YAPAY ZEKÂ TOMOGRAFİLERİ RADYOLOGLARDAN DAHA İYİ DEĞERLENDİRİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Düşük dozlu akciğer tomografisi kanser riski olan belli gruplarda tarama amaçlı tavsiye ediliyor.

Bu taramalarla ilgili en önemli problem radyologların yorum farklılıkları, yalancı pozitiflik ve yalancı negatiflik oranlarının yüksek olmasıdır.

Yalancı pozitiflik hastaların uzun süre takiplerini gerektirse de bunların yüzde 96’ sının yalancı pozitif olduğu anlaşılmaktadır.

Bu meseleye bir çare bulmak amacıyla tomografiler “Google-eğitimli yapay zekâ” tarafından değerlendirilmiştir.

Nature Medicine’ de yayınlana araştırmada, yapay zekânın malin lezyonlarda yalancı pozitiflik oranı eğitimli radyologlara göre yüzde 11 ve yalancı negatiflik oranı ise yüzde 5 daha az bulundu.

artificial intelligence medicine ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

Radyolog arkadaşlar kızmasın, yapay zekânın tomografileri radyologlardan daha iyi değerlendirmesine şaşırmadığım gibi aksine memnun da oldum.

El değmeden hasta muayenesinin fantezi olmaktan çıkacağını, doktorların teşhis ve tedavideki yerlerini giderek teknolojinin alacağını uzun zamandır dile getiriyorum.

Teşhis ve tedavi teknoloji sayesinde gerçekleşiyorsa, sorumlunun da teknoloji olması akla daha yatkın bir durumdur.

Böylece doktorlara uygulanan şiddetin de azalacağını bekleyebiliriz.

Yapay zekâya şiddet haberlerine ise şimdiden hazır olalım.

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41591-019-0447-x

***

EK 1 (28.5.2021): RAMAZAN KURTOĞLU: “Tıp giderek mühendislik ağırlıklı bir yapıya dönüşecek. Halk sağlığı ve önleyici tıp daha çok öne çıkacak.Halk sağlığı meselesi sadece “tıpbi”değildir. Tıp fakülteleri bünyesinden çıkarılarak “Halk sağlığı ve gıda güvenliği fakülteleri” kurulmalı. Tıpkı Kanada da olduğu gibi.” Kaynak: https://twitter.com/KurtogluKagan/status/1396409951858331650?s=20

***

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. sezai dedi ki:

    haklısın hocam madem tomografiyi makine çekiyor değerlendirmeyi de makine yapsın doktorlar keyfine baksın

  2. Mustafa Şahin dedi ki:

    Yorum şahane olmuş.

  3. Moto kurye dedi ki:

    Teşekkür ederiz bu güzel paylaşım için. Gerçekten bu makaleyi okuyan şanslı kişi inşallah biri olduk çok şükür diyorum. Teşekkür eder başarılarınızın devamını dilerim.

  4. Nihal dedi ki:

    Çok sevindim çünkü bu konuda olduk muzdarip durumdayım 1 saat ara ile rahimdeki kalınlığı biri 3.5 cm diyor kist yok diyor.Diğer Doçent olan ise 6.5 diyor ve kist var diyor.Böbrekteki taşı bir hafta ara ile biri 11mm diyor diğeri 2.5 cm diyor vs. her konuda bu tutarsızlıktan bıktım usandım.Yapay zekaya doğru bilgiler yüklenirse hata yapmaz ohhh deriz!Teşhis çok önemli Hangi radyolağa güveneceğiz sürekli tutarsızlık olmaz ki deneyin sonuca şaşıracaksınız aradaki fark korkunç!!!

Siz de yorumunuzu paylaşın: