BU TATLI PEMBE İLAÇLAR ÇOCUKLARIN EROİNİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

BİR: Her ilaç için geçerli olduğu gibi parasetamol de gereksiz yere kullanılıyor, birçok anne çocuğun ateşi azıcık yükseldiğinde, bir yerim ağrıyor dediğinde hemen bu ilacı dayıyor.

İKİ: Parasetamol için “çocukların eroini” tabirini kullanmayı doğru bulmuyorum.

ÜÇ: Parasetamol yerinde, doğru doz ve sürede verildiğinde mesele kalmayacaktır.

DÖRT: Üç aydan büyük çocukların ateş yükselmelerinde telaşa kapılmamalı ve hemen ateş düşürücü ve antibiyotiklere sarılmamalıdır; çünkü bunların çoğu tedavi edilmediği halde kendiliğinden geçen virüs enfeksiyonlarıdır.

BEŞ: Ateş yükselmesi, vücudun virüsleri öldürmek için aldığı bir savunma tedbiridir ve ateşin yüksekliği hastalığın ağırlığını göstermez.

ALTI: Çocukluk çağı aşıları yapıldıktan sonra parasetamol verilmesi de antikor yapımını azalttığından aşıdan sonra parasetamol vermekten kaçınılmalıdır.

YEDİ: Ateşi yükselen çocuğun genel durumunda bir bozukluk yoksa, yemesi içmesi normalse, bir köşeye kıvrılıp yatmıyorsa ateş için ilaç verilmemelidir.

SEKİZ: Ateş 39 derecenin üzerindeyse oda sıcaklığının 21 derece ve havasının nemli (yüzde 45) olması, çocuğa bol sıvı verilmesi, kol ve bacaklarına ıslak havlular konması, ılık bir duş aldırılması yeterli olur.

DOKUZ: Hamile anneler de özellikle de gebeliklerinin ilk üç ayında her türlü ilaçtan uzak durmalıdır.

***

Hastalandıklarında çocuğunuza ilaç vermek onları kısa vadede iyileştirse de uzun vadede zararlı olabiliyor. İngiliz The Sun gazetesinden aktarılanlara göre Britanyalı doktor Chris van Tulleken, Calpol ismindeki ilacı ‘çocukların eroini’ olarak adlandırıyor. Ve ekliyor; ”Tüm ilaçların zarar verdiğini hatırlamakta fayda var.”

Uzmanlar uyarıyor! 'Bu tatlı pembe ilaçlar çocukların eroini'

Birçok ebeveyn, hafif ateşin tehlikeli olmadığını ve kendi başına gideceğini ileri süren açıklamalara rağmen, çocuklarının vücudun enfeksiyonla savaşma şeklini kolaylaştırmak için Calpol kullanıyor.

1

Doktor Chris Van Tulleken çocuklarımıza verdiğimiz ilaçların ardındaki gerçeği keşfediyor.

Tylenol’un da olduğu gibi Calpol’un etken maddesi parasetamol. Parasetamol etken maddeli ilaçlar 40 yıl öncesine oranla üç kat daha fazla kullanılıyor. The Doctor Who Gave Up On Drugs isimli belgeselde yer alan Dr. Chris Van Tulleken, çocukların bu ilaçlara bağımlılık kazandığını iddia ediyor.

2

Ebeveynler, Calpol’u ateş düşürücü olarak çocuklarına veriyorlar.

Dr. Marlow “Calpol’da yer alan parasetamola bağımlı olan çocuk hastalarımız var. Tulleken, çocukların sevdiği bu tatlı pembe şeylere ışık tutmak istiyor. Ve bu ilaca biz ‘çocukların eroini’ ismini verdik” diye konuşuyor.

Calpol’un internet sitesinde ilacın soğuk algınlığı, ateş ve ağrıya iyi geldiği yazıyor.

Sun’dan aktarılanlara göre parasetamol etken maddesi içeren ilaçlar astıma neden olup böbrek, karaciğer ve kalbe zarar veriyormuş.

3

Acil tıp uzmanı Dr. Damian Roland parasetamol etken maddesi içeren ilaçların düzgün kullanılması halinde zararsız olduğunu savunuyor ve her ateşi çıktığında çocuklara bu tür ilaçları veren ebeveynleri eleştiriyor.

Çocuğunuz sağlıklıysa, yüksek olmadığı sürece ateşin çocuğunuza zarar vermeyeceğini söylüyor.

 

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Alişan Yıldıran, Çocuk İmmünoloji-Allerji Mütehassısı dedi ki:

    Muhterem Ahmet Rasim hocaya konuyu gündeme getirdiği için teşekkür ediyorum.
    Annelere sesleniyorum; vücud ısısı 39,5 dereceyi geçmedikce asla ateş düşürücü kullanmayın.
    Bir tas suya bir kapak elma sirkesi atıp, koltukaltlarına pansuman yapın, yarım saatde ateş düşecekdir.
    Düşmüyorsa, halsiz ise, kusuyorsa doktora götürün.
    Ateşli havale umumiyetle iki yaş altı çocuklarda olur ve en mühim sebebi aşılar, bilhassa kızamık aşısıdır.

  2. Ayşe Aksoy dedi ki:

    Ağrı kesiciler ve benzer ilaçların alındığı süreç doğal,kendiliğinden iyileşme süreci ile örtüşerek bu durumun ilaçın etkinliği hakkında yanıltıcı bir geribesleme sağladığını düşünüyorum. Bastırıcı olan ilaçlar ise, sebebin ortadan kaybolduğu izlenimini verebiliyor! Bilinçli tüketicilerden toplanan bilgilerin geçerli olacağına inanıyorum!

  3. Havva KARAYAY dedi ki:

    Alişan hocam iyiki varsınız hep yaninizdayiz ???

Siz de yorumunuzu paylaşın: