BİLGİ KİRLİLİĞİ SAĞLIĞI BOZUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Hürriyet gazetesinin “Bilgi kirliliği sağlığı bozuyor” başlıklı haberi ile ilgili birkaç hususun altını çizmek istiyorum (1).

BİR: Haberde basın toplantısının yapıldığı otelin adının geçmesi etik değildir. Otelin toplantıdan para kazanmak dışında haberle bir ilişkisi yoktur.

Nitekim DHA kaynaklı aynı haber Sabah gazetesinde otelin adı belirtilmeden yer almıştır ve doğrusu da budur.

Hürriyet bu şekilde bilerek de olsa bilmeyerek de olsa otel reklâmı yapar duruma düşmüştür.

İKİ: Bitki suyunu içerek böbrek yetersizliğine giren biri veya yakınlarının suç duyurusunda bulunmaları ve haklarını aramalarının önünde hiçbir engel olmadığı gibi taahhütname imzalanmış olması veya olmamasının da hiçbir ehemmiyeti yoktur.

Sözü edilen taahhütname aslında “sansür” demektir ve en başta da medyanın kendisinin buna karşı çıkması gerekir.

DÖRT: Sayın İlhan’a “Ekran taahhütnamesi bize yakışmıyor” başlıklı yazımı okumasını tavsiye ederim (3).

BEŞ: Bu basın toplantısı neden üniversiteye ait bir mekânda değil de bir otelde yapılmıştır, otele ödeme yapılmış mıdır, yapıldıysa ne kadardır, yapılmadıysa neden yapılmamıştır, otel her isteyene böyle bir imkân sunmakta mıdır, basın toplantısının sponsoru var mıdır, varsa kim veya kimlerdir?

ALTI: Bilinçli Sağlık Platformu’ nun gelir kaynakları nedir, ilaç ve gıda endüstrisinden veya başka kesimlerden sponsorları var mıdır?

Platform üyelerinin de ilaç ve gıda endüstrisi ile menfaat ilişkileri var mıdır, varsa bunları açıklamalıdırlar.

ALTI: İlaç endüstrisinin 2014′ de USA’ da doktorlara 6.5 milyar dolar ödediğini, gıda endüstrisinin bilim kuruluşlarına nasıl ve neden destek olduğunu anlatan yazılarımı hatırlatmak isterim (4, 5).

***

Hürriyet’ in DHA mahreçli haberi:

SAĞLIKTA bilgi kirliliğinin önüne geçmek için Bilinçli Sağlık Platformu kuruldu. Platformun başkanı ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Bilgi kirliliği sağlığı bozuyor. Bir hekim arkadaşımın babası televizyondan duyduğu bitki suyunu içerek akut böbrek yetmezliğine girdi” dedi.

Sağlıklı yaşam konusunda bilgi kirliliğini önlemek amacıyla kurulan ’Bilinçli Sağlık Platformu’nun Başkanı ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mustafa Necmi İlhan, İzmir Mövenpick Otel’de basın mensuplarıyla biraraya geldi.

Prof. Dr. İlhan, vatandaşların sağlık konusunda sorgulayıcı olmaları gerektiğini belirterek, “Bilgi kirliliği sağlığı bozuyor. Bir hekim arkadaşımın babası televizyondan duyduğu bitki suyunu içerek akut böbrek yetmezliğine girdi. Sağlık Bakanlığı, RTÜK’e gönderdiği bir yazıyla, ekrana çıkacak doktorlara ve uzmanlara, sağlık meslek mensuplarının uyacağı kuralları ve etik değerleri içeren bir taahhütname imzalatılmasını istedi. Taahhütnameyi uzmanlara, yayınına katılacakları televizyon ya da radyo kuruluşları imzalatacak” dedi.

“SAĞLIĞINIZI İNTERNETTEN SORGULAMAYIN”
Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, beslenme, sağlık ve hastalık ilişkisi konusunda özellikle internette pek çok bilgi paylaşıldığını belirterek, kişilerin sağlık durumlarını hekimlerine başvurarak düzenlemesi gerektiğini savundu.

Prof. Dr. İlhan, şunları söyledi:

Pek çok hasta internete erişimin fazla olduğu günümüzde deyim yerindeyse hastalıklarına çalışarak geliyor. Bilgi sahibi oluyorlar ama o bilgi ne kadar geçerli ve kanıta dayalı sorgulamıyorlar, doktora danışmıyorlar. Hastalığını takip eden doktora danışmadan ilaç bırakanlar, duyduğu gıdaların sağlığına iyi geleceğini düşünerek tüketmeye çalışanlar, tek yönlü beslenenler kısa vadede ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalıyorlar. Ölümle sonuçlanan telafi edilemez durumlarla karşılaşılması bile mümkün.”

Kaynak:

1. http://www.hurriyet.com.tr/ege/29813048.asp

2. http://www.sabah.com.tr/egeli/2015/08/15/her-duydugunuza-inanmayin

3.  http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/07/10/yazilar/elestirel-yazilar/saglik-sistemi/ekran-taahhutnamesi-bize-yakismiyor/

4. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/07/02/yazilar/elestirel-yazilar/ilac-endustrisi/endustri-bir-senede-doktorlara-6-5-milyar-dolar-harcadi/

5. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/08/12/yazilar/tip-yazilari/beslenme/obezitenin-sebebi-beslenme-degil-hareketsizliktir/

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Ali Kemal yalçınkaya dedi ki:

    Bu derneğin ilaç ve gıda şirketleri tarafından desteklendiğinden hiç kuşku duymuyorum. Hocalar belki iyi niyetle insanları aydınlatalım bilgilendirelim düşünce olabilirler ama kendilerini kullandırmamaya da çok dikkat etmelidirler.

  2. Ayşegül Aydın dedi ki:

    Değerli Ahmet Hocam, eleştirinizde çok haklısınız. Bu haberden 4 yıl sonra google araştırması yaptım ve platformun çökmüş olduğunu gördüm. 2015′ de bugünküne benzer saçma sapan hiçbirşeye hizmet etmeyen açıklamalarının tekrarlanması dışında platforma ait hiçbir haber bulamadım. Çok ama çok yazık bu ülkeye. Platformun hiçbir sağlıklı bilgilendirmesi yok.

Siz de yorumunuzu paylaşın: