DEMİR KALP HASTALIKLARI RİSKİNİ AZALTIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

İngiltere’ de yapılan bir araştırmada vücutta yüksek demir oranının kolesterol ve damar sertliğinin azalmasını sağladığı, kalp hastalığı riskini düşürdüğü ortaya çıkmış.

Bu haberi okuyup da demire abanmayın sakın, hele de demir hapları almaya kalkışmayın.

Kırmızı et, başta karaciğer olmak üzere sakatat, kabuklu deniz ürünleri, ıspanak, bakliyat, kabak çekirdeği, brokoli gibi demirden zengin gıdalar sofranızda eksik olmasın.

Boşuna “demir gibiyim” diye bir söz söylememiş atalarımız ama şuna da dikkat:

Demir “paslanırsa” işiniz kötüdür, demire iyi bakmak gerekir.

Demiri şeker paslandırır, bunu unutmayın, şekerden uzak durun, yeter.

İlgili resim

***

Anadolu Ajansı’ nın haberi:

Demir mineralinin yüksekliğinin kalp hastalığına yakalanma riskini düşürdüğü açıklandı.

Techexplorist’in haberine göre, İngiltere’de Imperial College London Üniversitesinde demir mineralinin vücuttaki oranının hastalıklarla ilişkisi üzerine bir araştırma yapıldı.

Yaklaşık 500 bin kişinin genetik verilerini inceleyen bilim insanları, demir mineralinin 900’den fazla hastalıkta önemli rol oynadığını ortaya koydu.

Çalışmaya göre, vücuttaki yüksek demir oranı, kolesterol ve damar sertliğinin azalmasını sağlıyor.

Öte yandan çalışmada, normalin üzerinde demir seviyesine bağlı potansiyel riskler de açıklandı. Buna göre, demir yüksekliği, pıhtılaşmayı, felç ve bakteriyel cilt enfeksiyonu riskini artırıyor.

Çalışmanın sonuçlarına ilişkin konuşan doktor Dipender Gell, “Demir vücut için önemli bir mineral ve oksijenin vücutta dolaşımını sağlamada kritik role sahip. Vücuda doğru oranda demir almak önemli, az olduğunda kansızlık, çok olduğunda ise çeşitli damar sorunlarına neden olabiliyor.” dedi.

Gell, çalışmada vücuttaki doğal demir oranlarına göre inceleme yapıldığının altını çizerek, dışarıdan demir takviyesinin çalışmaya dahil edilmediğini söyledi.

Doktor Gell, bulguların, konu üzerine daha kapsamlı araştırmaların yapılması gerekliliğini ortaya koyduğunu sözlerine ekledi.

Çalışma, Amerikan Kalp Derneği dergisinde yayımlandı.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/saglik/vucutta-yuksek-demir-orani-kalp-hastaliklarina-yakalanma-riskini-azaltiyor/1534693

Siz de yorumunuzu paylaşın: