100 SENEDEN FAZLA YAŞAMANIN SIRRI HİÇ EVLENMEMEKMİŞ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

New York Bronx’ da yaşayan Louise Signore isimli kadın geçtiğimiz günlerde 107. doğum gününü kutlamış.

İtalyan usulü sağlıklı beslenen, düzenli egzersiz yapan, dans eden, bingo oynayan teyzemiz senteneryan olmanın yani bir asrı devirmenin sırrı olarak “hiç evlenmemesini” gösteriyor.

Olabilir, şaşırmadım çünkü bu “gençlerin” her biri bir asrı devirmenin anahtarı olarak farklı faktörler ileri sürüyorlar.

Kimi “her gün domuz pastırması yerim” diyor, kimi “her gün bir saat yürürüm” diyor, kimi “sadece sebze ve meyveyle beslenirim, ağzıma et koymam” diyor, kimi “her akşam bir tek atarım” diyor, kimi “dünya yıkılsa umurumda olmaz” diyor, kimi “kiliseden çıkmam” diyor, kimi “kiliseye ömrümde gitmedim” diyor.

Bunların tümü de doğru çünkü böyle 100 seneden fazla yaşamanın sırrı bunların “genlerinde” saklı.

Bu kişiler bizim “muzır” diye bildiğimiz neyi yaparlarsa yapsınlar gene de bir asrı deviriyorlar.

İster vegan ister etobur olsunlar, ister viski ister kefir ister su içsinler durum değişmiyor.

İster egzersiz-spor-hareket yapsınlar, ister yerlerinden kımıldamasınlar, ister dindar ister ateist olsunlar fark etmiyor!

Genleri “sağlamsa” her halükârda asırlık oluyorlar.

Signore teyzemizin 102 yaşında bir kız kardeşinin olması da bunu gösteriyor.  

louise signore ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

BİR: Uzun yaşmak iyi güzel ama aklı başında olmak, kimseye muhtaç olmamak ve her işini kendi yapmak, mutlu, huzurlu ve üretken olmak kaydıyla.

İKİ: Signore Teyze evlenmedim diyor ama evlenmemiş olmak yalnız yaşamak manasına gelmez, bir hayat arkadaşı var mıydı yok muydu açıklasa iyi olurdu, tavrımızı ona göre belirlerdik.

Kaynak: https://edition.cnn.com/2019/07/31/us/woman-turns-107-never-married-trnd/index.html

***

EK 1 (4.12.2021): 150 sene yaşamak mümkün olabilir. Kaynak: https://theconversation.com/is-150-years-really-the-limit-of-human-lifespan-162209

***

EK 2 (3.4.2023): Bir asrı devirmenin sırrı enfeksiyonları atlatma kabiliyetini artıran koruyucu faktörlermiş. Bu benzersiz immünolojik özelliğin genetik mi, tabii olarak mı yoksa dış etkenlerin birleşimi mi olduğu belli değilmiş.

Kaynak: https://www.thelancet.com/journals/ebiom/article/PIIS2352-3964(23)00079-8/fulltext#secsectitle0065

Makale: Multi-modal profiling of peripheral blood cells across the human lifespan reveals distinct immune cell signatures of aging and longevity

***

EK 3 (27.7.2023): The chance of living to be 100 years old is not out of the question, but it’s certainly not guaranteed. Those who manage to celebrate their triple-numbered birthday are less susceptible to illness and chronic inflammation than those who don’t. 

In research published in Nature, Kenya Honda, a microbiologist and immunologist at Keio University School of Medicine, and his colleagues showed that a clue to centenarians’ long lives may be in their guts. Microbes that produce unique bile acids in the intestines of 100-year-olds may keep inflammation and aging-related illness at bay. 

K: https://www.nature.com/articles/s41586-021-03832-5.epdf

Kaynak: https://www.the-scientist.com/news-opinion/gut-bugs-may-help-centenarians-reach-their-100th-birthdays-69136

Makale: Gut Bugs May Help Centenarians Reach Their 100th Birthdays

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Seyit Ahmet dedi ki:

    Uzun yaşamak iş değil. Bu bir aldatmacadır. Önemli olan hayatın kalitesidir.

Siz de yorumunuzu paylaşın: