CRP SADECE İLTİHABI GÖSTERMİYOR, OBEZİTE VE DİYABETTE DE ROLÜ VAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

CRP, geleneksel olarak bir enflamasyon belirteci olarak kabul edilir ama obezite, diyabet ve kalp-damar hastalıkları gelişiminde de rolü vardır.

Fareler üzerinde yürütülen bir araştırmada CRP eksikliğinin yüksek yağlı diyete maruz kaldıktan sonra kilo ve gıda alımında önemli bir azalmaya, yüksek enerji harcamasına ve insülin duyarlılığında düzelmeye yol açtığı belirlendi.

Ayrıca, leptinin kilo azaltıcı etkisini artırmış, uzatmış ve leptinin merkezi ve periferik rollerini desteklemiştir.

Buna karşılık, CRP’ nin gen ifadesi durdurulmuş farelerin hipotalamusuna geri getirilmesiyle merkezi leptin sinyallerinin insülin duyarlılığı ve periferik glikoz metabolizması üzerindeki etkileri zayıflamıştır.

Gelelim neticeye

Bu araştırma, CRP’ nin sadece enflamasyon ve metabolik sendromlar için bir kan belirteci olmadığını, leptinin merkezi etkisinin ve hipotalamik sinyalin doğrudan düzenlenmesi yoluyla doğrudan enerji dengesini, vücut ağırlığını, insülin duyarlılığını ve glikoz homeostazını düzenlediğini gösteren ilk genetik delilleri ortaya koymaktadır.

Türkçesi: CRP geninin iptali obezite ve insülin direncine direnç sağlar. 

Kaynak: https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-021-05384-9

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Alişan Yıldıran, Çocuk Hekimi dedi ki:

    KRONİK İLTİHAB VE İNSÜLİN DİRENCİ

    CRP ve insülin direnci ile ilgili verdiğiniz makale çok ilgimi çekdi (1, 2).

    CRP fakirin en çok önemsediğim iltihab belirtecidir, kısa sürede yükselir ve oldukça belirleyicidir, olayın devam etdiğini gösterir.

    Doktorların ekserisi enfeksiyon zannı ile bebeğin ailesine ‘kanında mikrop var’ derler.

    Hatta yenidoğmuş bebekleri semptom ve bulgusu olmadığı halde, sadece CRP yüksek diye, yatırıp antibiyotik verirler ve kültürlerinde umumiyetle hiç bir mikrob üremez. Çünkü bu durum ekseriya, daha doğduğu anda yapılan aşıya verilen iltihap cevabıdır.

    CRP vücuddaki bütün hücrelerin yabancı antijene verdiği interlökin cevabı olup, daha evvel hazır (innate) bağışıklık ve ‘danger model’ olarak verdiğim sistemdeki sensörler olan toll-like reseptörler ile çalışır (3,4) Bizim de bazı çalışmalarımızın olduğu ekibin 2010’da yayınladığı IRAK-4 eksikliği ile mekanizması daha iyi anlaşılmışdır (5).

    IRAK-4 eksikliği gibi interlökin salgılanması ile alakalı hücre içi sinyal yolaklarındaki moleküler bozukluklarda klinik olarak, yüksek ateş, halsizlik gibi sistemik bulguları olan bir kişinin CRP değerinin artmadığı görülür ve salmonella, mikobakteri gibi patojenlere kafi cevap verilemez.

    Bu (2) makalede de ilk cümle şöyle; ‘Chronic low-grade inflammation is known to contribute to the occurrence and development of insulin resistance and type 2 diabetes’ yani tip 2 diabet ve insülin direnci ortaya çıkmasında kronik iltihabın katkısı bilinmekdedir. Bu makalede de hadisenin (kronik iltihabın) neden olduğuna hiç temas edilmeden bir belirteç olan CRP ile alakası incelenmiş, cıss….

    Kronik iltihabın ortaya çıkmasında ise aşılar ve muhteviyatındaki adjuvanların en mühim etken olduğu ASIA (Autoimmune syndrome induced by adjuvants) olduğu bilinmekdedir (6).

    Yaa, işte böyle aşılar sadece tip 1 değil tip 2 diabet ve obezitenin, metabolik sendromun da asıl failidir, ABD’deki diabet laboratuarına sormalı (!).

    Çocuklarda bir de, yine aşıların yol açdığı, bronş epitelinin aşırı stimülasyonunun ortaya çıkardığı ‘hışıltılı çocuk’ tablosuna astım denilerek lökotrien antagonistleri verilmesi obezite gelişimini arttırması da eklenmekdedir (7).

    Tam burada, bunun neden böyle olduğunu bu defa Hoca Nasreddin’e soralım;

    Nasrettin Hoca bir gün samanlıkta eşeğinin semerini tamir etmek üzere eline iğneyi alır ve semeri dikmeye başlar.
    Derken iğne elinden düşer.
    Tabi ahır karanlık ve iğneyi bulmak çok güç…
    Ahırın dışına çıkar ve iğneyi sokakta armaya başlar. Hoca’yı görüp de merak edenler de katılır iğneyi arama kervanına. Derken bütün mahalleli de katılır arama çalışmalarına.
    Epey zaman geçmesine rağmen iğne bulunamamıştır ama mahalleliler de bulmayı gurur meselesi yapmıştır. Öyle ya, ne demek, aranan yer alt tarafı küçük bir sokak değil mi, bunca mahalleli nasıl olur da iğneyi bulamaz?
    Bir yandan da söylenmeler başlamıştır.
    Durumun farkında olan hoca, onları teşvik etmek için aramada onlara önderlik eder ve güya iğneyi bulmak için oraya buraya sürekli bakar.
    Bir hayli zaman geçtikten sonra mahalleliden birinin aklına hocaya şunu sormak gelir:
    “Hocam sen tam olarak iğneyi nerede düşürmüştün?
    Hoca vereceği derse hazırlanan bir eda ile: “İğneyi ahırda düşürdüm.” deyince köylünün gözü fal taşı gibi açılır biraz da kızgınlıkla “Bre hoca, ahırda kaybettiğin iğneyi bize niye sokakta aratırsın?
    Hoca gayet sakin “Niyetim kötü değildi ama orası karanlıktı burası aydınlık” (8).

    Aşıların mekanizmalarını bir tek abd-i aciz mi biliyor, yoo. Fakirin farkı bir kaç disiplini bir arada öğrenebilmek ve uygulayabilmek olmalı.

    Hatırlarsanız daha evvel ‘aşı illüzyonu’ başlıklı bir makale yazmışdım (9). O makalenin muhteviyatını aynen arkasında olmakla birlikde başlığını ‘Modern Yılan Yağı) olarak tashih etmek lazım gelir. Orasına da Hoca Ahmed Yesevî karışır herhalde!

    Çünkü, hiç bir illüzyon bu kadar uzun, etkili olmaz bu kadar da aldanılmaz.

    Kısmet olursa klasik aşıların üretiminden kaynaklanan asıl sıkıntıyı da anlatalım, vesselam….

    (1) https://ahmetrasimkucukusta.com/2021/02/16/yazilar/tip-yazilari/obezite-tip-yazilari/crp-sadece-iltihabi-gostermiyor-obezite-ve-diyabette-de-rolu-var/
    (2) https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-021-05384-9
    (3) https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/07/06/misafir-yazar/bagisiklik-sistemi-hazir-ve-ogrenilen-olmak-uzere-ikiye-ayrilir/
    (4) https://ahmetrasimkucukusta.com/2021/01/04/misafir-yazar/tipik-bir-asi-hastaligi-behcet/
    (5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3103888/
    (6) doi:10.3390/biom10101436
    (7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4249847/
    (8) https://www.celikhanhaber.com/makale/igneyi-ahirda-aramak-gerekir-3190.html
    (9) https://lilliputian.me/2018/03/immunogenetik-ve-tarihi-acidan-asi-illuzyonu-prof-dr-alisan-yildiran/

  2. Hasan dedi ki:

    Crp 8.7 çıkan 3 günlük bebeğime aşı yapılıyor ismi sulcid 0,25 elimden hicbirsey gelmiyor perişan haldeyim o kadar korkuttular ki bizi

Siz de yorumunuzu paylaşın: