FAZLA KİLO KANSER TEDAVİSİNE MÜSPET KATKIDA BULUNUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Sağlıklı gıdalarla adam gibi beslenmek ve hareketli olmak kaydıyla fazla kilolu ve obez olmanın birçok hastalığa karşı koruyucu olduğu ve hastalıkların kolay atlatılmasını sağladığı iddiasını destekleyen yeni bir delil daha elde edildi.

JAMA Onkoloji’ de yayınlanan araştırmada, küçük hücreli dışı akciğer kanseri için atezolizumab uygulanan hastalardan vücut kitle endeksi yüksek olanların tedaviye daha iyi cevap verdikleri ortaya çıktı (1).

4 klinik çalışmada küçük hücreli dışı kanseri olan 2261 hasta üzerinde yapılan değerlendirmeye göre atezolizumab VKE yüksek olanlarda ölüm oranını anlamlı miktarda azaltıyor.

Daha önce de melanomlu hastalarda VKE yüksekliğinin hayat süresini diğer faktörlerden bağımsız olarak artırdığı tespit edilmişti.

obesity paradox ile ilgili görsel sonucu

VKE doğru bir parametre değildir

Araştırmada, VKE gibi hem bilim hem akıl ve mantık dışı bir parametrenin esas alınmasına şaşırmadım.

VKE, sadece boy ve kilodan hesaplanan bir değerdir; vücuttaki yağın birikmiş olduğu yeri dikkate almadığı gibi kilonun ne kadarının su, kemik veya yağdan oluştuğu ile de ilgilenmez.

Buna göre de VKE’ e dayanarak bir kişinin sağlığı üzerine bir değerlendirme yapmak kahve falı bakmak gibidir, abesle iştigaldir.

VKE’ nin ideal sınırlar arasında olması o kişinin sağlıklı olduğunu göstermediği gibi ideal sınırların üzerinde olması da sağlığının risk altında olduğu şeklinde yorumlanamaz.

Hakikatte, sağlıklı gıdalarla adam gibi beslenen ve yeteri kadar hareketli olan birinin kilosunun fazla veya biraz obez olması onun daha sağlıklı olduğu manasına gelir.

Bu durum tıpta “obezite paradoksu” adıyla bilinir (2, 3, 4, 5).

İlgili resim

Gelelim neticeye

Bu araştırmada VKE yüksek olanlarda tedaviden daha iyi cevap alınması bana göre tesadüfidir.

Fazla kilo adam gibi beslenmenin neticesi ise faydalıdır ama unlu, şekerli, katkı maddeleriyle dolu işlenmiş gıdalar yiyerek ortaya çıkmışsa aksine çok zararlıdır.

Madem “şişmanlık” iyiymiş diyerek kilo almaya kalkışmak ise akılsızlığın şâhikasıdır.

Kaynaklar:

1.https://jamanetwork.com/journals/jamaoncology/article-abstract/2757521

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/01/06/yazilar/tip-yazilari/beslenme/terazilerinizi-cope-atin/

3.http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/01/02/yazilar/tip-yazilari/beslenme/fazla-kilolu-olanlar-daha-uzun-yasiyor/

4.http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/08/26/yazilar/tip-yazilari/beslenme/vucut-kitle-endeksi-yanlis-bir-olcudur/

5. http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/05/27/yazilar/tip-yazilari/obezite-tip-yazilari/fazla-kilo-ve-obezite-enfeksiyonlardan-olumu-onluyor/

Siz de yorumunuzu paylaşın: