MECLİSE BESLENME TAVSİYELERİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

TBMM Obezite ile Mücadele Alt Komisyonu’na beslenme ve sağlık konusunda dikkat çeken bilgiler veren Tibbi Biyoloji ve Genetik Uzmanı Doç. Dr. Emel Ergül, “İdeal öğün 6 değil 2′ dir” demiş.

Bu tavsiyeye ben de katılıyorum ama iş sadece öğün sayısıyla bitmiyor.

Ben de Obezite ile Mücadele Alt Komisyonu’ na bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum.

Bunlar tam olarak uygulanırsa memlekette obezite-mobezite kalmaz, komisyon da dağılır.

SAĞLIKLI YAŞAMANIN OLMAZSA OLMAZ ŞARTI: ADAM GİBİ BESLENME

Adam gibi beslenme endüstrinin elinin değmediği tarım ve hayvansal ürünlerin yenip içildiği, hiçbir hazır gıdanın bulunmadığı, günde 2 öğün yenilen, her gıdanın aşırıya kaçmadan tüketildiği beslenme modelidir.

Adam gibi beslenme benim bir icat veya keşfim değildir; atalarımızın binlerce senelik geçmişi olan geleneksel beslenmesinin ta kendisidir; ben isim babasıyım.

Adam gibi beslenme kısaca hazır yani işlenmiş, paketlenmiş gıdaların olmadığı atalarımızın geleneksel beslenme modeli olarak da tarif edilebilir.

BİR: Adam gibi beslenme pahalı bir beslenme değildir, aklını kullanan sağlıklı gıdalara kolayca da ulaşabilir.

İKİ: Adam gibi beslenme için doktora, diyetisyene, diyet kitaplarına, diyet listelerine gerek yoktur.

ÜÇ: Adam gibi beslenme herhangi bir ciddi hastalığı olmayan kadın, erkek, yaşlı, genç, güzel, çirkin, herkes için geçerlidir.

DÖRT: Adam gibi beslenmede kilo hedefi diye bir şey yoktur, sağlıklı olmanın icaplarını yerine getirenlerin kilosu kendi ideal kilo ve vücut kitle endeksleridir.

BEŞ: Adam gibi beslenme tüm kronik enflamatuar hastalıkların önlenmesini ve ilerlememiş olanların da ilaçsız tamamen düzelmesini sağlar.

tıptan uzak sağlıklı hayat ile ilgili görsel sonucu

Adam gibi beslenenler hangi besinleri, ne kadar ve nasıl yiyip içerler

BİR: İnsanlar hem et hem ot oburdur. Yani hem tarım hem hayvansal yiyeceklerin yenmesi gerekir.

İKİ: Hayvansal veya bitkisel gıdalar “emniyetli” olmalıdır; bunlarda GDO, tarım ilacı, antibiyotik, hormon vb zerresi bile bulunmamalıdır.

ÜÇ: Her gün mutlaka mevsim sebzeleri ve salata yenmelidir, sebzelerin zeytinyağlı olması veya tencerede pişirilmesi makbuldür.

DÖRT: Haftada birkaç gün kırmızı et, iki gün de taze balık (istavrit, hamsi gibi küçük balıklar tercih edilmeli) ve ayda birkaç defa köy tavuğu, Kayseri usulü sucuk pastırma, sakatat, kelle-paça, işkembe yenmelidir.

BEŞ: İşlenmemiş, tam tahıl unlarından yapılan yiyecekler (börek, pasta, makarna, kek, kurabiye gibi) haftada bir iki gün aşırıya kaçmadan yenebilir. Tahılların atalık tohumdan üretilenleri tercih edilmelidir.

ALTI: Tüm yenip içilenler “mâkûl miktarda” olmalıdır. En faydalı olan bir gıdanın bile “tıka basa” veya “istendiği kadar yenmesi” doğru değildir.

YEDİ: Temel pişirme yöntemi, haşlama, buğulama, ızgara ve tencere olmalıdır. Kemik suyundan mutlaka faydalanılmalıdır.

SEKİZ: Günde “iki öğün” beslenilmelidir.

Sabahları yumurta, peynir, zeytin, tereyağı ile mevsime göre domates, maydanoz, biber, tere, roka gibi yeşillikler ve bir miktar kuruyemiş yenmelidir.

Akşam yemeği olabildiği kadar erken saatte tamamlanmalıdır.

Her gün 12 saati aşan açlık dönemleri çok yararlıdır, arada sadece su, şekersiz çay, kahve gibi içeceklere müsaade vardır.

YEDİ: Mutfağın temel iki yağı köy tereyağı ve soğuk sıkma zeytinyağıdır.

SEKİZ: Mayalı gıdalar (yoğurt, turşu, sirke gibi), lifli besinler ve bakliyat (fasulye, nohut, mercimek, bezelye gibi) sofrada eksik olmamalıdır.

DOKUZ:  Aşırı tuzdan da az tuzdan kaçınmalı, makul miktardan şaşmamalı, kaya tuzu tercih edilmelidir. Acısından ekşisine, tatlısından kekresine tüm baharatlar da mâkûl miktarlarda kullanılmalıdır.

ON: Her gün mutlaka bir porsiyon (bir kâse) mevsim meyvesi yenmelidir, uygun olanları soyulmadan tüketilmelidir. Kurutulmuş meyvelere (kayısı, erik, dut, hurma vb) sınırlı müsaade vardır.

ON BİR: Temel içecek su olmalıdır, her gün bir şişe saf maden suyu da tavsiyeye şayandır. Diğer içecekler, ayran, kefir, şalgam suyu’ dur.

ON İKİ: Her gün şekersiz olmak kaydıyla 5-6 bardak çay, 1-2 fincan sade kahve veya filtre kahve içilebilir.

ON ÜÇ: Her türlü kabuklu kuru yemiş (fındık, fıstık, badem gibi), kabak veya ay çekirdeği her gün bir fincan yenmelidir.

ON DÖRT: Hamur ve sütlü tatlılar, pasta ayda bir iki defadan fazla yenmemelidir.

ON BEŞ: Yeterli miktar su içilmelidir; göstergesi idrarın renginin açık sarı olmasıdır, su ihtiyacınızı buna göre belirleyin.

ON ALTI: Bu sağlıklı gıdalardan hangilerini ne kadar yiyip içeceğiniz tamamen size bağlıdır ama olabildiğince az yemeniz menfaatiniz icabıdır.

ON YEDİ: Yemekler tamamen evde ortamında hazırlanır ve yenir, dışarıda yemek istisnadır.

ON SEKİZ: Mutfakta yemek yapmak ve muhafaza etmek için geleneksel mutfak eşyaları kullanılır.

ON DOKUZ: Adam gibi beslenme yerli ve milli beslenme modelidir.

Not: Adam gibi beslenme tabiri ile erkek cinsiyet değil doğru, sağlıklı beslenme kast edilmektedir.

yemek saat öğün.jpg

***

Ntv‘ nin haberi:

TBMM Obezite ile Mücadele Alt Komisyonu’na beslenme ve sağlık konusunda dikkat çeken bilgiler veren Tibbi Biyoloji ve Genetik Uzmanı Doç. Dr. Emel Ergül, “Öğünler arasında 6 saat ara olmalı” dedi.

Tibbi Biyoloji ve Genetik Uzmanı Doç. Dr. Emel Ergül, TBMM Obezite ile Mücadele Alt Komisyonu’na beslenme ve sağlık konusunda bilgi verdi. 

Hürriyet gazetesinden Umut Erdem’in haberine göre Ergül özetle şunları aktardı: 

MAKSİMUM 3 ÖGÜN 

“Hâlâ klasik diyette, herkese 6 öğün tavsiye ediliyor. Normal bir insanın biraz fazla kilosu varsa, bu insanı 6 öğüne alıştırmak daha sonra obeziteye ve diğer hastalıklara yatkınlık oluşturur. Yani insan fizyolojisine uygun olan, 2 öğün ya da maksimum 3 öğün. Arasında 6 saat ara olmalı çünkü birinci basamak dediğimiz sindirimin tamamlanması gerekiyor.

KAHVALTI SAĞLIKLIDIR?

Kahvaltı etmek sağlıklıdır. Gerçekten kahvaltıyı kaldırmak bence çok akıllıca değil, onun yerine gece açlığına dikkat edersek zaten kahvaltıda acıkır hale geleceğiz. Yemeği, kışın saat 18.30’da, yazın da maksimum 19.00’da bitirmek gerek. Bunlara uyarsak ciddi bir şeyin önüne geçmiş oluruz. 6 öğünden fazla yemek, kahvaltıyı atlamak, geç yemek, çok yüksek yağlı yemekler tüketmek, çok şekerli yiyecekler yemek, açlık periyodunun çok az olması ciddi şekilde obeziteye ve kilo alımına yol açıyor.

KIVAMA DİKKAT 

Yavaş ve sakin yememiz gerekiyor. Çiğnerken yemek ağzınızda boza ya da muhallebi kıvamında olacak. Yani ‘çok iyi çiğnemek’ demek bu ve bunu kimse yapmıyor. Siz çiğnemeyi yapmadıktan sonra isterseniz organik gıda tüketin, hiçbir şekilde mide bununla mücadele edemiyor çünkü tanımsız bir madde gönderdiniz. Tanımlayabilmeniz için iyi çiğnemeniz gerekiyor.”

Kaynak: https://www.ntv.com.tr/saglik/meclise-beslenme-onerisi-ideal-ogun-6-degil-2,zI8w9KKPN0qu9iDLjDGQhQ

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Şeniz dedi ki:

    Bir şeyin olmasını istemiyorsan komisyona havale et diye bir söz vardır. Bu komisyonundan buna uygun olduğuna bahse girerim.

Siz de yorumunuzu paylaşın: