OBEZİTE BULAŞICI MİKROBİK BİR HASTALIK MI?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Obezitede son senelerde tüm dünyada çılgın bir artış var ve bunun başlıca sebeplerinin beslenme hataları ve hareketsizlik olduğu da şüphesiz.

Gelgelelim yeni bir araştırmadan obezitenin gerçekten de “bulaşıcı” olabileceğini düşündüren sonuçlar elde edildi.

Bilindiği gibi obezitenin ortaya çıkmasında bağırsak bakterilerinin tür ve miktarlarının değişmesinin büyük rolü var.

Bazı bakteri türleri obeziteyi teşvik ederken bazıları ise obeziteyi engelliyor.

Nature dergisinde yayınlanan araştırma obezitenin başlamasında rolü olan bakterilerin insandan insana geçebileceğini gösteriyor.

Wellcome Trust Sanger Enstitüsü uzmanları tarafından gerçekleştirilen araştırma obeziteden mesul tutulan bakterilerin “spor” formunda vücut dışında uzun süre yaşayabileceğini ortaya çıkardı.

Bakterilerin “spor” formu onların dış etkenlerden zarar görmeden uzun süre canlılıklarını muhafaza etmesini sağlıyor.

Araştırmaya göre sağlıklı insanların bağırsak bakterilerinin yüzde 50-60’ ı insandan insana geçmeyi sağlayabilecek dirençli spor formları oluşturuyor.

Bağırsak mikrobiyotasının oluşumu doğumla beraber başlıyor ve Firmicutes ve Bacteroides ailesinden anaerop bakterilerin bağırsaklara yerleşmesiyle olgunlaşıyor.

Gelelim neticeye

Zengininden fakirine tüm dünyada obezitedeki çılgın artış bu hastalığın bulaşıcı olduğunu düşündürmüyor değil ama sırf bu araştırmaya bakarak obezitenin beslenme hataları ve hareketsizlikle ilgili olmadığını tamamen mikrobik bir hastalık olduğunu düşünmek çok yanlış olur.

Obezitenin ortaya çıkması ve ilerlemesinde elbette bakterilerinde rolü vardır ve elbette bunlar insandan insana da geçebilir ama esas mesele adam gibi beslenme ve yeteri kadar hareketli olmaktır.

Kaynak: http://www.nature.com/nature/journal/v533/n7604/full/nature17645.html

Siz de yorumunuzu paylaşın: