DOĞUM AYI KALP HASTALIĞINDAN ÖLÜM RİSKİNİ ETKİLEYEBİLİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

BMJ’ de yayınlanan araştırmada, doğum ayının kalp hastalıkları riskini etkileyebileceği bildirildi.

100 binden fazla Amerikalı hemşirenin 1976’ dan beri takip edildikleri Nurses’ Health Study’ de kalp-damar hastalıklarından ölüm riskinin mart-temmuz ayları arasında doğanlarda kasımda doğanlara göre yüksek olduğu ortaya çıktı.

Araştırma, kalp-damar hastalıklarından ölüm riskinin nisanda doğan kadınlarda en yüksek, aralıkta doğanlarda ise en düşük olduğunu gösteriyor.

Bu münasebetin sebebi bilinmemekle beraber, “fetal origins hypothesis” teorisine dayanarak doğumdan önce maruz kalınan şartların bebekleri etkileyebileceği ve bu etkilerin kendini erişkin yaşlarda gösterebileceği iddia ediliyor.

Bu teori, gıdaların mevcudiyeti ve enfeksiyonların mevsimlere göre farklılığı, hava sıcaklığı ve hava kirliliği, güneş maruziyeti ve sosyo-ekonomik faktörlerin bazı hastalık risklerini etkileyebileceğini bildiriyor.

Bu faktörler içinde en önemlisi olarak gebelikte annenin yeteri kadar güneşlenip güneşlenmediğine göre değişen D vitamini seviyeleri üzerinde duruluyor.

Daha önce yapılan çalışmalarda da doğum ayı ile birçok hastalık riski arasında ilişki tespit edilmişti.

İlgili resim

Gelelim neticeye

BİR: Araştırmanın kohort çalışması olması bu sonuçlardan bir sebep-sonuç münasebeti çıkarılmasını mümkün kılmadığı gibi ortaya konan risk artışı da çok düşük.

İKİ:Bebeğin anne karnında maruz kaldığı etkenlerin “hastalık risklerini” etkileyebileceğini kabul etmekle beraber “ölüm riskini” etkilemesi bana pek mantıklı gelmedi.

ÜÇ: Araştırmanın sonuçlarının tesadüfe bağlı olma ihtimalini daha yüksek buluyorum.

DÖRT: Bizler için iş işten geçti ama bebeklerinin kalp hastalığından ölüm risklerini azaltmak isteyenler bu sonuçları dikkate alabilirler.

Kaynak: https://www.bmj.com/content/367/bmj.l6058 

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Gülşen Akın dedi ki:

    Boğa burcuyum hocaaaaaaam tehlike var mı benim için……..

Siz de yorumunuzu paylaşın: