BU BAKTERİ İNSÜLİN DİRENCİNİ KIRIYOR, KİLO VERMEYİ SAĞLIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Nature Medicine’ de yayınlanan araştırmada, ağız yoluyla besin desteği olarak verilen Akkermansia muciniphila isimli bakterinin obezlerde insülin duyarlılığını artırdığı, kilo vermeyi sağladığı tespit edildi (1).

Araştırma, hepsinde de kalp-damar hastalığı ve tip 2 diyabet riskini artıran metabolik sendromun belirtileri bulunan 32 fazla kilolu veya obez kişi üzerinde gerçekleştirildi.

3 ay boyunca canlı veya pastörize formda 1010 Akkermansia bakterileri verilen hastaların insülin, kolesterol, karaciğer disfonksiyonu ve enflamasyon belirteç seviyeleri azaldı, bağırsak mikrobiyom yapısı değişmedi; insülin duyarlılıkları da arttı.

İstatistiki olarak anlamlı olmamakla beraber katılımcılar kilo da verdiler ve hiçbirinde yan etki görülmedi.

Akkermansia muciniphila ile ilgili görsel sonucu

Akkermansia muciniphila

Araştırmalara göre bu bakteriler pastörize edildiklerinde yani sıcakla öldürüldüklerinde daha tesirli oluyorlar.

Pastörizasyonun vücudun bakterinin membran proteinleri gibi faydalı kısımlarına daha kolay ulaşmasını sağladığı veya canlı hücrelerin sağlığa faydalarını sınırlayan bileşikler üretmesini önlediği düşünülüyor.

Akkermansia tür bakteriler, bağırsaklarda tabii olarak bulunuyor ve jel şeklindeki proteinlerin parçalanmasını sağlıyor ve bunların obezlerin bağırsaklarında daha az miktarda bulundukları biliniyor.

İnsülin direnci, kaslar, yağ veya karaciğer hücrelerinin insüline rağmen kan şekerini alamamaları ve pankreasın da buna karşı daha fazla insülin üretmesiyle gelişiyor.

Daha önce yapılan araştırmalarda Akkermansia muciniphila bakterilerinin gıdaların sindirilmesini değiştirebildikleri ve kilo alımını etkiledikleri, kanser tedavisini güçlendirdikleri, keto diyet ve balık yağının bağırsaklardaki miktarlarını arttırdığı bildirilmişti (2, 3, 4).

Bu çalışma ile insanlara ağız yoluyla verilen bakterilerin etkileri de gösterilmiş oluyor.

Akkermansia muciniphila ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

BİR: Bu araştırma, bağırsak bakterilerinin sağlıklı yaşamak ve hastalıklardan korunmak için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

İKİ: İstediğimizi yer yerimizden de kalmayız bakterileri içer obeziteden kurtulur, sağlıklı yaşarız diye düşünenler tabii ki avuçlarını yalarlar.

Kaynaklar:

1.https://www.nature.com/articles/s41591-019-0495-2

2.http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/06/26/yazilar/tip-yazilari/beslenme/obezitenin-de-mikrobu-var/

3.http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/11/03/haftanin-haberi/bagirsak-bakterileri-kanser-tedavisini-guclendiriyor/

4.http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/09/01/yazilar/tip-yazilari/beslenme/balik-yagi-diyeti-obezite-ve-diyabeti-onluyor/

Siz de yorumunuzu paylaşın: