TIP ÖĞRENCİLERİ İSTİYOR AMA TIP EĞİTİMİNE BESLENME DAHİL EDİLMİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Tıp öğrencileri beslenme dersleri istiyorlarmış ki çok ama çok haklılar.

Beslenme sağlıklı yaşamak için de hastalıklardan korunmak için de olmazsa olmaz bir unsurdur.

Beslenme bana göre de tıp müfredatında mutlaka yer almalıdır ama bu eğitimin de tıpkı tıp eğitimi gibi endüstri etkisinde kalması kaçınılmazdır.

Binlerce senedir insanların afiyetle yedikleri yumurta, et, tereyağı, süt ve süt ürünleri gibi yiyeceklerin karalanacağı; günde üç ana üç ara öğünün dayatılacağı; margarin ve bitkisel yağların, mısır şurubu, sun’i tatlandırıcı ve katkı maddelerinin ve layt ürünlerin köpürtüleceği; 5 senede bir değişen kılavuzların rehber alınacağı; ambalajlı hazır gıdaların teşvik edileceği bir beslenme eğitiminden kime fayda gelir, bir düşünün.

Uluslararası sağlık örgütleri tıp eğitiminde ilaç şirketlerinin etkisini azaltmak için girişimlerde bulunurken bir de zaten işin içinde olan gıda endüstrisinin tıbba iyice bulaşması tıp eğitiminin tamamen ticarete teslim olması demektir.

Allah korusun, Allah yazdıysa bozsun!

İlgili resim
 

Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/hekim/tip-egitimi-tus/tr-uluslararasi-saglik-orgutleri-tip-egitiminde-ilac-sirketlerinin-etkisi-onlenmelidir-2-22-83203.html

***

Medimagazin’ in haberi.

Tıp eğitimiyle ilgili tartışmalar devam ederken Türkiye’de de yer alan bir tartışma Lancet’te yer alan bir araştırmayla tekrar gündeme geldi. Lancet Planetary Health dergisinde yayınlanan 24 çalışmanın sistematik bir incelemesine göre, dünya çapında beslenme tıp eğitimine yeterince dahil edilmiyor. Bu, tıp öğrencilerinin hastalara beslenme bakımı sağlama konusunda güven, beceri ve bilgi sahibi olmadıkları anlamına geliyor.

Yazarlar, tüm tıp öğrencileri için beslenme eğitiminin zorunlu hale getirilmesini, gelecekteki doktorlar için gerekli beslenme bilgisi düzeyinde bir küresel ölçüt oluşturulmasını ve tıp fakültesinde beslenmeyi öğretmek için yeni yollar geliştirmeye yönelik daha fazla çalışılmasını öneriyor.

Küresel olarak, yılda 11 milyon ölüm, yetersiz beslenmeyle ilişkilendirilebiliyor, bu da onu dünya çapında ölüm için öncelikli risk faktörü haline getiriyor. Buna göre, birçok ülke, doktorların yaşam tarzıyla ilgili kronik hastalıkları ve diğer diyetle ilgili durumları yönetmelerini desteklemek için pratikte beslenme bilgisi uygulamalarını öneriyor. Ancak, bu bulgular tıp eğitiminde beslenmenin çalışılan tüm ülkelerde eksik olduğunu gösteriyor.
Örneğin, bir araştırmada, beslenme bilgisi bir testte değerlendirildiğinde, tıp öğrencilerinin yarısının geçme oranının altında puan aldığı tespit edildi.
Gözden geçirilen çalışmalar tutarlı bir şekilde, tıp öğrencilerinin beslenme bakımında becerilerini geliştirmek için beslenme eğitimi almak istediklerini, ancak eğitim sisteminin buna uygun olmadığı söylüyor.

Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-the-lancet-tip-ogrencileri-istiyor-ama-tip-egitimine-beslenme-dahil-edilmiyor-11-681-83245.html

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Özlem dedi ki:

    haklısın hocam ne diyelim. bir de gıda endüstrisinin promosyanları başlar ki sormayın gitsin

Siz de yorumunuzu paylaşın: