

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. İbrahim Fevzi dedi ki:

    Annem aspirin yüzünden iki defa mide kanaması geçirdi zor kurtuldu. Mide koryucu hapları da aldığı halde. Aman dikkat bu önemli bir uyarı gelişigüzel ilaç almayın. İlaçların yan etkilerini de doktorunuza iyice sorun

  2. Huriye dedi ki:

    Aspirin bana alerji yapıyor içtiğim zaman alim yüzüm gözüm şişiyor. Zaten astım hastasıyım burnumda polip çıkıyor 3 defa ad ameliyat oldum.Kortizon almadan da iyileşemiyorum ama alerji testlerinde hiçbir alerji de çıkmıyor. Ne yapayım hocam.

  3. Armağan dedi ki:

    olsun varsın zaten bu efsaneler adı üstünde efsane yani gerçek değil tevatür

Siz de yorumunuzu paylaşın: