DETOKS ŞART MI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

BİR: Köşe sahibi elbette bir takım kaynaklardan “alıntı” yapabilir ama yazının neredeyse tamamı “alıntı” olursa buna başka bir isim vermek icap eder.

Yazarın birkaç cümle ile de olsa kendi düşüncelerini belirtmesi gerekmez miydi?

“Detoks şart mı?” başlığı da yazının muhtevası ile uyumlu değil.

İKİ: Yazıda benim senelerdir dile getirdiğim yanlışların dile getirilmesinden memnun oldum. 

Detoks zaten üzerinde tartışmaya gerek olmayan “zırvadan” başka bir şey değil.

Fitoterapi ise maalesef bazıları doktor olan bir takım uyanıklar tarafından da ciddi şekilde suistimal edilen bir alan oldu.

Big farmayı “zararlı kimyasalları gereksiz yere sırf daha çok para kazanmak için insanlara boş yere yutturuyor” diye yaygara yapanlar aynı şeyi “çer-çöp-sap-saman-püsküllü sihirli bitkisel formüllerle” yapıyorlar.

Al birini vur ötekine!

ÜÇ: TTB’ nin fitofarmasi uzmanlığının iptali için açtığı davayı ben de destekliyorum.

DÖRT: Toraks Derneği, fitoterapi aldatmacasına karşı çıktığı kadar göğüs hastalıklarında yanlış ve gereksiz kullanılan big farma ilaçlarına da karşı çıksaydı çok daha inandırıcı olurdu. 

***

Hürriyet’ te Mesude Erşan’ ın haberi:

Son yılların popüler pazarlarından biri detoks ürün ve kürleri. Öyle mucizevi etkiler vaat ediliyor ki insan kendini, bedenine karşı bunları yapmakla mükellef sanıyor. Yaşam boyu dikkat etmek yerine, kısa dönemli program ve uygulamalar yapmak da pek çoğumuza daha kolay geliyor. Peki bu iddiaların ne kadarı kanıtlanmış bilgi? 

Türk Toraks Derneği’nden göğüs hastalıkları uzmanları bağışıklık sistemi için bu tür desteklerden çok sağlıklı yaşamayı öneriyor. Yani kilonuzu normal sınırlarda tutmak, spor yapmak (her gün düzenli yürüyüş gibi) ve hareketli olmak, güneş almak, stres ile baş edebilmeyi öğrenmek bağışıklık sistemini güçlü tutuyor.

Derneği web sitesinde halk sağlığına yönelik önerilerde bulunan uzmanlar, “Bağışıklık sistemini güçlendirmek için hiçbir ek gıda, bitkisel ürün veya ilaç takviyesine gerek yok. Karaciğer ve böbrekler vücudumuzda zaten aslen detoks yapıyor” diyorlar.

Detoks şart mı

Vücudunuzun detoks sisteminin hayat boyu mükemmel çalışmasını istiyorsanız, karaciğer ve böbreklerinizi iyi koruyun. Bunun için sigara, aşırı alkol, yoğun ilaç gibi toksik maddelerden uzak durun. Beslenmenize dikkat edin. Zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar içeren, taze sebze meyvenin yer aldığı, rafine şeker, karbonhidrat ve kırmızı etin ise az tüketildiği Akdeniz diyeti etkisi bilimsel olarak da kanıtlanmış tek beslenme yöntemi.

Detoks şart mı

Bitkiler her derde deva

Fitofarmasi yani bitkisel ürünlerle tedavi eczacılıkta yeni tanımlanmış bir uzmanlık alanı. Ancak Türkiye’de bu konuda da bir istismardan söz etmek mümkün. Sağlıkla ilgili hemen her alanda tek başına fitoterapi ile tedavi önerenler, bunları ticari ürünler haline getirenlerin sayısı giderek artıyor. Geçen günlerde Türk Tabipler Birliği (TTB) eczacılıkta fitofarmasi uzmanlığının iptali için dava açtığını duyurdu. Nedeni bu konularda daha fazla kanıta dayalı bilimsel çalışmalara gereksinim duyulması.

Detoks şart mı

Fitofarmasi uzmanlığı müfredat içeriğinin, hekimlik uygulamaları, hekimlik mesleğinin değerleri, birey ve toplum sağlığı açısından olumsuz yönleri olduğunu değerlendirmesi üzerine TTB, söz konusu müfredatın içeriğinde değişiklikler olması için çalışmalar sürdürdü. Ancak bir yıllık çabası sonuçsuz kalınca fitofarmasi çekirdek eğitim müfredatının iptali için dava açtı.

Detoks şart mı

Vücudunuzu tahrip etmeyin

Uzmanlar, “Her sunulan habere hemen itibar etmeyin. Esas doğru bilgiyi, tarafsız, çıkarsız kaynaklardan edinmeye çalışın. Zira ‘bitkisel, nihayetinde zararsız, hatta yararlı’ denilen içerikler vücudunuzda ciddi tahribatı yaratabilir. Yahut gereksiz yere bütçeniz etkilenir (hiç de ucuz ürünler değil). Doktorunuza danışmadan herhangi bir ürün kullanmayın” diye uyarıyor.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/seyahat/yazarlar/mesude-ersan/detoks-sart-mi-40671525

***
EK 1 (11.7.2023): Sabahları güne bir bardak sıcak su ve limon sirkesiyle başlayan milyonlarca kişi, bunu karaciğer için “iyi” olduğu ve sindirim sistemini güçlendirdiği inancıyla yapıyor. Birçoğu da gün boyunca limon ve diğer meyve dilimleri ile tatlandırılmış sularını yudumlamaya devam ediyor.

Ancak uzmanlara göre, bu davranışlar oldukça yanlış. Diş hekimi ve İngiliz Diş Hekimleri Birliği’nin sözcüsü Hannah Woolnough, sıcak su ve limonun birden fazla sağlık sorunu için “her derde deva” olduğu anlayışıyla yanlış bir şekilde tüketildiğini söylüyor: “Ama bu kadar endişe verici olan, bu alışkanlığın dişlerinize verebileceği zarardır ki bu çoğu durumda kalıcıdır ve geri alınamaz.”

Parmar Dental’i işleten diş hekimi Nilesh Parmar da aynı fikirde: “Su ve limon içen pek çok hasta tanıyorum ve keşke içmeseler. Sağlıklı bir seçeneği seçtiklerine dair yanlış bir inanışla bunu yapıyorlar çünkü duydukları bu.” diyor.

Diş hekimleri ayrıca sıcak su ve limon (veya meyve bazlı içecekleri yudumlamak) tüketme modasının şu anda gördükleri diş çürümelerindeki artışı tetiklediğinden şüpheleniyor.

“Bir bardak sıcak su ve limon bunu başaramaz”

Leicester Royal Infirmary’de karaciğer cerrahı olan Profesör David Lloyd da, dişlere zarar vermesinin yanı sıra sıcak su ve limon içmenin iddia edildiği gibi karaciğeri “temizleyeceği” veya “detoks” yapacağı fikrini destekleyecek hiçbir şey olmadığını söylüyor.

Lloyd, “Karaciğerinize detoks yapmak veya daha doğrusu karaciğerdeki hasarı iyileştirmek için, karaciğeri çok çalıştıran ve alkol veya uyuşturucu kullanmak gibi sorunlara neden olan şeyleri yapmayı bırakmalısınız.”

“Bu, günde yaklaşık iki litre su içmekle desteklenirse karaciğeri sağlıklı tutar. Bir bardak sıcak su ve limon bunu başaramaz. Dahası, karaciğerin işi detoks yapmaktır, karaciğerin kendisinin detoks yapması diye bir şey yoktur.” dedi.

Royal Free London NHS Foundation Trust’ta danışman gastroenterolog olan Dr. Steven Mann da, sindirime yardımcı olacak sıcak su ve limon kullanımını destekleyen kanıtların eşit derecede yetersiz olduğunu söylüyor.

“Ekstra mide salgıları için hiçbir kanıt yok” diyen Mann limonların diğer bitki bazlı gıdalara göre belirli bir faydası olmadığını da sözlerine ekledi.

Kaynak: https://medimagazin.com.tr/guncel/detoks-etkisi-yok-sicak-su-ve-limon-miti-curutuldu-106331

***

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Sinan Şahin dedi ki:

    Bir köşesi var lakin Mesude hanım bir sağlık muhabiri ve ondan bir makale beklemek doğru değil. O yazsa yazsa bu tür yazılar yazabilir.

  2. sedat dedi ki:

    Kopyala yapıştır, aızık değiştir. Al sana köşe yazısı

  3. Mehmet Selim dedi ki:

    Sayın Küçükusta anlaşılan sizde kuyruk acısı var. ne istiyorsunuz bu muhabir hanımdan? Yazılarını haberlerini yerden yere vuruyorsunuz. Ben onun artık sizi haber yapmadığı için hedefe aldığınızı düşünüyorum.

  4. Gökhan dedi ki:

    Mehmet Selim beye katılıyorum. Mesude hanım sizinle haber röportaj yapsaydı, sık sık görüşlerinize başvursaydı eminim bu yazıları yazmazdınız. Sizinki evet kuyruk acısı evet intikam.

Siz de yorumunuzu paylaşın: