VİTAMİN D DESTEĞİ YÜKSEK RİSKLİ KİŞİLERDE TİP 2 DİYABET GELİŞİMİNİ ÖNLEMİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda e var!

***

Yüksek doz D vitaminin kanserlerden kalp krizine her hastalığı önleyeceğini sananlara kötü bir haberim var. Geniş kapsamlı bir araştırmada günde 4.000 Ü vitamin D desteğinin tip 2 diyabeti önlemediği ispatlandı. 

Kısa adı “D2d Study” olan çalışma 30 yaş ve üzerinde olan 2.423 erişkin üzerinde gerçekleştirildi.

D2d, günlük D vitamini desteğinin yüksek riskli kişilerde tip 2 diyabeti önleyip önlemediğini doğrudan belirlemeyi hedefleyen en büyük çalışmadır.

Vitamin D kan seviyeleri çalışmanın başında ölçülen katılımcıların bir grubuna rastgele günde 4.000 Ünite D3 vitamini (kolekalsiferol) bir grubuna ise plasebo verildi.

vitamin d diabetes risk ile ilgili görsel sonucu

Ortalama 2.5 sene süreyle 3-6 aylık aralıklarla incelenen katılımcılardan D vitamini grubunda yer alanların 293’ ünde, plasebo grubunda yer alanların ise 323’ ünde tip 2 diyabet geliştiği belirlendi ama her iki grup arasında istatistiki olarak bir fark bulunmadı.

Araştırmada cinsiyet, yaş, vücut kitle endeksi, ırk ve etnisite gibi faktörlerin de rolünün olmadığı tespit edildi.

Her iki grup arasında kan kalsiyum seviyeleri ve böbrek taşı gibi D vitamini ile ilgili yan etkiler bakımından da bir farklılık yoktu.

Bu çalışma neden yapıldı?

Gözlemsel çalışmalarda vitamin D seviyesi düşüklüğünün tip 2 diyabet riskini artırdığı gösterilmiştir.

Vitamin D’ nin beta hücreleri fonksiyonunu iyileştirerek tip 2 diyabet gelişimini geciktirebileceği veya önleyebileceği de bildirilmiştir.

Gel gelelim, vitamin D desteğinin tip 2 diyabeti önleyip önlemediğini gösteren geniş kapsamlı bir çalışma mevcut değildir.

Bu araştırma vitamin D desteğinin tip 2 diyabeti önlemediğini açık ve net olarak ortaya koymaktadır.

vitamin d diabetes risk ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

BİR: Bu çalışma yüksek doz D vitamininin tip 2 diyabeti önlemediğini ispat etmektedir. Tip 2 diyabetin sebebi beslenme hatalarıdır, D vitamini eksikliği değildir.

Benzer neticelerin kalp hastalıkları, kanserler ve diğer tüm kronik hastalıkları için de elde edileceğinden hiçbir şüphem yok.

İKİ: D vitamini sağlıklı yaşamanın olmazsa olmaz unsurlarındandır ama D vitamini eksik olan birine bunun hap olarak verilmesinin kanda vitamin D seviyesini yükseltmek dışında hiçbir faydası olmaz.

Statin sınıfı ilaçlar da kanda kolesterol seviyesini düşürür ama kalp krizi ve felçlerden ölümleri azaltmada işe yaramaz, yan etkileri de cabasıdır.

ÜÇ: Bir kişinin D vitamin seviyesi düşük ise bu o kişinin başta beslenme olmak üzere hayat tarzında yanlışlar olduğunu gösterir. Bunlarda başka vitamin, mineral eksiklikleri de kuvvetle muhtemeldir.

Yapılması gereken öncelikle bu yanlışların ve eksiklerin düzeltilmesidir, hap vermek değildir.

vitamin d sun bath ile ilgili görsel sonucu

DÖRT: D vitamini düşük olan birine olayın sebebini araştırmadan “şak diye” D vitamini vermek bana göre tıbbi bir hatadır.

Bu, o kimsenin hayat tarzındaki yanlışları sürdürmesine ve ciddi hastalıkların sinsice ilerlemesine sebep olur.

BEŞ: Sağlıklı yaşamanın, hastalıklardan korunmanın tek yolu adam gibi beslenmek ve adam gibi yaşamaktır. Her gün öğle zamanı koruyucu krem süremden 15-20 dakika güneşlenin.

Vitamin tuzağına düşmeyin!

Kaynak: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1900906

***

EK 1 (22.2.2023): Prediyabet yani gizli şeker olanlarda vitamin D diyabet gelişme riskini azaltabilir.

Kaynak: https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M22-3018

Makale: Vitamin D and Risk for Type 2 Diabetes in People With Prediabetes

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Güher dedi ki:

    Hiç kimseden çekmedi şu d vitamini senden çektiği kadar

Siz de yorumunuzu paylaşın: