GRİP AŞISI UYKU HASTALIĞI YAPIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
pandremix 1

Plos ONE dergisinde yayınlanan iki araştırma 2009 senesinde uygulanan domuz gribi aşısının (Pandremix) çocuklarda “narkolepsi” yani uyku hastalığına yol açabileceğini ortaya koydu.

Finlandiya’ da yapılan bu araştırmaların ilkinde 1991-2005 tarihleri arasında doğmuş olan çocuklar içinde 46’ sı domuz gribi aşısı olan 7’ si ise aşı olmayan toplam 67’sinde narkolepsi teşhis edildiği belirlendi.

Narkolepsi oranı aşı olanlarda 100 binde 9, olmayanlarda 100 binde 0.7 olarak bulundu.

Bu rakamlara göre aşı olanlarda narkolepsi riskini 12.7 kat fazla olduğu ve her 16 bin aşılamanın birinde bu komplikasyona rastlandığı belirlendi.

İkinci çalışmada ise 2002-2010 seneleri arasında tüm yaş gruplarında 355 uyku hastalığı teşhis edildi. Bu, her sene 100 bin kişinin 0.79’ unda uyku hastalığı ortaya çıkması manasına geliyor. 17 yaşından küçük olanlardaki ensidans senede her 100 bin kişide 0.31 idi.

2010 senesinde ise 17 yaşından küçük 54 çocukta narkolepsi tespit edildi. Bunların 50’ sine Pandremix yapılmıştı ve teşhis yapıldıktan sonraki 242 gün içinde konmuştu. Erişkinlerde 2010 senesi narkolepsi ensidansı ile önceki senelerin ensidansı farklı bulunmadı.

Araştırmacılar, bu sonuçları Finlandiya’ da 2010 senesinde çocukluk çağı uyku hastalığındaki ani artıştan diğer çevresel faktörlerle beraber Pandremix’ in sorumlu olabileceğini şeklinde yorumluyorlar.

Benzer bir durumun diğer ülkelerde de olup olmadığının, bunun altında yatan immünolojik mekanizmaların araştırılması gerektiğini vurguluyorlar.

Gelelim neticeye

Bu araştırma, aşıların etkinliğini artırmak amacıyla eklenen ve adjuvan adıyla bilinen maddelerin “riskli” olabileceklerini bir kere daha gözler önüne seriyor. 

Efkâr-ı umumiyeye duyurulur.

KAYNAK

http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0033536

http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0033723

Narkolepsi hakkında her eve lâzım bilgiler

Halk arasında uyku hastalığı adıyla bilinen narkolepsi santral sinir sisteminin kronik bir hastalığıdır.

Hastalığın başlıca belirtileri gündüzleri konuşurken veya yemek yerken öncü bir uyarı olmadan ve aniden uyumaya başlamak, kas tonusünün ortadan kalkması (katapleksi) sebebiyle birden yığılıp kalma, hayal görme, gece uykularının ve otomatik davranışların bozulmasıdır.

Hastalığın kesin sebebi bilinmemekle beraber genetik bir yatkınlık ve bunu tetikleyen çevresel faktörler (virüsler, stres, toksinler) sorumlu tutulmaktadır.

Beyinde uykuyu düzenleyen hipokretin isimli kimyasal maddenin azalmış olduğu belirlenmiştir.

Hastalığı ortadan kaldıracak bir tedavi yoktur ama bazı ilaçlarla ve hayat tarzı değişiklikleriyle belirtiler kontrol altına alınabilir.

Siz de yorumunuzu paylaşın: