KORONAVİRÜSÜN EVDE YAYILIM ORANI DIŞARIYA GÖRE DAHA FAZLA

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Yaşlılarımızdan evde kalmaları isteniyor ama onların hareket etmeye, güneş görmeye, alış veriş yapmaya ihtiyaçları var.

Üstelik virüsün saat 10-16 dışında dolaşıma çıktığına veya bu saatlerde bulaştırma özelliğinin arttığına dair bir bilgi de yok.

Kapalı ortamlarda bulaşma riskinin daha fazla olduğu da biliniyor.

Nitekim yeni bir araştırma da koronavirüs bulaşmasının ev ortamında dışarıya göre daha fazla olduğunu gösteriyor.

İşte o araştırma:

Bu araştırma, SARS-CoV-2′ nin bulaşması bakımından ev ortamının mı dışarının mı daha önemli olduğunu, bulaşma ve enfeksiyon için temel risk faktörlerini belirlemek için düzenlendi.

Araştırma, nisan-haziran 2020 döneminde 2.267 evde 5 yaşından büyük ve yaş ortalamaları 53 olan 4 bin 524 katılımcı üzerinde gerçekleştirildi.

Katılımcılara ve ev içi temaslılara öksürük, ateş, nefes darlığı veya koku veya tat kaybı gibi semptomlar yaşayıp yaşamadıkları soruldu.

Analizlerde, ev ortamında enfeksiyon kapma riski yüzde 17,2, ev dışında enfeksiyon kapma riski ise yüzde 5,1 olarak tespit edildi.

Ev dışı bir temastan kaynaklanan en yüksek enfeksiyon riski 20 ila 49 yaş arasındaki çalışma çağındaki bireylere aitti.

Antikor testi pozitif olan ancak hiçbir semptom göstermeyen hastaların, semptomu olan hastalara göre başka bir hane üyesini enfekte etme oranı yüzde 74,8 daha düşük bulundu.

Through the nursing home glass, here's how residents visit with family in  the time of COVID-19 | The Star

Araştırmanın sonuçları

BİR: Tek bir enfekte ev halkından enfeksiyon riski, pandeminin ilk dalgasındaki ev dışı maruziyetlerin dört katıydı.

İKİ: Küçük çocukların, hane halkının birinden enfeksiyon kapma riski daha düşüktü.

ÜÇ: Asemptomatik olanlardan bulaşma, semptomatik olanlardan çok daha azdır, ancak gene de enfeksiyonlara neden olur.

Gelelim neticeye

65 yaş üstü demek görmüş geçirmiş, çoluk çocuk, torun-tosun sahibi insanlar demek.

Gözlemlerime göre koronavirüs tedbirlerine tıpkı benim gibi sadakatle de uyuyorlar.

Virüsün açık havada bulaşmasının kapalı alanlara göre çok daha yüksek olduğu da dikkate alındığında bu yasağın dayanağı kalmıyor.

Zaten 65 yaş üstünün saat 16′ dan sonra sokağa çıkmak ve gece yarılarına kadar orda burada dolaşmak gibi bir alışkanlıkları olduğunu sanmıyorum.

Bu yasağın bizim takımın moralini bozduğunu, gerdiğini, strese soktuğunu düşünüyorum.

Yasak kararı alanların bir bildiği olmalı ama ne acaba?

Kaynaklar:

1. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.11.04.20225573v1

2. https://www.hurriyet.com.tr/galeri-65-yas-ustu-sokaga-cikma-yasagi-olan-iller-istanbul-ankara-65-yas-ustu-sokaga-cikma-yasagi-saatleri-41660003

***

Hürriyet gazetesinin haberi:

65 yaş üstü sokağa çıkma yasağı ile ilgili son dakika açıklamaları gelmeye devam ediyor. İçişleri Bakanlığınca yayımlanan genelgeyle Kovid-19 salgınının illerindeki seyri anlık olarak takip edilerek, hasta ve temaslı kişi, ağır hasta, entübe, vefat sayıları ile 65 yaş ve üzeri hastaların bu kategorilerdeki oranında yaşanan artış trendlerine göre 65 yaş ve üzeri vatandaşların gün içerisinde saat 10.00­-16.00 arasında sokağa çıkabilmelerine, bu saatler dışında sokağa çıkmamalarına dair kısıtlamaya gidilmesi yönünde karar alınacak. 

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/galeri-65-yas-ustu-sokaga-cikma-yasagi-olan-iller-istanbul-ankara-65-yas-ustu-sokaga-cikma-yasagi-saatleri-41660003

***

EK 1 816.12.2020): Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Tam kapanma 28 gün olmalı, 14 gün işe yaramaz. 14 gün bir kuluçka süresidir. Önleme için 2 kuluçka süresi yani 28 gün kapanma gerekiyor. Erken dönemde alınmayan önlemler sonradan alınınca işe yaramadı. Seyahatler kısıtlanmadan salgınla başa çıkılamaz. Sonradan alınan önlemler işe yaramadı.” ifadelerini kullandı. Ceyhan, “İstanbul’da vaka biraz düştü ama fark etmiyor. İstanbul’dan her yere seyahat var. Bir yerde azalırken başka şehirde artıyor. Nisan, mayıs aylarında. alınması gereken önlemler alınmadı.şeklinde konuştu. Kaynak Yeniçağ: Prof. Dr. Mehmet Ceyhan 14 günlük tam kapanma yetmez dedi. Koronayla başa çıkmanın yolunu FOX TV’de açıkladı

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: