YUMURTA OLMADAN OLMAZ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

İnsanlar senelerce “kolesterolün damarları tıkadığı, kalp krizi ve felçlerin sebebi olduğu” yalanıyla kandırıldı.

Başta yumurta olmak üzere binlerce senedir afiyetle yediğimiz muhteşem gıdalar “sağlığın bir numaralı düşmanı” ilan edildi.

İşi, “yumurtayı sigara kadar zararlı” îlân etmeye kadar vardıranlar oldu.

İnsanlar bırakın yemeyi yumurtaya bakmaya bile korkar hâle geldiler.

Kimse de çıkıp “Yahu, yumurta insanlık tarihi kadar eski bir gıdadır, binlerce senedir hasta etmeyen yumurta nasıl olur da zararlı olur” diye sormadı.

Gel gelelim, gerçekler yalanlarla bir yere kadar saklanabiliyor.

Dünya beslenme âleminin kutsal kitabı Amerikan Beslenme Kılavuzu bile yumurtaya, kolesterole çamur atmaktan vazgeçmek zorunda kaldı.

2015’ de yayınlanan son kılavuzda günde 300 mg’ dan fazla kolesterol alınmaması tavsiyesi kaldırıldı ve diyetteki yumurta ve kolesterol için herhangi bir sınırlama da konmadı.

Dünyaca meşhur beslenme araştırmacısı iki yumurtayı birden götürüyor

Her ne kadar yumurtaya hâlâ öcü gibi bakanlar olsa bile insanların çoğu her sabah yumurtasını gönül rahatlığı ile ve afiyetle yiyor ve çok da iyi ediyor.

Bunlar arasında beslenme alanındaki araştırmalarıyla Nobel Mükâfâtı’ nın en büyük adaylarından biri olarak gösterilen Harvard’ lı bilim adamımız  Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil’ i de görmek beni çok ama çok mutlu etti.

Gökhan Hoca’ nın önünde tavada yağda (inşallah palmiteloik asitten zengin hakiki tereyağdır?) pişirilmiş olduğunu tahmin ettiğim iki yumurta var (1).

Yumurtaların arkasında mantara benzettiğim bir şeyler de görünüyor.

Bu sofrada tek hoşuma gitmeyen iki koca dilim “beyaz ekmek” ve üzerine sürülmüş “sarı” (acaba reçel mi?) nesne oldu.

Resim

Daha önce peynir yerken kendini suçlu hissettiğini açıklayan Gökhan Hoca’ nın sofrasında beyaz ekmek görmek beni üzdü ama olsun, yakın gelecekte beyaz ekmeğin -hele de üzerine reçel sürülmüşünün- ne kadar zararlı olduğunu ortaya koyan araştırmalar yapacağına ve bir daha beyaz ekmeği de reçeli de ağzına koymayacağına inanıyorum.

Kendimi hiç suçlu hissetmeden peynirimi yiyorum, siz de öyle yapın

Gökhan Hoca daha önce şunları söylemişti (2):

Peynir gibi tam yağlı süt ürünleri birer öcü değildir. Evrimsel perspektiften de memelilerin yaşamaları süt içmelerine bağlıdır.

Peynirin mucizelerini anlamak için daha çok çalışma yapmak lazım ama peynir severler için iyi haberim şudur ki makul miktarda peynir yemek çoğu kimse için faydalıdır.

Ben de şimdi kendimi hiç suçlu hissetmeden peynirimi yiyorum, siz de öyle yapın”.

Gelelim neticeye

Binlerce senedir yediğimiz et, süt, yoğurt, peynir, tereyağ, kaymak, yumurta… gibi gıdaların insanları hasta edeceğini söyleyenlerin kim olduğunu ve maksatlarını gayet iyi biliyoruz.

Gıda endüstrisi “besleme uzmanları” vasıtasıyla binlerce yıllık yiyeceklere çamur atarak kendi ürettiği, mısır şurubu, trans yağ, işlenmiş tahıl, omega 6 deposu hazır yiyecek ve içecekleri parlatmaya çalışıyor.

Ama bilsinler ki artık insanlar uyandı, “Yemezler” diyorlar!

Kaynaklar:

1.https://twitter.com/ghotamis/status/1172516399614439424?s=20

2.http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/01/06/yazilar/tip-yazilari/beslenme/farelerle-ayni-kafadayim-peynirin-hastasiyim/

***

EK 1 (20.3.2024): Kolesterol emilimine cevap olarak ince bağırsaklardan salgılanan ve karaciğerde kolesterol sentezini baskılayarak kan kolesterol seviyesini düşüren yeni bir hormon keşfedildi. Kolesin (cholesin) adı verilen hormon hiperkolesterolemi (kolesterol yüksekliği) ve ateroskleroz (damar setliği) tedavisinde umut vaat ediyor.

Kaynak: https://www.cell.com/cell/abstract/S0092-8674(24)00226-5

Makale: A gut-derived hormone regulates cholesterol metabolism

***

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Tayfun Karcı dedi ki:

    Keşke zamanı olsa da Gökhan hoca bir cevap yazsa. Ne güzel olurdu…

  2. Ahmet Gürmen dedi ki:

    Hocam bugün sizin videonuzu seyrettim tivittirde bir de Gökhan hocanın yediklerine baktım. Aranızda dağlar kadar fark var.

  3. Ali Akçay dedi ki:

    Yumurtaya kim sigara kadar zararlı demiş bilmiyorum ama kim demişse belli ki ya beyinsiz biri veya gıda şirketlerinden beslenen biri. Sözlerinin zerrece kıymeti yok. Yumurta kutsal bir yiyecektir, ona uzanan eller kırılır.

Siz de yorumunuzu paylaşın: