TAMAMLAYICI MAMA SATIŞLARININ KAYGI VERİCİ YÜKSELİŞİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

The Atlantic’ de Olga Khazan‘ ın haberi (1):

Dünya Sağlık Teşkilatı’ na (WHO) göre, tamamlayıcı sütler anne sütü yerine kullanılan ürünlerin en hızlı büyüyen kategorisidir ve artık marketlerde ve Amazon gibi internet sitelerinde satılmaktadır.

Gel gelelim çocuk beslenme uzmanları bu tür sütlerin pahalı, gereksiz ve muhtemelen de sağlıksız olduğunu söylüyorlar.

Tamamlayıcı sütün fiyatı inek sütünün 4 misli olması yanında esas olarak süt tozu, mısır şurubu ve bitkisel yağ ihtiva etmektedir ve inek sütüne göre daha az protein bulunur.

Amerikalı çocuklar zaten çok fazla şekerle tatlandırılmış içecekleri içmektedir.

Tamamlayıcı sütlerin “beyin gelişimi ve sindirim üzerine müspet tesirleri olduğu” iddiası da en iyimser ifade ile şüphelidir.

Çocuk beslenmesini teşvik eden bir organizasyon olan 1.000 Days’ in strateji sorumlusu Blythe Thomas “Bu şirketlerin iddiaları yalandır” diyor:  

Annelere yalan söylemek doğru değildir” diye de ekliyor.

toddler drink milk from battle ile ilgili görsel sonucu

Public Health Nutrition isimli tıp dergisinde yayınlanan araştırmada da halk sağlığı kuruluşlarının mamalara karşı anne sütünü teşvik etmelerinin mama üreticilerinin tamamlayıcı süt reklâmlarına daha fazla para harcamalarına yol açtığına dikkat çekiliyor (2).

Araştırma, 2006’da 39 milyon dolar olan tamamlayıcı süt satışlarının 2015’ de 2 mislinden fazla artarak 92 milyon dolara yükseldiğini gösteriyor.

Tamamlayıcı süt reklâmları için 2006’ da 5 milyon doların altında olan harcamalar 2015’ de 20 milyon doları geçiyor; bu arada mamalara yapılan harcamalar ise azalıyor.

Araştırmacılar, reklâm harcamalarındaki artışla tamamlayıcı süt satışlarındaki artışın aynı zamana denk gelmesinin tesadüfi olmadığını, tamamlayıcı sütün pazarlanmasının sınırlandırılması gerektiğini vurguluyorlar.

Gelelim neticeye

Bu tür endüstri ürünlerini göklere çıkaran, çocukların binlerce senedir yiyip içtikleri geleneksel beslenme ürünlerini ise karalayan “uzmanlara” kanmayın.

Çocuğunuzun sağlığını riske, paranızı çöpe atmayın.

NOT: Süt dediğin tabii ki kutu sütü değil “işlenmemiş süt” olacak ve bu süt de mayalandıktan sonra yoğurt, ayran, kefir, peynir şeklinde yenip içilecek!

Kaynaklar:

1.https://www.theatlantic.com/health/archive/2020/02/should-you-buy-toddler-milk/606028/

2. https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/us-toddler-milk-sales-and-associations-with-marketing-practices/60781FD9D8C193EFFF474E0A6BBDBA3C

***

EK 1 (10.6.2023): Birleşik Krallık’ ta satılan mamaların hemen hemen üçte biri yanıltıcı pazarlama yapılan, halk sağlığı tavsiyelerine uygun olmayan AŞIRI YOZLAŞTIRILMIŞ ÜRÜNLER! dir.

📌Anneler, bebeğinizin mamasını evde siz yapın.

K: https://www.firststepsnutrition.org/upfs-marketed-for-infants-and-young-children

M: Ultra-Processed Foods marketed for infants and young children in the UK

Kaynak: https://www.theguardian.com/society/2023/jun/08/ultra-processed-food-baby-toddler-health-risks-report

Makale: Nearly a third of baby foods sold in UK are ultra-processed, research finds

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: