YÜKSEK DOZ D VİTAMİNİ TİP 2 DİYABET RİSKİNİ AZALTMIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Tip 2 diyabet ve kanda D vitamini eksikliğinin “birlikteliğini” (association) ortaya koyan gözleme dayalı araştırmalar bilinçli veya bilinçsiz olarak bu hastalığın sebebinin D vitamini eksikliği olduğu şeklinde sunulur ve ağızdan D vitamini alınarak diyabetin önleneceği iddia edilir.

Oysa birliktelik sebep-sonuç ilişkisini (causality) göstermez.

Nitekim yeni bir araştırma ağız yoluyla yüksek miktarda D vitamini desteğinin tip 2 diyabeti önlemediğini bir kere daha dünyaya ilan etti.

New Englan Journal of Medicine isimli muteber tıp dergisinde yayınlanan araştırmada diyabet riski yüksek olan 1211 kişiye 2.5 sene süreyle günde 4.000 Ünite D vitamini, 1212 kişiye de plasebo verildi.

Bu süre sonunda vitamin desteği alan grupta kanda D vitamini seviyesi 54.3’ e çıkarken plasebo verilen grupta 28.8’ de kaldı ama her iki grup arasında diyabet gelişme riski bakımından istatistiki bakımdan manalı bir fark bulunmadı.

Tip 2 diyabetin sebebi D vitamini eksikliği değil, hayat tarzındaki yanlışlardır.

Bu yanlışlar hem tip 2 diyabete hem de kanda D vitamini eksikliğine yol açar!

high dose vitamin d type 2 diabetes ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

Vitamin D eksikliğinin başta diyabet, kalp krizi, kanserler olmak üzere tüm kronik hastalıkların sebebi olduğunu ve bu hastalıkların yüksek doz D vitamini alınarak önlenebileceğini iddia edenler bir kere daha sukut-u hayale uğramış oldular.

Bu kronik enflamatuar hastalıkların tümü de beslenme hataları ve hareketsizlik gibi hayat tarzındaki yanlışlardan kaynaklanır ve bunları önlemenin yolu da adam gibi beslenme ve yeteri kadar hareketlilik gibi doğru hayat tarzından geçer.

Vitamin içerek hastalıkların önlenebileceğini iddia etmek sadece vitamin tüccarlarının işine gelir, vitamin hapı yutanlar hapı yuttuklarıyla kalırlar.

Kaynak: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1900906?query=TOC

***

EK 1 (22.2.2023): Prediyabet yani gizli şeker olanlarda vitamin D diyabet gelişme riskini azaltabilir.

Kaynak: https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M22-3018

Makale: Vitamin D and Risk for Type 2 Diabetes in People With Prediabetes

***

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. Fatma dedi ki:

    Canan hocanın hastasıyım senelerdir d vitamini alıyorum aynı zamanda şeker hastasıyım. Bırakmam mı lazım anlayamadım

  2. Serkan dedi ki:

    Karatay bu vitamini hem de yüksek dozlarda herkese dayıyor Ahmet Bey ise karşı çıkıyor. İsteyen istediğine inansın ama ben Ahmet Beye inanıyorum daima kanıtlarını da sunuyor. Karatay öyle yapmıyor ben böyle diyorum böyledir diyor ama tabii ki de o zaman inandırıcı olmuyor.

  3. Soner dedi ki:

    Arkadaşlar Canan hocamızın birkaç aydır hiç sesi soluğu çıkmıyor veya ben mi duymuyorum. Konuşsa mutlaka duyardım. Hasta falan mı mı bir bilen var mı? Ahmet hocanın sayfasına da yorum yazmaz oldu. Yoksa uzun bir tatilde mi bilen varsa yazsın.

  4. Zeynep Sarı dedi ki:

    Bence o yeni sezon için kampa girmiştir. Merak etmeyin yakında yeni bombalarla döner

  5. Cemalettin Kaya dedi ki:

    Her şeyin bir devresi oluyor. Karatay da diyeceklerini dedi ve çok iyi dedi. Bu milleti uyandırdı ama artık tekrarlara girmişti. Hep aynı şeyler hep aynı hep aynı… bu basının medyanın ilgisini çekmiyor artık. yeni şeyler söylemek lazım cancağızım

Siz de yorumunuzu paylaşın: