ANTİDEPRESANLARA İNTİHAR RİSKİ UYARISI KONMALIDIR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Antidepresanların intihar riskini artırmasıyla ilgili olarak halkın uyarılması için mücadele eden İngiliz psikiyatri profesörü David Healy, aynı uyarının erişkinler için de yapılmasını istedi.

GlaxoSmithKline (GSK) paroxetine isimli antdepresana başladıktan kısa süre sonra intihar eden adamın dul karısına 3 milyon dolar ödemekye mahkum edilmişti.

Mahkeme jürisi, dev şirketi paroxetine alanlarda intihar riskinin artabileceği uyarısını tam yapmadığı gerekçesiyle suçlu buldu.

57 yaşındaki avukatın karısı GSK’ nın bu riskin erişkinler içinde geçerli olduğunu ama bunu gizlediğini ispat etti.

Paroxetine, Paxil ve Seroxate isimleriyle ülkemizde de kullanılıyor.

Healy’ nin SSRI sınıfı bütün antidepresanların bazı hastalarda intihar ve şiddet ihtiva eden davranışları artırdığını iddia eden ve bu sebeple bu ilaçlara uyarı konmasını savunan pek çok makalesi var.

Kaynak:

1. http://www.bmj.com/content/357/bmj.j2050

2. https://en.wikipedia.org/wiki/David_Healy_(psychiatrist)

***

EK 1 (10.5.2023): Prozac’ın (fluoksetinin) çocuklarda ve ergenlerde depresyon tedavisinde güvensiz ve etkisiz olduğu ortaya çıktı.

Kaynak: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35786661/

Makale: Restoring the two pivotal fluoxetine trials in children and adolescents with depression

***

EK 2 (14.6.2023): SSRI sınıfı antidepresanlar ‘kimyasal kastrasyona’ sebep olabilir.

Hastalar, bu ilaçların yol açtığı kalıcı, geri dönüşü olmayan cinsel işlev bozukluğu hakkında uyarılmıyor.

Kaynak: https://maryannedemasi.substack.com/p/antidepressants-can-cause-chemical

***

EK 3 (2.12.2023): Depresyon ilaçlarının (diğer adıyla antidepresanlar, öyle değiller) intihara karşı koruduğuna dair acımasız yalan, ölümlere sebep oluyor. İntiharları ikiye katlıyorlar. Bir Google araması, halka sistematik olarak yalan söylendiğini gösteriyor. Ölümcül sonuçları olan araştırma dolandırıcılığı!

Bunu söyleyen Prof. Peter C Gøtzsche sıradan biri değil. Bizim psikiyatristlerin adını duymaktan bile asaplarının bozulduğunu tahmin ettiğim hakiki bir bilim adamı.

Danimarkalı bir tıp profesörü, tıp araştırmacısı ve Danimarka’daki Nordic Cochrane Merkezi’nin eski lideri, dünyanın bir numaralı meta-analiz merkezi Cochrane’ nin kurucu ortaklarından biridir ve kuruluş için çok sayıda inceleme yazmıştır. PubMed’ de 334 yayına katkısı var.

Kaynak: https://x.com/drahmetrasim/status/1730930431686590763?s=20

***

EK 4 (3.12.2023): MUTLUHAN İZMİR “Antidepresan ilaçların prospektüslerinde tedavinin başlangıcında ve özellikle gençlerde intihar riskinin arttığı uyarısı vardır. Dr. Gotzsche bu riskin tedavinin her aşamasında ve her yaş grubu için arttığını ve antidepresan ilaçların intiharı önlediği iddiasının doğru olmadığını söylüyor. Birçok araştırma tarafından desteklenen bu iddia depresyonun çoğunlukla bipolar zeminde ortaya çıktığı savını güçlendirir. Depresyonun bağımsız bir tablo olmadığı savı Kraepelin, Koukopoulos, Akiskal, Ghaemi gibi araştırmacılar tarafından destekleniyor.”

Kaynak: https://x.com/drmutluhanizmir/status/1731213553120547121?s=20

***

EK 5 (5.12.2023): Tıp uzmanları ve politikacılar, hükümete yazdıkları açık mektupta Birleşik Krallık genelinde reçete edilen antidepresan miktarının azaltılması çağrısında bulundu.

NHS’ye göre, İngiltere’de 2022-23 yıllarında toplam 8,6 milyon hastaya antidepresan reçete edildi ve bu miktar 2011’den bu yana neredeyse iki katına çıktı.

Ruh sağlığını iyileştirmiyor

Salı günü British Medical Journal’da yayımlanan mektupta şu ifadeler yer alıyor: “Antidepresan reçetelendirilmesindeki artış, nüfus düzeyinde ruh sağlığı sonuçlarında bir iyileşmeyle ilişkili değildir; bazı ölçümlere göre antidepresan reçetelendirilmesi arttıkça bu durum daha da kötüleşmiştir.”

Mektupta, antidepresan reçeteleme oranının azaltılmasının, hafif rahatsızlıklar için antidepresan reçetelenmesinin durdurulması ve reçeteli ilaçlardan yoksunluk semptomları yaşayanlara yardımcı olmak üzere yeni hastalar için 24 saat hizmet veren ulusal bir reçeteli ilaç yoksunluk yardım hattı ve web sitesinin finanse edilmesi ve sunulması gibi önlemlerle sağlanabileceği belirtildi.

BMA başkan yardımcısı Prof Sam Everington ve Uluslararası Psikiyatrik İlaç Bırakma Enstitüsü başkanı Prof John Read’in de aralarında bulunduğu tıp uzmanları tarafından imzalandı.

Kaynak: https://medimagazin.com.tr/guncel/asiri-antidepresan-recetelenmesi-toplumun-ruh-sagligini-artirmiyor-hatta-bozuyor-108571

Makale: Politicians, experts, and patient representatives call for the UK government to reverse the rate of antidepressant prescribing

K: https://www.bmj.com/content/383/bmj.p2730

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: