KUVVETLİ DİYABET İLAÇLARI ERKEN DİYABETİN İLERLEMESİNİ DURDURMUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan ilaçların prediyabetin tam gelişmiş diyabete dönüşmesini önlemediği ortaya çıktı.

Diabetes Care’ de yayınlanan araştırmada metformin dışındaki kuvvetli diyabet ilaçlarının bu bakımdan etkili olmadıkları gösterildi (1).

Araştırmaya göre, ilaçlar alındıkları müddetçe kan şekerini düşürmekle beraber bırakıldıktan 3 ay kadar sonra prediyabet bulguları tekrar ortaya çıkıyor.

metformin prediabetes ile ilgili görsel sonucu

Restoring Insulin Secretion (RISE) isimli çalışma, beta hücrelerinin diyabet ilaçları ile normal fonksiyonlarına dönüp dönmediklerini incelemek amacıyla düzenlendi.

İnsülin pankreastaki beta hücreleri tarafından yapılıyor, depolanıyor ve kana salınıyor.

Glukoz toleransı bozuk veya yeni teşhis edilen tip 2 diyabeti olan 267 erişkin rastgele dört gruba ayrıldı.

Bir gruba sadece plasebo, bir gruba sadece metformin, bir gruba 3 ay uzun etkili insülin tedavisi olarak bilinen Lantus (insülin glargine) ve müteakiben 9 ay metformin ve bir gruba da GLP-1 agonisti liraglutide ve metformin verildi ve hepsine de doğru hayat tarzı uygulamaları tavsiye edildi.

Lantus ve liraglutide prediyabetli hastalara verilen ilaçlar değildir; bunlar sadece tam gelişmiş diyabetlilerde kullanılır.

Katılımcıların glukoz tolerans testleri tedavi sırasında ve tedavi kesildikten 3 ay sonra tekrar ölçüldü.

Liraglutide grubunda yer alanların tedavi süresince en büyük faydayı gördükleri, bunu metformin ve Lantus grubundakilerin takip ettikleri ama ilaç kesilince bu etkilerin tamamen ortadan kalktığı belirlendi.

Böylece ilaçların henüz erken diyabet dönemindeki kişilerde diyabete dönüşümü engellemedikleri gösterilmiş oldu.

metformin prediabetes ile ilgili görsel sonucu

Diyabetin çocuk ve gençlerdeki seyri erişkinlerden farklı

Diabetes Care’ de daha önce yayınlanan bir çalışmada da glukoz toleransı bozuk olan veya yeni başlamış diyabeti olan çocuk ve ergenlerde 3 ay glardinden sonra 9 ay metformin tedavisinin ve ne de 12 ay sadece metformin tedavisinin beta hücrelerindeki ilerleyici bozukluğu düzeltmediği yani diyabetin ilerlemesini durdurmadığı ortaya çıkmıştı (2).

Bu sonuçlar çocuklardaki diyabet seyrinin erişkinlerden farklı ve daha agresif olduğunu gösteriyor.

Prediyabet nedir?

Prediyabet, kan şekerinin normalden fazla olması fakat diyabet teşhisi koyacak kadar yüksek olmamasıdır; başka bir ifade ile diyabet öncesi durumdur ve “erken diyabet” adıyla da bilinir.

Metformin isimli ilacın da prediyabetin diyabete dönüşmesini engellediği biliniyor ve açlık kan glukozu 100-125, yüklemeden 2 saat sonraki glukoz 140-199 veya HbA1c 5.7-6.4 arasında olan prediyabetlilerde metformin tedavisi tavsiye ediliyor (3).

prediabetes ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

BİR: Diyabet tedavisinde kullanılan ilaçların prediyabeti durduramadığının ortaya çıkması araştırmacılarda nasıl bir etki yaptı bilmiyorum ama ben ziyadesiyle memnun oldum.

Bu ilaçların diyabeti önledikleri gibi bir sonuç çıksaydı yanmıştık, Allah bizi korumuş.

İKİ: Sebebi beslenme hataları olan tip 2 diyabeti “ilaç eksikliği” sonucu ortaya çıkmış bir hastalık gibi görüp tedavi etmeye kalkmanın aterosklerozu ve kalp-damar hastalıklarını “kolesterol hapı” eksikliği gibi görmekten farkı yoktur.

ÜÇ: Metformin prediyabetin ilerlemesini durdurabilir ama ben bunu da doğru bulmuyorum. Çünkü hem prediyabetin sebebi metformin eksikliği değildir hem de ilaca başlamak insanları hayat tarzı değişiklikleri yapmaktan uzaklaştırır.

DÖRT: Sadece diyabetin değil tüm kronik enflamatuar hastalıkların sebebi hayat tarzı yanlışlarıdır ve esas mesele bunların düzeltilmesidir.

BEŞ: Adam gibi beslenin, yeteri kadar hareketli olun, ilaç şirketleri çatlasın!

Kaynaklar:

1.https://care.diabetesjournals.org/content/early/2019/05/31/dc19-0556

2.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29941500

3.https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2612613

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Ahmet Mithat CAN dedi ki:

    Bu konuda sayfalar dolusu yazı, ciltler dolusu kitap yerine geçecek açıklama,

    Netice DÖRT ve BEŞ’te çok kısa, net, özlü bir şekilde verilmiştir.

Siz de yorumunuzu paylaşın: