BEBEĞİN İLK BANYOSUNUN GECİKTİRİLMESİ DAHA FAYDALI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Cleveland Kliniği’ nin yeni bir araştırmasında yeni doğanın banyosunun en azından 12 saat sonraya alınmasının bebek için daha faydalı olacağı ortaya çıktı.

Araştırma 996 sağlıklı anne ve bebek çifti üzerinde yapıldı.

Sadece anne sütüyle beslenme oranının banyosu geciktirilen bebeklerde yüzde 59.8’ den yüzde 68.2’ ye yükseldiği, bebeğin sadece emzirme ile beslenmesinin evde de devam ettirilmesinin planladığı ve bu etkilerin sezaryen doğum yapanlara göre normal yolla doğuran annelerde daha kuvvetli olduğu belirlendi.

Hastanede doğan bebeklerin ilk banyoları bugüne kadar doğduktan birkaç saat içinde yaptırılıyordu.

Banyonun geciktirilmesinin neden faydalı olduğu tam bilinmemekle beraber anne ve bebeğin ten temaslarının, amniyotik sıvı ve meme kokusunun benzerliğinin ve bebeğin vücut sıcaklığının muhafazasının etkili olabileceği düşünülüyor.

Bu çalışmaya dayanarak Cleveland Klinik hastanelerinde bebeğin banyosunun geciktirilmesine başlandı.

baby first bath ile ilgili görsel sonucu

Bu araştırmanın yapılma sebebi çok önemli

Araştırma, Cleveland’ lı uzmanlar tarafından birçok annenin bebeklerinin hemen yıkanmamasını istemeleri üzerine planlandı.

Annelerle ilgili birçok blogda bebeğin anne rahminde vücudunu tamamen saran amniyotik sıvının anne memesinin kokusuna benzemesinin çocuğun emmeyi daha kolay benimseyeceği paylaşılıyordu.

Gelelim neticeye

Ben bu araştırmayı Amerikalı uzmanların annelerden gelen isteklere değer vermeleri ve “olmaz böyle şey” diyerek reddetmeden önce bunu araştırmaları sebebiyle de önemli buluyorum. Aferin adamlara!

Bizde doktorlarda özellikle de üniversite kliniklerinde unvan sahibi olanlarında “Hadi oradan, sen bizden iyi mi bileceksin” zihniyeti hâkimdir.

“Bebeğim 12 saatten sonra yıkansın diyen bir annenin “Çok biliyorsan kendin doğur, kendin yıka” tarzı aşağılayıcı bir yaklaşımla karşılaşması kuvvetle muhtemeldir.

Benzer bir davranışı alternatif tedavilere karşı da görüyoruz. Modern tıp müntesiplerimiz, dünyanın binlerce senedir uyguladığı tedavi yöntemlerini hiç incelemeden, bakmadan, etmeden bir kalemde bunlar “karanlık orta çağ tıbbının yöntemleri” diye reddederler.

Küpe takarak modernlik olmuyor; kafanın dışının değil içinin modern olması gerekiyor.

Kaynak: https://health.clevelandclinic.org/delaying-a-newborns-first-bath-in-the-hospital-increases-breastfeeding-success/

Siz de yorumunuzu paylaşın: