YÜKSEK DOZ VİTAMİNLER KALÇA KIRIĞI RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Vitamin, mineral, balık yağı hapları sadece cüzdanınıza değil sağlığınıza da zarar veriyor.

Menopoz sonrası dönemdeki kadınlar üzerinde yapılan araştırmada, Yüksek doz (günde 35 mg veya fazla) B6 vitamini ile beraber B12 (günde 20 mg veya fazla) alanlarda kalça kırığı riski hap almayanlardan veya düşük alanlardan yüzde 50 daha yüksek bulundu (1).

Tek başına B6 almak da kalça kırığı riskini yükseltiyordu.

Norveç’ de yapılan geniş kapsamlı çalışmada da bu vitaminlerin ve folik asidin kalp krizi ve felçleri önlemediği gibi yüksek dozların kalça kırığı ihtimalini artırdığı gösterildi (2).

Bu vitaminlerin kırık riskini artırmasının kesin sebebi belli değil ama yüksek doz B6 vitamininin sinir sistemi için toksik olabileceği, düşmeyi ve dolayısıyla da kırık ihtimalini artırabileceği düşünülüyor.

Bir başka ihtimal de B6’ nın steroit reseptörlerine bağlanmak için östrojenle rekabete girmesi ve hormonun kemik sağlığı üzerine olan müspet tesirlerini ortadan kaldırması olabilir.

İlgili resim

Çok yeni bir araştırmada da yüksek doz D vitaminin kemik yoğunluğu ve kemik kuvvetini azalttığı, dolayısıyla da kırık riskini artırdığı tespit edilmişti (3).

Seneler evvel yapılan bir çalışmada da yüksek doz Aile kalça kırığının ilişkili olduğu ortaya konmuştu.

Bunun üzerine tabletlerdeki A vitamini dozu düşürüldü ve kalça kırıkları önlenmiş oldu.

Beta karoten makul miktarlarda kanser önleyici etkiye sahipken yüksek miktarlarda alınması akciğer kanseri riskini artırır.

İlgili resim

Gelelim neticeye

Vitaminler sağlıklı yaşamak için elbette elzemdir ama bunların hap olarak yüksek dozlarda alınması da son derece risklidir.

Adam gibi beslenen herkes yeteri kadar vitamin, mineral, balık yağı ve diğer besin ögelerini alır.

Vitaminler sağlıklı insanlar için tuzaktır.

Kaynak:

1.https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2733176

2.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28574605

3.http://ahmetrasimkucukusta.com/2019/09/05/yazilar/tip-yazilari/besin-destekleri/yuksek-doz-vitamin-d-kemik-yogunlugu-ve-kuvvetini-azaltiyor/

Siz de yorumunuzu paylaşın: