BİTKİ TEMELLİ BESLENME TİP 2 DİYABET RİSKİNİ AZALTIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Bitki temelli beslenmeye sıkı sıkıya bağlı olanlarda tip 2 diyabet riskinin daha düşük olduğu, yiyeceklerin “sağlıklı” olmasının riski daha da azalttığı bildirildi.

Daha önce yapılan çalışmalarda da benzer sonuçlara ulaşılmıştı ama bu meta-analiz bugüne kadar yapılan en kapsamlı araştırma özelliğini taşıyor.

Bu meta-analizde toplam 307.099 kişi üzerinde yapılan dokuz araştırma yeniden değerlendirildi ve bitki temelli beslenmeyi tam uygulayanlarda tip 2 diyabet riskinin yüzde 23 daha a az olduğu hesaplandı.

Bitki temelli beslenme ile sebze, meyve, tam tahıl, kuruyemiş, bakliyat ile daha az sağlıklı olan patates, beyaz un, şeker ve az miktarda hayvansal gıdaların yenmesi kastediliyor.

Araştırmacılar, bu sonuçları bitki temelli beslenmenin insülin duyarlılığını artırması, kan basıncını düşürmesi, kilo alınmasını ve sistematik enflamasyonu azaltmasıyla açıklıyorlar.

vegan obese man ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

BİR: İnsanlar hem etobur hem otoburdur yani hem bitki temelli hem hayvan temelli gıdaları uygun şekilde yemeleri gerekir; ikisinden birini tercih etmek doğru değildir.

İKİ: Bitki temelli beslenmenin bazı kesimler tarafından insanları “çaktırmadan” hayvan temelli gıdalardan uzaklaştırmak için öne çıkarıldığına dikkat edilmesi gerekir.

ÜÇ: Tam tahıl ve meyvelere karşı değilim ama bunların miktarlarının “en azda” tutulması elzemdir. Günde 4-5 defa meyve ve tam tahılların temel gıda olması bence yanlıştır.

DÖRT: Bilim adamlarını benim “adam gibi beslenme” modelimi randomize kontrollü bir araştırma ile incelemeye davet ediyorum.

Bu araştırmada tip 2 diyabet riski “sıfır” çıkmazsa “madam gibi beslenme” sözü veriyorum.

Hodri meydan!

Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2738784

***

EK 1 (22.9.2022): BMJ “Hamilelikte diyabet öyküsü olan kadınlar, sağlıklı beslenme, sigarayı bırakma, düzenli egzersiz yapma ve fazla kilolu olmama gibi sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek tip 2 diyabet geliştirme şanslarını hala azaltabilirler,”

Kaynak: https://www.bmj.com/content/378/bmj-2022-070312

Makale: Modifiable risk factors and long term risk of type 2 diabetes among individuals with a history of gestational diabetes mellitus: prospective cohort study

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Müge dedi ki:

    Etsiz hayatın tadı olmaz, isteyen ot yesin beni ilgilendirmez

  2. Agah Sürmeli dedi ki:

    Bu resimdeki kadın gerçekten sebze meyve yiyerek mi bu hale gelmiş yoksa başka sebeplerle mi buna tam karar veremedim.

Siz de yorumunuzu paylaşın: