MAALESEF, HASTALAR TEKNOLOJİ İLE İYİLEŞMİYORLAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Kardiyolog E.T.’ nin Medimagazin’ deki yorumu:

Teknolojiye gereğinden fazla güvenmek, anamnezin pas geçilmesine sebep oluyor. Hastayı düzgün dinleyerek, konuşarak onda ne olduğunu-olmadığını kafanızda büyük ölçüde şekillendiremediyseniz, hiçbir teknoloji veya laboratuar sizi bir yere götüremez.

Kendi branşımdan hareketle söyleyeyim; kişinin sağlam tetkiklerin bozuk veya bunun tersinin olduğu o kadar çok olgu var ki; iyi diyaloğa zaman ayırmazsanız en ileri test sonuçlarıyla bile hiçbir yere varamaz, faydalı olamazsınız.

Maalesef, hastalar teknolojiyle iyileşmiyorlar. Öyle olsa teknoloji geliştikçe hastalıkların ve başvuruların azalması gerekirdi. Hastayı dinleyip anlamaya hiç çalışma, daya baştan aşağı bütün laboratuar taleplerini.

Çarpıntısı mı var? Acaba çok basit bir izahı var mıdır, anlamak için konuşmakla uğraşma, zira performans için hızlı, hem de çok hızlı olman lazım!! İste hemen holteri !!. Hasta holter için dört dönsün, çok muazzam bir şeymiş de neyi var neyi yok hepsini söyleyecekmiş zannettiği bir EKO için haftalarca sıra beklesin.

Bacakları şişmiş bir hasta için, ne çıkıp ne çıkmayacağı zaten baştan belli olan kıytırık bir Doppler uykusuna girip kabusu olsun, ucuza nerede çektirebilir diye varsın fellik fellik dolansın sürünsün ortalarda.

Göğsü sırtı ağrıyan birine bu nasıl bir ağrıdır, ne şekilde oluyor filan diye sorup anlamaya çalışmak da neymiş? İste hemen anjiyoyu olsun bitsin; değer mi değmez mi, endike mi değil mi, acaba anjiyo olsa bile şikayeti geçecek mi, hiç karıştırma oraları.

İlgili resim

 Hem hasta “anjiyo ve sonra stent oldum ama iyi olmadım” diyerek geri geldiğinde zaten büyük ihtimalle seni değil başka Dr’u bulacak karşısında, artık ona anlatır derdini.

Anjiyoda bir yerlerde darlıklar bulursan da öyle medikal tedaviye filan çok fazla kafa yorma; tak stentini öyle en yüksek fark ücretlisinden. Olmadı ver damar cerrahlarına. Çekinme yav, ver ver..

Sadece özeldeki patron değil, kamudaki CEO’lar bile zil takıp oynamıyor mu yüksek ameliyat sayılarıyla. Devlet hastaneleri bile artık kaç kişiyi ameliyattan stentten kurtardığıyla değil de ne kadar çok ameliyat yaptığıyla övünmüyor mu?. Vs vs..

Sağlık yönetiminin bu sakatlıkları görmediğine inanmıyorum. Tedbirler aslında basit ama ciddi oy kaybettirici.. Bu yüzden gerekeni yapmaktan imtina ediliyor. Allah sonumuzu hayreylesin..

Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/hekim/tr-tipta-teknolojinin-ilerlemesi-her-zaman-hasta-yararina-mi-2-681-65138.html

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Sema Yüzügüllü dedi ki:

    Sayın hocam, bizleri aydınlattığınız için, tüm takipçiler adına sonsuz teşekkür ederim. Sizden 83 yaşındaki annem ( inme ve zatürüye geçirdi, şeker, tansiyon hastası )
    DOLOREX kullanmasının sakıncaları; bizim farkedemediğimiz şekilde verilmiş. gerektiğinde ağrı kesici olarak ne verilebilir? Tekrar teşekkür ve saygılarımı sunuyorum.

Siz de yorumunuzu paylaşın: