USA’ NIN KELLE PAÇA ÇORBASI EKİBİNDEN BESLENME TAVSİYELERİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Korona eğrisinin düzleşmesinde sosyal mesafe, el yıkama ve karantina yanında “beslenmenin” de ehemmiyeti büyüktür.

Belirli besin ögelerinin yüksek miktarlarda alınması bağışıklık sistemini güçlendirirken bunların kifayetsizliği bağışıklık cevaplarını etkisiz kılar ve enfeksiyonlara hassasiyeti artırır.

Kuvvetli bağışıklık sistemi virüsle mücadeleye yardım eder ve hastalıklardan uzak tutar.

Dariush Mozaffarian

Önemli besin ögeleri arasında çinko, selenyum, demir, A, C, D, E, B-6 vitaminleri ve folat ile goji beri, brokoli, yeşil çay ve zerdeçal gibi tam gıdalar bulunur.

Bu besin unsurları virüsün yol açtığı aşırı enflamasyon ve doku hasarını azaltarak tablonun ağır akciğer yetersizliği ve ölüme gidişi önlerler.

KOVİD-19’ a karşı hangi besin kokteylinin en etkili olduğunu şimdiden bilmek mümkün değildir ama bunların soğuk algınlığı, grip ve diğer solunum yolları enfeksiyonlarına karşı etkili olduğunu biliyoruz.

Dan Glickman

Kelle-paça sağlıklı beslenmenin sembol yiyeceğidir

Kelle paça tabii ki tek başına hiçbir işe yaramaz, tabii ki ne KOVİD’ i önler ne de tedavi eder.

Yoğun bakımda ilaç-serum değil damardan kelle paça verilsin demek istemiyorum elbette.

Adam gibi beslenmenin olmazsa olmaz yüzlerce yiyeceğinden biri olan kelle-paça sağlıklı gibi beslenmenin sembolüdür.

Kelle-paçayı da kepçe kepçe yiyin demiyorum.

Adam gibi beslenin diyorum, hepsi bu!

Şu pandemi günlerinde televizyonlarda gece yarılarına kadar virüsün S proteinindeki amino asit diziliminden ACE-2 reseptörün yapısına, furinlerden interlökinlere, favipiravirin etki mekanizmasından remdesivirin yan tesirlerine, vektör aşılardan mRNA aşılarına halkın anlamayacağı ve hiçbir işine yaramayacak ne varsa konuşuldu ama beslenme üzerine de iki lâf edelim diyen çıkmadı.

Gelelim neticeye

Sağlıklı olmak, hastalıklardan korunmak için elbette ilaç ve aşıların “bambaşka” yerleri vardır ama hem KOVİD’ e karşı hem tüm diğer virüs ve bakterilere karşı mücadelede “evvel emirde” bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekir.

Bağışıklık sistemi yetersiz/çökmüş birine ilacın da aşının da fazla bir faydası olmaz, olamaz.

Güçlü bir bağışıklığın temel unsurları adam gibi beslenme, fiziki aktivite, yeterli uyku, güneşlenme, stresten uzak kalma, sigara-alkol kullanmamaktır.

Beslenmenin ne kadar önemli olduğunu idrak edememiş olanlara, adam gibi beslenmenin olmazsa olmaz yüzlerce yiyeceğinden biri olan kelle paça çorbası tavsiyesini küçümseyenlere duyurulur.

Simin Nikbin Meydani

Tamamını okumak için: https://edition.cnn.com/2020/03/27/opinions/healthy-diet-immune-system-covid-19-mozaffarian-glickman-nikbin-meydani/index.html

***

EK 1 (10.8.2021): ÖNDER ERGÖNÜL “Siz virüsü kapana kadar fiziken fitseniz, sağlığınıza dikkat ediyorsanız, beslenmeniz iyiyse, hareketli bir bireyseniz, iyi uyuyorsanız hastalığı daha rahat atlatıyorsunuz.” Kaynakhttps://www.dunya.com/kose-yazisi/favipiravir-ilaci-tedavide-etkisiz-karacigeri-yoruyor/630267

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Züleyha dedi ki:

    Canan Hocaya kelle paça yiyin dediği için demediğini bırakmayanlar bezden, kaşkoldan, eşarptan, fulardan maske tarifi ile uğraşıyorlar. Bunlarda hiç utanma yok.

Siz de yorumunuzu paylaşın: