ACİLLERDE GECE 11′ E KADAR POLİKLİNİK HİZMETİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Sağlık Bakanlığı’ mızın hastanelerdeki ve acillerdeki yığılmayı önlemek için cansiperane çalışması her türlü takdiri hak ediyor.

Gel gelelim bu yığılma buraya gelen ve çoğu hasta olmayan kişilere doktor bulmakla önlemez.

Yapılması gereken şey gereksiz başvuruları azaltmaktır.

Benim de bu mevzuda bazı tavsiyelerim var:

BİR: Halkımıza “sağlıklı yaşamak için tıbba gerek olmadığı, bunun tek şartının adam gibi yaşamak olduğu” düsturu öğretilmelidir.

İKİ: Tarama, çek-ap gibi uygulamaların “gereksiz teşhis” (overdiganosis) ve “gereksiz tedavilere” (overtreatment) sebep olabileceği, insanlara zarar da verebileceği anlatılmalıdır.

ÜÇ: Baş ağrısının sebebi beyin tümörüdür veya nefesiniz daralıyorsa astım olabilirsiniz türü korkutucu haber ve televizyon programları yerine, insanları “korkutmadan” doğru bilgilendiren, eğiten, sağlıklı yaşamayı öğreten yaklaşım tercih edilmelidir.

DÖRT: Eften püften şikayetler doktora gidilmemesi gerektiği vurgulanmalıdır (1).

BEŞ:Adamın Biri Doktora Gitmiş… Gidiş O Gidiş” isimli kitabım orta öğretim müfredatında okunması şart kitaplar listesine konmalıdır (2).

ALTI: Doktora gitmeyen, tetkik yaptırmayan, ilaç kullanmayan SGK’ lılarından sağlık sigortası primi alınmaması veya primde indirim yapılması ciddi şekilde düşünülmelidir.   

Amaç acil servis yoğunluğuna çözüm: Poliklinikler ek mesai yapacak - Diken

Gelelim neticeye

Kız babasına “Babacığım annem için çok endişeleniyorum, her gün hastaneye gidiyor, her gidişinde yeni bir tahlil, tomografi, MR, PET, endoskopi, anjiyo yapılıyor, her gün bir torba iğne ilaçla eve dönüyor. Acaba annemin ciddi bir hastalığı mı var?” diye sormuş.

Baba kızının başını okşamış “Merak etme yavrum, annenin hiçbir şeyi yok, sadece SGK’ sı var” demiş.

Hastanelerdeki fuzuli kalabalıkları önlemeden kaliteli sağlık hizmeti sunmak mümkün değildir.

Gereksiz yere meşgul edilen sağlık sisteminde olan, gerçekten tıbbi bakım ve alakaya muhtaç “gerçek hastalara” oluyor.

Kaynaklar:

1. http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/10/19/yazilar/elestirel-yazilar/saglik-sistemi/eften-puften-sikayetler-icin-doktora-gitmeyin/

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2010/02/03/kitaplar/yeni-kitaplar/adamin-biri-doktora-gitmis-gidis-o-gidis/

***

Anadolu Ajansı’ ndan Zehra Melek Çat’ ın haberi:

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Emirgan Korusu’ndaki Beyaz Köşk’te düzenlenen İstanbul Sağlık Hizmetleri Koordinasyon toplantısında, İstanbul’da belediye başkanlarıyla kentin sağlık sorunlarını, sağlıkla ilgili taleplerini, ihtiyaçlarını görüşeceklerini belirtti.

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. Ali Kemal dedi ki:

    Bu son önerinizin gerçekten üzerinde düşünülmesi gerekir. SGK’ ya hiçbir masraf çıkarmayanlarla sürekli çıkaranların bir olmaması lazım.

  2. Memduh Kartal dedi ki:

    Çok haklısın Ahmet Bey, trafiği rahatlatmak için yolları genişletmek işe yaramaz, toplu taşıma geliştirilmelidir. Bu da aynen böyledir.

  3. Dursun Y dedi ki:

    Hoca belliki hasarsızlık indiriminden esinlenmiş.

  4. hayrettin dedi ki:

    Hocam Ahmet bey hastaneye gitmek sosyal bir etkinlik oldu sanki. Kadınlar polikliniklerde buluşuyor, yakında karşılıklı ikramlar da başlarsa şaşırmam.

  5. mehmet ali dedi ki:

    inşallah sağlık bakanı olursunda bizde rahatlarız sende.

Siz de yorumunuzu paylaşın: