KİLO VERME DEĞİL İNSÜLİN DİRENCİNİN DÜZELMESİ GRİP ÖLÜMLERİNİ ÖNLÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Yeni bir araştırmada obez farelerin bağışıklık sistemi hücrelerinin glukoz metabolizmalarının bozulmuş olduğu gösterildi.

Obez farelerin metforminle tedavisi gribe karşı hayatta kalma oranını artırırken, kilo vermenin böyle bir etkisi tespit edilmedi.

Obez farelerin T hücrelerinin değişen metabolik durumu incelendiği araştırmada şu neticeler elde edildi:

BİR: Yüksek yağlı diyetle beslenerek obezleştirilen farelerin yağ dokusundaki T hücreler topluluklarında düzenleyici T hücrelerinin oranının azalması ve CD8+ T hücre oranının arttığı belirlendi.

İKİ: Obez farelerin aktive CD4+ T hücrelerinin glukoz alımı ve oksijen tüketim oranının zayıf farelere göre arttığı tespit edildi. Bu, glukozun mitokondrilerde oksidasyonunun arttığını gösterir.

ÜÇ: İzole T hücrelerinin metforminle muamelesi oksijen tüketim oranını azalttı ve birçok aktivasyon belirtecinin ekspresyonu değiştirdi.

DÖRT: Obez farelerin metforminle tedavisi gribe karşı hayatta kalma oranını artırırken, kilo vermenin böyle bir etkisi tespit edilmedi. Metformin insülin direncini düzelten, hücrelerin glukoz kullanmasını sağlayan bir ilaçtır.

Obezlerde grip enfeksiyonuna karşı birincil ve ikincil bağışıklık cevapları bozulmuştur ve T hücrelerinin bunda kritik bir rolü vardır.

Obezite, influenza enfeksiyonuna karşı bozulmuş birincil ve ikincil bağışıklık tepkileri ile ilişkilidir ve T hücreleri kritik bir rol oynar.

T hücre fonksiyonları da hücresel metabolik durumdan çok etkilenir ama obezitede değişen sistemik metabolizmanın T hücre metabolizması ve fonksiyonlarını nasıl etkilediği belli değildi.

Gelelim neticeye

BİR: Her zaman söylediğim gibi mühim olan kilo ve vücut kitle endeksinin değil metabolizmanın normal olmasıdır.

Sağlıklı gıdalarla adam gibi beslenenlerin kilo ve VKE’ leri ideal sınırların üzerinde olabilir ama bunların metabolizmaları iyi ise bu aksine daha sağlıklı olmak demektir. Buna obezite paradoksu adı verilir.

İKİ: Çok ucuz iki ilaç biri vitamin D diğeri metformin KOVİD’ de ağır hastalık ve ölümlerin önlenmesinde bugüne kadar denenen tüm ilaçlardan daha etkili olabilir.

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41366-020-00692-3

Siz de yorumunuzu paylaşın: