BİR KÜÇÜK BARDAK MEŞRUBAT VEYA MEYVE SUYU BİLE KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Günde 100 mililitre yani bir çay bardağı dolusu şekerli meşrubat içenlerde meme kanseri riskinin yüzde 22 genel kanser riskinin de yüzde 18 fazla olduğu bildirildi (1).

Araştırmaya göre hazır olarak satılan yüzde 100 meyve suları da kanser riskini daha az oranda olsa da artırırken diyet meşrubatın böyle bir etkisi gösterilemedi.

BMJ’ de yayınlanan araştırma NutriNet-Santé kohortunda,18 yaşından büyük, yüzde 79’ u kadın yüzde 21’ i erkek 101.257 Fransızın 9 sene takibiyle yapıldı.

cancer risk sugary drinks ile ilgili görsel sonucu

Meşrubat nasıl kansere yol açıyor?

Şekerli meşrubatın fazla kilo alınmasına sebep olduğu, bunun da kanser için bir risk yarattığı daha önceden biliniyordu.

Uzmanlar, kanser riskindeki artıştan kolalı içeceklerde bulunan karamel boyasının (4 metil-imidazol) da mesul olabileceğini düşünüyorlar.

Diyet meşrubatın kanser riskini artırmaması bu içeceğin katılımcılar tarafından çok fazla tüketilmemesine bağlanıyor.

Meşrubat erken ölüm riskini de artırıyor

Kısa süre önce yayınlanan bir araştırmada da günde 2-3 kutu diyet meşrubat içen kadınlarda pıhtı ile ilgili hastalık riskinin yüzde 31, kalp hastalığı riskinin yüzde 29 ve erken ölüm riskinin de yüzde 16 yüksek olduğu ortaya çıkmıştı (2).

cancer risk sugary drinks ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

Meşrubat olarak bilinen içeceklerin tümünün de (kola, gazoz, meyveli gazoz, meyve usaresi …) hiçbir besin değeri olmaması bir tarafa sağlığımız için çok büyük bir risktir.

Bunların şekerli veya şekersiz (diyet, zero) olmasının hiçbir önemi yoktur.

Evde sıkılan taze meyve suları da aynı şekilde zararlıdır, çocukları asla bunlara alıştırmayın, meyveyi yemeyi öğrensinler.

Sağlıklı yaşamak isteyenleri değil ama kansere ve ölüme “susayanları” şekerli veya diyet meşrubat içmeye davet ediyorum.

Susama hislerinin kısa zamanda ve külliyen sona ereceğini garanti ediyorum çünkü susamak canlı varlıklara özgüdür.

Kaynaklar:

1.https://www.bmj.com/content/366/bmj.l2408

2.https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000569

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Bu davetinizi kabul etmiyorum, kabul edenin çıkacağını da sanmam.

Siz de yorumunuzu paylaşın: