VİTAMİN D AZLIĞI FELCE SEBEP OLMAZ AMA FELÇ GEÇİRENLERİN VİTAMİN D SEVİYELERİ DÜŞÜK OLUR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Hemen her hastalıkla ilişkilendirilen vitamin D azlığının felçlerin de sebebi olduğu iddia edilir.

Rotterdam’ da 9680 kişi üzerinde araştırmada vitamin D seviyeleri düşük olanların geçmişte felç geçirmiş olma ihtimallerinin yüksek olduğu ortaya çıktı ( 1).

Halen felçleri olanlar çalışma dışı bırakılarak kalan katılımcılar 10 sene müddetle takip edildi ama vitamin D seviyeleri ile felç riski arasında bir ilişki tespit edilemedi.

Bununla beraber takip sırasında felç olanlarda ağır vitamin D eksikliği geliştiğini belirlediler; bir başka deyişle vitamin D eksikliği felcin bir sonucudur.

stroke elderly ile ilgili görsel sonucu

Bir meta-analizde vitamin D düşüklüğünün felç riskini artırdığı sonucuna varılmışsa da yeni bir analiz kalsiyumla beraber vitamin D desteğinin tam aksine felç riskini artıracağını ortaya koyuyor (2, 3).

Vitamin D fazla alındığında vücutta toksik seviyelere çıkabilir ama halk bunu bilmez. Vitaminler ne kadar fazla alınırsa o kadar sağlıklı olunacağı zannedilir. Sağlıklı dengeli beslenenlerin asla vitaminlere ihtiyacı yoktur.

Bazı araştırmalar felçten sonra vitamin D seviyesi düşüklüğünün tedavi edilmesinin nekahet döneminin daha iyi olacağını gösterse de bunun için daha fazla çalışma yapılmalıdır.

Gelelim neticeye

Kafayı vitamin haplarına değil sağlıklı beslenmeye takmak gerekir.

Kaynaklar:

1.https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/STROKEAHA.119.025449

2.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872695/

3.https://annals.org/aim/article-abstract/2737825/effects-nutritional-supplements-dietary-interventions-cardiovascular-outcomes-umbrella-review-evidence

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Emine Yılmaz dedi ki:

    D vitamininden ne gibi bir kötülük gördün Rasim abi?

  2. Şebnem dedi ki:

    Gene anti-Karatay bir araştırma gene d vitamini düşmanlığı, sizin derdiniz ne Allahınızı severseniz

  3. Seda Mehmetoğlu dedi ki:

    Babam her ay iğnesini olurdu ama gene de felç geçirdi, aylarca yatalak kaldı, yutamaz oldu, midesine hortum takıldı ordan beslendi, bir senden fazla eziyet çekti sonunda öldü ve kurtuldu. Vitamin falan hikaye, Allahın verdiği bir ömür var onu yaşıyorsun, an geldi mi de gidiyorsun.

  4. Seyfettin dedi ki:

    benim de babam felç geçirdi ve tam 3 sene felçli kaldı ama öyle vitamin falan içmezdi hatta ilaç bile kullanmazdı buna karşılık sigara çok içerdi felçten sonra bile içmeye devam etti eskiden alkol de içerdi ama son zamanlarda içemz olmuştu ama artık iş işten geçmişti

Siz de yorumunuzu paylaşın: