KETO DİYET MUCİZELERİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

ARK “Düşük karbonhidratlı ve hayvansal gıdalarla beslenme tip 2 diyabet riskini artırabilir’ miş.

😂😂😂

Memnun oldum. Bizim yemediğimiz karbonhidratları siz yiyin, sizin yemediğimiz hayvansal gıdaları biz yiyelim. Kardeş kardeş geçinelim, gidelim.

***

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Son senelerde yağdan zengin, yeteri kadar protein ve çok az karbonhidrattan oluşan “ketojenik diyete” (kısaca keto diyet) büyük rağbet var.

Keto diyet sadece kilo vermek için değil birçok hastalığın tedavisi için de umut veriyor.

İlaçlara dirençli epilepsi, Alzheimer, bazı beyin tümörleri, akut omurilik hasarı gibi nörolojik olanlardan KOAH’a kadar birçok hastalıkta faydası olabileceği, kanser tedavisini daha etkili kılabileceği anlaşılıyor.

Yeni bir araştırmada ise fazla kilolularda çok düşük kalorili keto diyetin çok düşük kalorili non-keto diyete göre migren ataklarını daha iyi önlediği gösterildi (1).

ketogenic diet ile ilgili görsel sonucu

Ketozis mitokondri fonksiyonlarını da düzeltiyor

Ketozisin klinik bakımdan faydaları neredeyse sadece nörolojik durumlar için bilinir ama ketonların nöronlarda  (sinir hücreleri) mitokondri fonksiyonlarını nasıl değiştirdiği hakkında fazla bilgi olmadığı gibi bunların iskelet kaslarındaki mitokondrileri nasıl etkilediği ise meçhuldür.

Yeni bir araştırmada beta-hidroksibütiratın (β-HB) kas hücrelerindeki mitokondri fizyolojisine olan özel etkileri incelendi (2).

Hücre canlılığının artmasına ilave olarak fare miyotüplerinde H2O2 salgısının azalmasının gösterdiği gibi mitokondirlerde faydalı değişiklikler ve muhtemelen β-HB’ nin sebep olduğu seramitlerdeki redüksiyona bağlı olarak daha az mitokondri bölünmesi tespit edildi.

Ayrıca, sürekli ketoziste sıçan kaslarında artmış olan mitokondri respirasyonuna ve mitokondri sayısında aşikâr bir değişiklik olmamasına rağmen daha az H2O2 üretimi gerçekleştirdiği belirlendi.

Bu sonuçlar, yakıt olarak (β-HB) kullanıldığında kas hücreleri mitokondrileri fonksiyonlarında genel bir düzelme olduğunu göstermektedir.

Ketozis nedir?

Ketozis, kanda keton cisimlerin artması anlamına gelir. Karbonhidrat alımının azalması, çok fazla yağ yenmesi veya açlıkta olduğu gibi vücut yağlarının aşırı kullanımı sonucu ortaya çıkabilir.

Glukoz olmaması sebebiyle yağların yakılması sonucu, kanda keton cisimler olarak bilinen aseton, aseto-asetik asit ve beta hidroksi bütirik asit seviyeleri artar.

Gelelim neticeye

Keto diyet ketojenik diyet falan anlamam.

Bütün diyetler benim içim yok hükmündedir.

Sağlıklı yaşamak, hastalıklardan korunmak için benimsediğim ve herkese de tavsiye ettiği beslenme modeli endüstri tarafından işlenmemiş tarım ve hayvani gıdalarla beslenme, yani “adam gibi beslenme”dir.

Not: Başlıktaki “mucize” ifadesi sadece okuyucunun yazıya dikkatini çekmek için seçilmiştir. Diyetin de gıdanın da mucizesi olmaz!

Kaynaklar:
1.https://www.mdpi.com/2072-6643/11/8/1742/htm

2.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6121962/

***

EK 1 (21.8.2022): Enflamasyonu azaltmada ve kilo kaybını ve kalp sağlığını geliştirmedeki faydaları bilinen düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı ketojenik diyetin, bağırsaklarda bulunan mikroplar üzerinde çarpıcı etkisi var.Ketojenik diyet bağırsak mikrobiyomunu değiştiriyor,  Th17 hücrelerinin azalmasını sağlıyor.  

Makale: Ketogenic Diets Alter the Gut Microbiome Resulting in Decreased Intestinal Th17 Cell

Kaynak: https://www.cell.com/cell/pdf/S0092-8674(20)30490-6.pdf

***

EK 2 (2.4.2024): Ketojenik diyet, şizofreni ve bipolar bozukluk gibi ciddi zihinsel hastalıkları olan ve ilaçların metabolik yan etkilerinden sıklıkla mustarip olanlarda etkili bir tedavi olabilir. Ketojenik diyet sadece metabolik sorunları hafifletmiyor, psikiyatrik hastalıkları da önemli ölçüde iyileştiriyor.

Kaynak: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165178124001513?via%3Dihub

Makale: Ketogenic Diet Intervention on Metabolic and Psychiatric Health in Bipolar and Schizophrenia: A Pilot Trial

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. sefer dedi ki:

    keto diyet bana feto diyet gibi geliyor

  2. naim dedi ki:

    hocam sen kayserilisin biliyoruz. bir de bizim kete diyeti var onu da yaz bir gün

Siz de yorumunuzu paylaşın: