KAHVE YAĞ YAKIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Fareler ve insanlar üzerinde yapılan yeni bir araştırmada, kahvenin kahverengi yağ dokusunu aktive edebileceği ortaya çıktı.

Araştırmanın ilk kısmında kök hücre kaynaklı yağ hücreleri kafeine maruz bırakıldığında UCP1’ in (mitochondrial uncoupling protein 1 ) ve hücre metabolizmasının arttığı belirlendi; bu fonksiyonel cevaplar mitokondri ve lipit damlacık muhtevada kahverengi benzeri yapısal değişikliklerle birlikte idi.

Araştırmanın ikinci kısmında kahve (bir fincanda 65 gram kafein olan Nescafe Original) içildikten bir saat sonra kahverengi yağ dokusunun yerleşmiş olduğu köprücük kemiği bölgesinin sıcaklığının arttığı ama su içildikten sonra bunun gerçekleşmediği tespit edildi.

Araştırmacılar bu sonuçları kafeinin kahverengi yağ dokusunu uyarabileceği ve bunun insanlarda obezite ve diyabet tedavisinde kullanılabileceği şeklinde değerlendiriyorlar.

obese women drinks coffee ile ilgili görsel sonucu

Kahverengi yağ dokusu “yağ savaşçısıdır”

Önceleri kahverengi yağın kış uykusuna yatan memeliler ve bebeklere has olduğu sanılıyordu ama daha sonra erişkinlerde de az miktarda (50-100 gram) bulunabileceği anlaşıldı.

Vücutta az miktarda bulunan kahverengi yağ dokusu, ısı üretimi için kullanılıyor ve bu dokuya “yağ savaşçısı” adı da veriliyor çünkü vücut ısı ürettiğinde enerji kullanıyor ve kalori yakıyor.

Bu doku aktive olduğunda vücudun diğer organlarından 300 misli fazla ısı yaratıyor ve maksimum olarak da vücudun günlük ihtiyacının yüzde 10’ unu karşılayabiliyor.

Vücut kitle endeksi düşük olanlarda yüksek olanlara göre daha fazla kahverengi yağ dokusu bulunuyor.

Kahverengi yağ dokusu, glukoz ve lipitleri UCP1’ i aktive ederek hızla ısı üretebiliyor.

Diyetin UCP1 fonksiyonunu modüle ettiği biliniyor ama tek tek besinlerin UCP1 miktar ve aktivasyonuna olan etkileri hakkında bilgi bulunmuyor.

İlgili resim

Gelelim neticeye

Kahve, işlenmemiş olması ve şekersiz içilmesi kaydıyla adam gibi beslenmenin de temel unsurlarındandır.

Kahvenin uzun yaşamayı sağladığını, başta kanserler olmak üzere birçok kronik hastalık riskini azalttığını gösteren sayısız araştırma da vardır ama bunlara dayanarak kahveyi abartmak asla doğru değildir.

Herkesin her gün bir veya iki fincan Türk kahvesi içmesi her zaman tekrarladığım bir tavsiyemdir.

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41598-019-45540-1

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. emrah dedi ki:

    Kahve yağ yakabilir varsın yaksın mühim olan motorun yağ yakmasıdır Rasim abi

  2. Kahve Dünyası dedi ki:

    Günde kaç fincan içmek gerekir ve hangi kahve? malumunuzdur ki efendim yüzlerce çeşit kahve ve kahve pişirme yöntemi mevcut. Bilgilendirirseniz minnettar olurum

  3. Okan dedi ki:

    Günde 2 bilemedin 3 fincandan fazla içmemek gerekir. Şekersiz içilmesi şart. Bir de tabii ki Türk Kahvesi olacak. O kafe zincirlerindeki içinde kahveden başka her türlü zararlı şey olan şeyleri kahveden saymıyorum. Ya Türk kahvesi ya filtre kahve.

Siz de yorumunuzu paylaşın: