MERCK’ İN İLAÇLARINI TENKİT EDEN DOKTORLAR İÇİN KARA LİSTE HAZIRLADIĞI ORTAYA ÇIKTI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dünya ilaç devlerinden Merck şirketinin Vioxx isimli ilaçlarını tenkit eden doktorlar için bir kara liste hazırladığı ortaya çıktı (1).

Avustralya’ daki davada şahitlerin ifadesine göre şirket çalışanları arasındaki haberleşmelerde kara listedeki doktor isimlerinin karşısında etkisizleştir, itibarsızlaştır, yok et gibi ifadeler yazıldı.

Bir e-postada yer alan ifade şöyle:

Onları aramamız ve yaşadıkları yerde yok etmemiz gerekebilir”.

Modern tıbbın Vioxx rezaleti

Vioxx 1999’ da ruhsat almış ve 5.5 sene hem etkili ve hem de mide-bağırsaklara olan yan etkilerinin naproksen gibi diğer anti-enflamatuar ilaçlara göre daha az olduğu iddiasıyla leblebi gibi satılmıştı.

Vioxx o zamanlar günümüzün kolesterol hapları gibi yere göğe konamıyordu ve bizde de reçetelerin başköşesini süslüyordu.

Şirket daha çok ilaç satabilmek için Australasian Journal of Bone and Joint Medicine isimli sahte bir dergi çıkarmak, Vioxx için pop şarkıları yaptırmak, hayalet yazarlar kullanmak gibi etik olmayan pazarlama numaralarına da başvurmuştu.

Acı olan, ilacın bu yan etkilerinin önceden bilindiği ama saklandığının ve FDA’ nın da bunları görmezden geldiğinin anlaşılmasıydı.

Merck 2007 yılında, Vioxx’dan olumsuz etkilenen hastalara ya da yakınlarına 5 milyar dolara yakın tazminat ödemeyi kabul etti.

İlacın piyasadan çekilmesinden sonra bu ilaca methiye düzen bilim adamlarımızdan çıt bile çıkmamıştı (2).

merck vioxx hit list ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

İlaç şirketlerinin ürünlerini satabilmek için pazarlama faaliyetleri bir dereceye kadar anlaşılabilir ama ilacı tenkit eden, olumsuz görüşlerini açıklayan doktorlar için kara liste hazırlanması ve doktorlar için kullanılan ifadeler korkunç!

Bunları bilip de gelin modern tıbba güvenin!

Şirketin bu “kara liste” yanında bir de “beyaz listesi” olacağını söylemeye gerek var mı?

MERCK PAİD FOR MEDİCAL JOURNAL ile ilgili görsel sonucu

Kaynak:

1.https://www.cbsnews.com/news/merck-created-hit-list-to-destroy-neutralize-or-discredit-dissenting-doctors/

2.http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/09/30/yazilar/elestirel-yazilar/ilaclar/binlerce-kisinin-kalp-krizi-ve-felc-gecirmesine-sebep-olan-ilac/

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Dr. Murat dedi ki:

    Nasıl patojen mikroplar var, dost mikroplar varsa… Kara liste varsa bir de tabii ki beyaz liste vardır. Kara listedekiler cezalandırılır, beyaz listedekiler ödüllendirilir.

Siz de yorumunuzu paylaşın: