METFORMİN EGZERSİZİN OLUMLU ETKİLERİNİ ORTADAN KALDIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Metformin isimli tip 2 diyabet ilacının egzersizin faydalı etkilerini engelleyebileceği ortaya çıktı.

Egzersizin yaşlanmayı geciktirici yani “anti-aging” etkisi vardır ve bunun egzersizin insülin direncini azaltmasıyla ilgili olduğu düşünülmektedir.

Metformin isimli tip 2 diyabet ilacının da insülin direncini azaltmak suretiyle anti-aging etkisi olduğu gösterilmiştir.

Evdeki hesap çarşıya uymadı

Egzersiz ve metforminin beraber kullanılmasının anti-aging tesiri daha da artıracağını uman araştırmacılar sükût-u hayâle uğradılar.

Araştırma, hareketli olmayan, çoğu tip 2 diyabet risk faktörlerine sahip ama diyabeti olmayan 53 erkek ve kadın üzerinde yapıldı.

Bir grubuna metformin bir grubuna plasebo verilen katılımcıların aerobik fitnesleri, kan şekeri, insülin duyarlılığı ve vücut kitle endeksleri (VKE) ölçüldü ve minik kas biyopsileri yapıldı.

Bunlar haftada 3 gün laboratuvara çağırılarak 45 dakika jogging (hafif koşma) yaptırıldı veya bisiklete bindirildi.

walking ile ilgili görsel sonucu

4 ay sonunda başlangıçta yapılan testler tekrarlandı ve hepsinde de aerobik fitnes ve kan şekeri kontrolünün daha iyi olduğu, insülin duyarlılığının arttığı belirlendi.

Ancak, metformin grubunda yer alanların değerleri plasebo alanlara göre daha az düzelme gösterdi ve kas biyopsilerinde de çarpıcı farklar tespit edildi.

Plasebo alanların kas hücrelerinde, hücrelerin enerji santralı olarak bilinen mitokondrilerin daha aktifleştiği, mitokondrial respiration’ un yüzde 25 arttığı tespit edildi.

Buna karşılık metformin alan grupta plasebo alanlarda görülen bu müspet değişiklikler gerçekleşmedi.

Bu bulgular, metforminin egzersizle sağlanan kazanımları ortadan kaldırabileceği manasına geliyor.

Not: Mitokondriler, oksijen ve şekeri “mitokondrial respiration” ismi verilen süreçle yakıta dönüştürürler, mitokondrial respiration ne kadar fazla ise hücre o kadar sağlıklı demektir.

Az sayıda kişi üzerinde yapılan, kısa süreli bir araştırmadan genellleme çıkarmak elbette doğru olmaz; bu dikkate değer sonuçların daha geniş kapsamlı ve uzun vadeli araştırmalarla doğrulanması gerekir.

Metformin: Harika ilaç

Metformin son senelerde üzerinde en çok araştırma yapılan ilaçlardan biridir.

Metformin karaciğerde glukoz üretimini ve bağırsaklardan glukoz emilimini azaltır; periferik glukoz alımı ve kullanımını artırarak insülin duyarlılığını iyileştirir.

Metformin esasen bir tip 2 diyabet ilacı olmakla beraber “endikasyon dışı olarak” prediyabet, gebelik diyabeti ve polikistik over sendromunda da kullanılır.

Metforminin anti-enflamatuar etkileri olduğunu, meme kanseri hücrelerini tedaviye daha duyarlı hale getirebileceğini, anksiyeteyi önleyebileceğini, HIV ile ilgili lipodistrofiye iyi gelebileceğini gösteren çalışmalar da vardır.

Fareler üzerinde yapılan araştırmalarda metformin verilen hayvanların verilmeyenlere göre daha uzun yaşadıklarının ortaya çıkmasıyla “anti-aging” yani yaşlanmayı önleyici olarak da kullanılmaya başlamıştır.

Metformine tüm bu özelliklerinden dolayı “harika ilaç” diyenler de vardır.

Türkiye’ de metformin ihtiva eden ilaçlar: Glucophage, Glifor, Glikofen, Diaformin, Matofin, Gluformin, Glukofen, Diaformin, Metfull.

Kaynak: https://www.ilacprospektusu.com/ilac/198/glucophage-1000-mg-100-film-tablet

İlgili resim

Gelelim neticeye

BİR: Diyabeti olmayanlara da verilen metforminin egzersizin faydalarını ortadan kaldırabilen bu etkisi çok önemlidir; bu sonuç geniş kapsamlı araştırmalarla doğrulanırsa metformin kullananların yaptıkalrı egzersizlerin “nafile” olacağı hesaba katılmalıdır.

İKİ: Düzenli yapılan “aerobik egzersizler” sağlıklı olmanın olmazsa olmaz unsurlarındandır ama egzersizde abartıya kaçmamak nefes nefese kalmamak gerekir ki bu bakımdan en iyisi yürümek, bisiklete binmek ve yüzmedir.

ÜÇ: İlaçlar doğru kullanıldığında tabii ki faydalıdır ama sağlıklı insanların ilaçlara ihtiyacı olmadığı gibi bunlar tam aksine bu örnekte de olduğu gibi sağlığa zarar da verebilirler.

DÖRT: İnsülin direncinin kalp krizlerinden diyabete tüm kronik hastalıkların temelinde yatan temel mekanizma olduğunu bir daha hatırlayalım. 

Kaynak: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30548390

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Meftun Yazar dedi ki:

    Karatayın insülin direnci, insülin direnci diye yırtınması boşuna değilmiş.

  2. hamit dedi ki:

    hep dersin hocam ya doğru parayla saadet ilaçla sağlık olmaz bu kadar yani

  3. Ziya Baba dedi ki:

    Nerdeyse her 4-5 erişkinden biri bu ilaçlardan birini içiyor. Bana da verdiler ama ben almadım zira hiçbir ilacın yürümenin ve sağlıksız beslenmenin yerini alabilmesini mümkün görmüyorum. her gün 7-8 bin adım yürümeye başladım bir de şeker tatlı unlu ne varsa bunları iyice kestim meyvaları da azalttım onun dışında her şeyi yedim. 3 ay sonra tekrar şeker insülin HOMA falan bakıldı. Doktor her şey çok güzel olmuş ilaca devam dedi. peki dedim yürüyerek işyerime geldim.

  4. yelda dedi ki:

    ben içtim 4 kilo verdim başka türlü veremezdim

Siz de yorumunuzu paylaşın: