DOKTORLARIN SAĞLIKLI GIDALAR YAZMASI MİLYARLARCA DOLAR TASARRUF SAĞLAYABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Yeni bir araştırmaya göre sebze, meyve ve diğer sağlıklı gıdaların sübvanse edilmesi kalp-damar hastalıklarından ölümleri azaltarak sağlık harcamalarında milyarlarca dolarlık tasarruf sağlayabilir.

Plos Medicine’ de yayınlanan bir araştırmaya göre Medicare ve Medicaid gibi sağlık sigorta kuruluşlarının sigortalılarına sağlıklı yiyecek alabilmeleri için yardım etmesi kalp-damar hastalıklarından milyonlarca, diyabetten de yüzbinlerce insanın ölümlerini engelleyebilir.

Sadece sebze ve meyvelerin sübvanse edilmesi 1.930.000 bin kalp krizi gibi kalp-damar hastalığı olaylarını ve 350 bin ölümü engelleyebilir. Bu, sağlık harcamalarında 40 milyar dolar tasarruf anlamına geliyor.

Sebze, meyve yanında diğer sağlıklı gıdaların sübvanse edilmeleri ise 3 milyon 280 bin kalp krizini, 620 bin ölümü ve 120 bin diyabeti önleyebilir. Bu, sağlık harcamalarında 100 milyar dolar tasarruf sağlıyor.

Gelelim neticeye

BİR: Tıp elbette hastalanan insanları tedavi etmekle yükümlüdür, bunda tartışılacak bir şey yok.

İKİ: Gel gelelim esas önemli olan hastalıkların önlenmesidir ve bu da ilaçlarla değil sağlıklı bir hayat tarzı sürdürmekle mümkündür.

ÜÇ: Sağlıklı yaşamanın en önemli unsuru da sağlıklı gıdalarla adam gibi beslenmektir. “Gıdanız ilacınız, ilacınız gıdanız olsun” diyen Hipokrat’ ın ne kadar haklı olduğunu modern tıp yeni yeni anlamaya başlıyor.

DÖRT: Doktordan çıkan insanların artık eczanenin değil de pazarın yolunu tutmalarına şaşırmamak gerekiyor.

BEŞ: Araştırmacıların benim “Tıptan uzak sağlıklı hayat” görüşümü paylaşmalarından büyük mutluluk duydum.

Kaynak: https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1002761

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: