KORONAVİRÜS AŞILARIYLA İLGİLİ ENTERESAN HABERLER VAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Anadolu Ajansı‘ nın haberi: 

ABD’de Moderna ilaç firmasına ait COVID-19 aşısı yaptıranların bazılarında şiddetli yan etkiler görülmesi üzerine California eyaletinin belirli bölgelerinde aşı çalışmaları durduruldu.

California Halk Sağlığı Dairesi (CDPH), eyaletin dört bir yanındaki sağlık merkezlerine gönderdiği duyuruda, en son dağıtımı yapılan Moderna‘ya ait Kovid-19 aşılarının, bir dizi insanda “şiddetli alerjik reaksiyonlar” görülmesinden dolayı kullanımının durdurulmasını istedi.

Moderna tarafından yapılan açıklamada ise sorunlu olduğu söylenen grupta bulunan 1,2 milyondan fazla aşının yaklaşık 965 bin dozunun 37 farklı eyalete gönderildiğini ve büyük olasılıkla şimdiye kadar çoğunun kullanılmış olabileceğini belirtti.

İlaç firması, söz konusu aşılardan en az 330 bin dozun, 5-12 Ocak tarihleri arasında California’daki 287 aşı tedarik merkezine dağıtıldığı bilgisini paylaşırken, CDPH bu aşılardan kullanılmayan dozların sayısının henüz bilinmediğini ifade etti.

Söz konusu tarihlerin dışında envantere giren diğer aşıların ise uygulamasına devam edileceği, ancak yaşanan problemin aşılama hızını yavaşlatacağı vurgulandı.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abdde-kovid-19-asilama-sureciyle-ilgili-sikintilar-devam-ediyor/2115934

***

CNN’ in haberi:

Koronavirüse karşı ilk onay alan Pfizer-BioNTech aşısını olduktan sonra dünya genelinde 24 kişinin hayatını kaybetmesi endişelere yol açtı.

ABD’nin Kaliforniya eyaletinden de aşı endişesi haberi geldi. Amerikan basını, Kaliforniya sağlık yetkilileri, alerjik reaksiyonlar nedeniyle Moderna‘nın COVID-19 aşısının dağıtımının geçici olarak durdurulmasını tavsiye ettiğini duyurdu.

Kaliforniya eyaletinde Moderna koronavirüs aşısının uygulandığı bir klinikte, 10 kişinin alerjik reaksiyon göstermesi üzerine eyalet sağlık yetkilileri, aşının dağıtımının durulmasını tavsiye etti. Sağlık görevlileri, durumu araştırdıklarını belirtirken, uzmanlar, aşıya karşı gelişen alerjik durumun 100 binde bir olduğunu açıklamıştı.   

BOLTON’DA BİR DOKTOR HASTANELİK OLMUŞTU

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Bolton eyaletinde geçtiğimiz Aralık ayında kabuklu deniz ürünleri alerjisi bulunan bir doktor, ilaç şirketi Moderna’nın ürettiği COVID-19 aşısını olduktan hemen sonra bünyesinin tepki vermesi üzerine acilen hastaneye kaldırılmıştı.  

Boston Tıp Merkezinde onkolog olarak görev yapan Dr. Hossein Sadrzadeh, aşı vurulduktan hemen sonra baş dönmesi ve ciddi kalp çarpıntısı yaşamıştı. Kabuklu deniz ürünleri alerjisi bulunan doktor, hastaneden hemen kontrol altına alınmıştı. Öte yandan, ABD Gıda ve İlaç Dairesinin 20 Aralık’ta onayladığı ikinci aşı Moderna’nın koronavirüs aşısının ülkede dağıtımına başlandı. 5,9 milyon aşı dozu kutuları kargoyla gönderilmişti. 

Kaynak: https://www.cnnturk.com/dunya/10-kisi-alerjik-reaksiyon-gostermisti-californiada-moderna-dagitimini-durdurma-tavsiyesi

***

Euronews’ in “Norveç, Covid-19 aşısının yaşlılar ve zayıf bünyeli hastalardaki ölümcül etkisi konusunda uyardı” başlıklı haberi:

Norveç İlaç Ajansı, aşı yapıldıktan kısa bir süre sonra ülkedeki yaşlı bireyler arasında ölümler kaydedildiğini belirterek, 80 yaş üzerindeki ağır hastaların ve zayıf bünyesi olanların Covid-19 aşısından ölümcül yan etki riski altında kalabileceği uyarısını yaptı.

Norveç İlaç Ajansı yöneticilerinden Sigurd Hortemo, DNA’lara, nasıl protein üreteceğini öğreten mRNA aşılarına yönelik yaygın ateş ve mide bulantısı gibi tepkilerin bazı zayıf bünyeli ve yaşlı hastalarda ölümcül bir sonuca neden olabileceğini bildirdi.

Ajans, yayımladığı basın açıklamasında, 14 Ocak’tan bu yana Covid-19 aşısı olduktan kısa bir süre sonra 23 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Daha sonra aşı olduktan sonra ölenlerin toplam sayısının 33’e yükseldiği kaydedildi.

Bu ölen hastalardan 13’ünün, aşının yan etkileri sonucu öldüğü saptamasında bulunulan açıklamada, aşının ciddi yan etkilerinin yaşlı ve zayıf bünyeli hastalara zarar verebileceği uyarısı yapıldı.

New York Times gazetesine konuşan Norveç İlaç Kurumu Tıbbi Direktörü Dr. Steinar Madsen ise ölen kişilerin önceden ciddi hastalıklarının olduğunu ve aşı olmasalar bil uzun bir süre yaşamalarının beklenmediğini belirtti.

Norveç İlaç Ajansı tarafından yapılan açıklamada ayrıca, “Aşıdan hemen sonra meydana gelen ölümler dikkatli bir şekilde incelendi. Aşılamayı takip eden ilk günlerde aşıya karşı meydana gelen ateş ve mide bulantısı gibi tepkilerin ciddi sağlık sorunları olan hastalarda ölüme yol açtığını göz ardı edemeyiz.” denildi.

Ajans’a göre, Norveç’te her hafta yaşlılar yurdunda ortalama 400’e yakın ölüm gerçekleşiyor.

Bu arada Norveç’te Ulusal Kamu Sağlığı Enstitüsü, Covid-19 aşısı kullanımını ile ilgili kılavuzunu, yaşlı ve zayıf bünyeli kişilere ilave tavsiyelerde bulunarak güncelledi.

Kaynak: https://tr.euronews.com/2021/01/16/norvec-covid-19-as-s-n-n-yasl-lar-ve-zay-f-bunyeli-hastalardaki-olumcul-etkisi-konusunda-u

***

DHA’ nın “‘Koronavirüs aşısını vurdurursanız eşcinsel olursunuz’ başlıklı haberi:

İsrail‘de Ultra-Ortodoks Haham Daniel Asor adlı hahamın takipçilerine “COVID-19 aşısı olursanız eşcinsel olursunuz” çağrısı tepkilere neden oldu.Haham Asor, takipçilerine COVID-19 aşısından kaçınmaları tavsiyesinde bulundu.

“KÜRESEL ÇAPTA KÖTÜ NİYETLİ YÖNETİMİN PARÇASI”

İsrail medyasından yer alan habere göre, sosyal medyada takipçi sayısı fazla olan  Haham Daniel Asor, aşılama çabalarının “yeni bir dünya düzeni kurmaya” çalışan “küresel çapta kötü niyetli bir yönetimin” parçası olduğunu iddia etti. 

AÇIKLAMA ORTODOKS’U İKİYE BÖLDÜ

Haham Asor’un aşı ve eşcinsellik arasında bir bağlantı olduğu iddiası, koronavirüs aşısı vurdurmak için gönüllü olmaya çağıran önde gelen ortodoks hahamların açıklamalarına tezat oluşturduğu belirtildi.  Öte yandan, LGBT hakları grubu Havruta da Asor’un yorumlarına cevaben “Şu anda eli kulağındaki yeni üyelerimizi karşılamaya hazırlanıyoruz” dedi.

225 BİN KİŞİYE İKİNCİ AŞI VURULDU

Dünyanın en hızlı aşılamalarından birini kararlılıkla sürdüren İsrail, mart ayı ortalarına kadar 9 milyon vatandaşının 5 milyonunu aşılamayı ve ekonomisini yeniden açmayı hedefliyor. İki milyondan fazla İsrailli çoktan ilk doz aşıyı yaptırdı, yaklaşık 225 bin kişiye de ikinci doz aşılar vuruldu.

Kaynak: https://www.haber7.com/dunya/haber/3057816-koronavirus-asisini-vurdurursaniz-escinsel-olursunuz

***

İndependent Türkçe’ nin haberi: Bilim Kurulu Üyesi Prof. Serhat Ünal: Mutant virüs nedeniyle bir daha aşı yapılması zorunlu hale gelebilir. Ünal, “Güney Afrika’da görülen mutant koronavirüs’ün, bazı aşıların etkisinden kaçabilme ihtimali olduğuna dönük güçlü veriler var. Bu da bazı aşıların güncellenip bir daha aşı yapılmasının zorunlu hale geleceğini gösteriyor. açıklamasını yaptı. Kaynak: https://www.indyturk.com/node/305196/sa%C4%9Flik/bilim-kurulu-%C3%BCyesi-prof-%C3%BCnal-mutant-vir%C3%BCs-nedeniyle-bir-daha-a%C5%9F%C4%B1-yap%C4%B1lmas%C4%B1

***

Akit‘ in haberi: İtalya ilaç firmalarına savaş açtı.

İtalya, ABD’li ilaç firması Pfizer’ın 15 Ocak’ta Avrupa’ya aşı teslimatını geçici süre azaltacağını duyurmasının ardından henüz Avrupa İlaç Ajansından onay almamış olan Oxford-AstraZeneca‘nın da geliştirdiği aşının teslimatında gecikmeler olacağı yönündeki haberlere en üst düzeyde tepki gösterdi. İtalya Başbakanı Conte, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, “Covid-19 aşısı üreticilerinden bize ulaşan son haberler endişe vericidir.” değerlendirmesinde bulundu.

“İtalya’ya 8 milyon yerine 3,4 milyon doz verilecek”

Aşı tedarikinde ilk olarak Pfizer-Biontech’in teslimatı azalttığını hatırlatan Conte, teslimattaki gecikmelerin İtalya gibi bu konuda hızlı ilerleyen ülkeleri “cezalandırdığını” savundu. Conte, aşı tedarikinin yavaşlaması nedeniyle İtalya’nın pek çok bölgesinde yeni aşılama yapılamadığını, gelen az sayıdaki dozun, ilk dozu alan ve ikinci dozu alma süresi yaklaşanlara ayrıldığını belirtti. Başbakan Conte, son olarak dün AstraZeneca firmasından gelen gecikme haberlerine işaret ederek, “Asıl endişe verici olan, AB içinde dağıtım için bekleyen AstraZeneca’dan gelen haberdir. İlk üç ayda dağıtılması planlanan dozların yüzde 60 azaltılması teyit edilirse, İtalya’ya 8 milyon yerine 3,4 milyon doz verilecek. Bütün bunlar kabul edilemez.” ifadelerini kullandı. Söz konusu kesintiyi teyit için Sağlık Bakanı Roberto Speranza ve Başbakanlık Acil Tedarik Komiseri Domenico Arcuri’nin AstraZeneca yetkilileriyle görüştüğü bilgisini veren Conte, ulusal aşılama programlarını, ilaç firmalarının Avrupa Komisyonu ile imzaladığı sözleşmeler temelinde geliştirdiklerine dikkati çekti.

Başbakan Conte, şunları kaydetti:

“Pandemi bir yıldır İtalya ve diğer Avrupa ülkelerinde vatandaşların yaşamından sağlığına, zaten zorlanan ekonomik ve sosyal dokumuza doğrudan yansımalarını gösterirken, aşı teslimatlarındaki bütün bu yavaşlamalar, ciddi sözleşme ihlalleri oluşturmaktadır. Pfizer-Biontech’e halihazırda yaptığımız gibi tüm yasal araç ve girişimlerimizi, sözleşmeden doğan haklarımıza uygun biçimde milletimizi her şekilde korumak için kullanacağız.”

Pfizer’a dava açma hazırlığı

İtalya’nın, Covid-19 aşısı tedarikini geçici süre azaltacağını açıklayan Pfizer’e karşı yasal yollara başvurmayı değerlendirdiği ve bu konuda deneyimli hukuk müşavirlerini harekete geçirdiği belirtilmişti. Pfizer’ın İtalya’ya, bu hafta yaptığı aşı tedarikinin taahhüt edilenden yüzde 29 daha az olduğu, gelecek hafta da yüzde 20 daha az olacağı açıklanmıştı. İtalyan basınında çıkan haberlerde de Başbakanlık Acil Tedarik Komiseri Arcuri’nin, bölge yetkilileriyle yaptığı toplantıda, hükümetin hukuk müşavirinin Pfizer’a dava açmaya yönelik çalışmalarını pazartesi günü tamamlayacağını söylediği kaydedildi. Kaynak: https://www.yeniakit.com.tr/haber/italya-ilac-firmalarina-savas-acti-1504933.html

***

Euronews‘ in “Çinli Sinovac: CoronaVac aşısının fiyatı ‘makul'” başlıklı haberi.

Geliştirdiği Covid-19 aşısının maliyeti konusunda herhangi bir açıklama yapmayan Çinli Sinovac Biotech firması, CoronaVac aşısının en pahalı aşı olduğu iddiasını yalanladı.

Sinovac Biotech Genel Müdürü Helen Yang, CNN Filipin’e yaptığı açıklamada, Filipinler ile yapılan anlaşmayla ilgili olarak “iyi bir fiyatlandırma” yapıldığını söyledi.

Türkiye gibi Covid-19 aşısının toplu alımı konusunda Çinli firmayla anlaşan Filipinler’de Covid-19 aşılarına ait fiyatların gizli tutulması bazı bakan ve milletvekilleri tarafından eleştirilmişti.

Şirketin Genel Müdürü Helen Yang, aşının üretim maliyeti ve satış fiyatıyla ilgili mahrem bilgileri paylaşamayacağını belirterek, “Filipinler ile yapılan toplu aşı satışında anlaşılan fiyat oldukça iyi.” diye konuştu.

Yüksek fiyatlandırma gibi bir uygulamaya gitmeyeceklerini ifade eden Yang, “Zaten Sinovac’ın misyonu aşıları ucuza temin etmek” diye de sözlerine ekledi.

Filipinler Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Harry Roque geçtiğimiz pazar günü bir radyo programında verdiği demeçte aşının bir dozunun 650 Filipinler Pesosu (13,5 ABD Doları) olduğunu söylemiş ve aşı kampanyasında kişi başına iki doza ihtiyaç duyulduğunu duyurmuştu.

Kaynak: https://tr.euronews.com/2021/01/19/cinli-sinovac-coronavac-as-s-n-n-fiyat-makul

***

EK 1 827.1.2021): Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Amerikan ilaç ve biyoteknoloji şirketi Moderna tarafından geliştirilen corona virüsü (koronavirüs) aşısına ilişkin uyarıda bulundu. DSÖ, hamilelerin güvenlik verileri eksik olduğu gerekçesiyle Moderna aşısını olmamaları gerektiğini açıkladı. Kaynak: https://www.msn.com/tr-tr/haber/dunya/ds%C3%B6-den-moderna-a%C5%9F%C4%B1s%C4%B1na-ili%C5%9Fkin-kritik-uyar%C4%B1-hamileler-yapt%C4%B1rmas%C4%B1n/ar-BB1d7fpZ?ocid=msedgntp

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: