DİYABET İLACINDA GENİTAL GANGREN RİSKİ VAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Kısaca SGLT2 adıyla bilinen sodyum-glukoz-kotransporter-2 inhibitörleri kullanan hastalarda tehlikeli nekrotizan enfeksiyonlar görülebileceği bildirildi.

SGLT2 inhibitörleri, diğer diyabet ilaçları ve insüline rağmen kan şekerleri yüksek seyreden hastalarda kullanılıyor, ilacın kalp yetersizliği ve kronik böbrek yetersizliği gelişme riskini azaltıcı etkileri olduğu bildiriliyor.

İlaç AstraZeneca tarafından Forziga (dapagliflizon), Johnson & Johnson tarafından Invokana (canaglifozin) ve Boehringer İngelheim tarafından Jardiance adıyla üretiliyor.  

Bu grup ilaçlar böbreklerin glukozu tekrar kana absorbe etmesini önleyerek etkili oluyor.

Diğer diyabet ilaçlarında bu risk daha az

Annals of Internal Medicine isimli dergide yayınlanan çalışmada tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan SGLT2 inhibitörleri ve Fournier gangreni arasındaki ilişki incelendi.

Fournier gangreni dış genital bölgede yerleşen, nadir görülen ama ölümcül de olabilen ağır bir enfeksiyondur. Bütün hastalara ölen dokuların çıkarılması için cerrahi müdahale yapılmıştır.

6 senelik bir dönemde SGLT2 inhibitörü alan 55 hastada Fournier gangreni ortaya çıktığı, üçünün bu sebeple öldükleri tespit edildi.

Diğer tür diyabet ilacı kullanan hastalara bakıldığında 35 senelik bir dönemde sadece 19 hastada Fournier gangreni teşhis edildiği ve bunların ikisinin öldükleri belirlendi.

Fournier gangreni dış genital organlarda ve perinede (apış arası) hassasiyet, kızarıklık ve şişmeye, ateşe ve halsizlik gibi şikâyetlere yol açan bir tablodur.

Bu ilaçların yan etkileri arasında ciddi idrar yolu enfeksiyonları, böbrek yetersizliği, kan şekeri, tansiyon ve potasyum düşüklüğü, ketoasidoz, kemik kırıkları ve ağır alerjik tepkiler de var.

Uzmanlar bu ilacı kullanan hastaların yan etkiler bakımından yakından takip edilmeleri gerektiğini bildiriyor.

Modern tıbbın yeni ilaç bulmada başını kaşıyacak vakti yok

Büyük ölçüde beslenme hatalarının eseri olan tip 2 diyabet tüm hızıyla bütün dünyayı kuşatan bir salgın hastalık gibi yayılmaya devam etmektedir.

Modern tıp bu hastalık için yeni ilaçlar geliştirmekle meşguldür ve “el hakk” bunda da çok başarılıdır.

Tip 2 diyabetin önlenmesi ve hastalığın erken dönemlerde doğru diyetle ilaçsız da tedavi edilebileceği modern tıbbın gündeminde pek yer almaz.

Gelelim neticeye

SGLT2 inhibitörleri bazı hastalar için elbette faydalı olabilir, bu ilacı kullananların yan etkisi varmış diye ilaçlarını kesmeleri tabii ki doğru değildir.

Zaten biliyorsunuz ki tüm ilaçlar sadece doktor tavsiyesi ile kullanılır veya bırakılır.

Bu ilacı yazan doktor ve kullanan hastaların bu riskten haberdar olmaları çok önemlidir, hatırlatırım.

Kaynak: https://annals.org/aim/article-abstract/2732837/fournier-gangrene-associated-sodium-glucose-cotransporter-2-inhibitors-review-spontaneous

Yazı için 9 yorum yapılmış:

  1. Sevda dedi ki:

    keşke bu tür uyarıları siz değil de şeker hastalığı uzmanları yapsa… ne iyi olur değil mi? Ama nerdeee?

  2. Tıp endüstrisi diabet hastalığın önlenmesini nasıl isteyebilir ki.
    Hem diabat hem bunun komplikasyonları sayesinde trilyonlar kazanıyorlar. Diabetin bitmesi hatta azalması bile endüstriyi çökertir.

  3. Arda dedi ki:

    Bu yazıdan “bu ilacı kullananlar ilacı bırakabilir, bu bir yanlış yazıdır” şeklinde bir mana çıkaracak olanlara diyeceğim şudur ki her doktor yazdığı her ilacın muhtemel risklerini hastalarına bildirmekle yükümlüdür. Ahmet Hoca bir yerde bu ilacı yazan ama bu riskten haberi olmayan doktorlara da onların hastalarına da çok büyük bir iyilik yapmış oluyor.

  4. Osman Nuri Kamalı dedi ki:

    Ahmet hocam Tip 2 şeker hastasıyım Dieformim 1000 lik kullanıyorum, yediklerine az dikkat ettiğimden dolayı 200 üzerine çıkıyordu. KSÜ DE Bir prof. Gittim bana ek olarak jarden ve klostrol da ekledi ancak geceleri uyku haram oldu 2 saatte beni idrara kaldırıyorum, bende bıraktım sizi okuduktan sonra demekki doğru yapmışım. Zaten ömür oyu ilaçlara karşıyım insanlığın fıtratına ters geliyor bana, ancak çaresizlikten alınıyor bazı ilaçlar.

  5. çetin dedi ki:

    Ahmet hocam jardince denen ilaci 1 aydır kulaniyordum yazınızı okuduktan sonra bıraktım bu saat ten sonra tip 2 şeker hastasıyım ..janummet 1000 mg yine devam edeceyim hiç olmasa (jardiance) Gibi tehlikesi azdır janummetin..teşekkürler bilgileriniz için.

  6. Haksun Acet dedi ki:

    Sn Hoca. Sonuçta belirttiğiniz gibi hekiminizin kararına uyunuz diyorsunuz. Tabiiki tüm ilaçlarda durum böyledir. Bu ilaçları uygun vakaya göre az da olsa yazan birisi olarak böyle bir başlığı tıb camıası dışıdaki toplumla palaşmanızın mantığını anlamış değilim. Bunun gibi kendi uzmanlık dışındaki tıbbı paylaşımlarınız dada buna benzer eleştirilerime yorumlarıma cevap vermiyorsunuz. Ha antiparentez deontolojinizle ayni pa

  7. Haksun Acet dedi ki:

    Sn Hoca. Sonuçta belirttiğiniz gibi hekiminizin kararına uyunuz diyorsunuz. Tabiiki tüm ilaçlarda durum böyledir. Bu ilaçları uygun vakaya göre az da olsa yazan birisi olarak böyle bir başlığı tıb camıası dışıdaki toplumla palaşmanızın mantığını anlamış değilim. Bunun gibi kendi uzmanlık dışındaki tıbbı paylaşımlarınız dada buna benzer eleştirilerime yorumlarıma cevap vermiyorsunuz. Ha antiparentez deontolojinizle ayni paraleldeyim ve çok konuda ayni düşüncedeyiz statinlerde VS gibi

  8. Haksun Acet dedi ki:

    Sn Hoca. Sonuçta belirttiğiniz gibi hekiminizin kararına uyunuz diyorsunuz. Tabiiki tüm ilaçlarda durum böyledir. Bu ilaçları uygun vakaya göre az da olsa yazan birisi olarak böyle bir başlığı tıb camıası dışıdaki toplumla palaşmanızın mantığını anlamış değilim. Bunun gibi kendi uzmanlık dışındaki tıbbı paylaşımlarınız dada buna benzer eleştirilerime yorumlarıma cevap vermiyorsunuz. Ha antiparentez deontolojinizle ayni paraleldeyim ve çok konuda ayni düşüncedeyiz statinlerde VS gibi. Yukarıdaki yorumlardan da anlaşılacağı üzre tıp dışı kişiler bu yazıdan hoş olmayan bazı sonuçlar çıkarmışlar

  9. Yahya Rüçhan TUĞSUZ dedi ki:

    Sayın Ahmet hocam!
    Daha önce humalog (3 x 15) lantus (1 x 40) kullanıyordum. Hiç bir problemimde yoktu. Daha sonra gittiğim doktor (19 kasım 2019)verilerime göre benim ilaçlarımı değiştirdi ve jardiance 25mg (1 x 1) kullanmamı önerdi. Bu ilaca başladığımda 79 kilo iken hızlı bir şekilde kilo vermeye başladım, bütün eklemlerim ağrıyarak yataktan kalkıyordum,aşırı derecede ağız kuruluğu ve konsantrasyon bozukluğu yaşadım, bazen bulanık görmelerim de oldu, bacak baldır ve pazu altı kaslarım eridi ve sıktığım zaman buruşuk kalıyordu, kendimi yıkılmaya yüz tutmuş ev gibi hissediyordum. 1 haziran 2020 de ilacın kullanma talimatı ve yan etkilerini okudum bu ilaç beni öldürmek için icat edilmiş diyerek kullanmayı bıraktım. O tarihe kadar 71 kiloya düşmüştüm. Tekrar eski ilacımı kullanmaya başladım ve yavaş yavaş 73,5 -74 kiloya geldim. Bütün şikayetlerim bu bir ay zarfında azaldı ve kendime geldim. İlgili diyabet hastalarının bilgisi olsun diye size yazdım. Merakla tavsiyelerinizi bekliyorum. En derin saygılarımla

Siz de yorumunuzu paylaşın: