DÜŞÜK KARBONHİDRATLI BESLENME KİREÇLENMEYE DE İYİ GELİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Halk arasında kireçlenme olarak bilinen osteoartritte düşük karbonhidratlı diyetin eklem ağrılarına birçok yan etkisi olan ağrı kesicilerden daha iyi geldiği bildirildi.

Araştırma, 65-75 yaş arasındaki hastalar üzerinde gerçekleştirildi. Bir gruba 12 hafta süreyle düşük karbonhidratlı, bir gruba ise düşük yağlı bir diyet uygulanırken, kontrol grubunda yer alanlardan ise her zamanki gibi yiyip içmeleri istendi.

Hastalar her üç haftada bir fonksiyonel ağrı, kendi bildirdikleri ağrı, hayat kalitesi ve depresyon bakımından değerlendirildi. Araştırmanın başında ve sonunda oksidatif stres kriterlerine bakıldı.

12 hafta sonra düşük karbonhidratlı diyet uygulayanlarda ağrı yoğunluğunun, kendi bildirdikleri ağrının, oksidatif stres ve leptinin diğer iki gruba göre azaldığı tespit edildi.

Araştırmacılar bu sonuçları, oksidatif stresin fonksiyonel ağrı ile ilişkili olduğu ve bunun düşük karbonhidratlı diyetle azaltılmasının ağrının giderilmesini sağladığı ve opioit gibi ağrı kesici ilaçlara alternatif olabileceği şeklinde değerlendiriyorlar.

Osteoartrit nedir?

Halk arasında eklem kireçlenmesi olarak bilinen osteoartrit eklem hastalıklarının en sık görülenidir. Diz eklemine protez konması dışında etkili bir tedavisi yoktur. Ağrılar için birçok yan etkisi olan opioit, parasetamol, anti-enflamatuar ilaçlar kullanılır.

Gelelim neticeye

Adam gibi beslenmenin “kellikten körlüğe, tepeden tırnağa tüm hastalıklarda ne kadar önemli olduğunu bir kere daha anlamış oluyoruz.

Bunu anlamamakta ısrar edenlere “adam gibi beslenmeyi” tavsiye ediyorum.

Kaynak: https://academic.oup.com/painmedicine/advance-article-abstract/doi/10.1093/pm/pnz022/5380130?redirectedFrom=PDF

 

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Ferah Yılmaz dedi ki:

    Allah sizden razı olsun hocam, bizi her gün çok güzel çok faydalı bilgilerle aydınlatıyorsunuz. Sizi takip etmek adeta sağlık okuluna gitmek gibi bir şey.

  2. Betül dedi ki:

    Küçükusta Karatay halkın doktorları

  3. Doktor bey keşke bu düşük karbonhidratlı diyet hakkında da bilgi verseydiniz iyi olurdu. ÇÜnkü bende de her iki dizde kireçlenme var. Ağrı kesici romatizma hapları biraz iyi geliyor ama mideme de çok dokunuyor. Buz hepsinden faydalı oluyor bana. gene de teşekkürler.

  4. Aysun dedi ki:

    Hocam artik ironimi yapitorsunuz gercekmi ayirt etmede zorlaniyoruz.adam gibi beslenmek nedir bi liste yapsaniz?

Siz de yorumunuzu paylaşın: