YEŞİL KAHVE ARAŞTIRMASI SAHTE ÇIKTI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
obez kadın 4

Federal Ticaret Komisyonu (Federal Trade Commission=FTC) yeşil kahve ekstrelerinin “yağ yakıcı” olduğu iddialarının temelsiz ve bu ürünün diyet ve egzersiz yapmadan kilo vermeyi sağladığını gösteren araştırmanın düzmece olduğunu bildirdi.

FTC’ nin Tüketicileri Koruma Büro’ sunun müdürü olan Jessica RichAFS, bu içine edilmiş araştırmanın hiçbir şey ispat etmediğini biliyordu veya bilmesi gerekirdi. Bu sonuçları yayınlayarak yeşil kahve fenomenini teşvik etti” diyor”.

Bu araştırmayı, yeşil kahve ekstrelerinin tanıtımında kullanan Applied Food Sciences (AFS) isimli firma insanları aldatıcı bu faaliyeti için FTC’ ye 3 buçuk milyon dolar ödemeyi ve en az iyi yapılmış kaliteli iki çalışmayla ispatlanmadan bu iddiayı bir daha tekrarlamamayı kabul etti.

Bu para ürünü satın alanlara geri ödemeler için de kullanılabilecek.

Düzmece araştırma Hindistan’ da yapıldı

AFS, araştırmacılarına para ödeyerek Hindistan’ da bir çalışmaya destek oldu.

Çalışmanın amacı, Green Coffee Antioxidant isimli gıda takviyesinin obez kişilerde kilo vermeye ve yağ kaybetmeye etkisini ortaya koymaktı.

FTC’ nin tetkiklerinde, deneklerin kilo ve diğer temel ölçümleriyle araştırmanın süresinin birçok defalar değiştirildiği, denek ve kontrol grubunun ve kimin yeşil kahve kimin plasebo aldığının birbirine karıştırıldığı ve başka birçok fahiş hata belirlendi.

AFS, çalışma yayınlamayı kabul eden bir dergi bulunamayınca Scranton Üniversitesi’ nden “hayalet yazarlar” kiraladı.

Kendilerine ilk araştırmacıların “yalan yanlış” bilgileri verilen Joe Vinson ve Bryan Burham isimli hayalet yazarlar çalışmayı, tutarsızlıklarının hiç farkında değilmiş gibi yayınladılar.

AFS, bu kusurlu çalışmayı yeşil kahve ekstrelerinin 22 haftada diyet ve egzersiz yapmadan vücut ağırlığının yüzde 10.5’ ini ve vücut yağının yüzde 16’ sını kaybetmeyi sağladığı şeklinde kullandı; oysa çalışmaya katılanlardan diyetlerini sınırlamaları ve egzersiz yapmaları istenmişti.

Mehmet Öz de methiyeler düzdü

Yeşil kahve ekstreleri, dünyaca meşhur “medar-ı iftiharımız” Dr. Mehmet Öz’ ün sunduğu “The Dr. Oz Show” isimli televizyon programında da mucize kilo verme yöntemi olarak sunuldu ve tüketimi özendirildi.

Dr. Öz televizyon programlarının Green Coffee Extract bölümünde “Bu kahve tanesi adeta sihirli bir şey. Mucize hap kilo vermek isteyen herkesin yağını yakıyor. Bu çok heyecan verici ve çığır açıcı bir haber” diye adeta haykırıyordu.

Dr. Oz bununla da kalmıyor “Bu sarsıcı yeni yayınlanan çalışma katılanların sadece bu gıda takviyesinin alarak inanılmaz şekilde 17.7 pound kilo ve yüzde 16 yağ kaybettiklerini” söyleyerek ürünü cilâladıkça cilâlıyordu.

Dr. Öz daha sonra bu ürünle kendi çalışmasını yapıyor ve yeşil kahve ekstresi kullanan deneklerin iki haftada ortalama 2 pound, plasebo alanların ise 1 pound kaybettikleri sonucuna vardığını açıklıyordu.

Dr. Öz’ ün web sayfasında bu ürünün tanıtımına da hâlen devam ediliyor.

Gelelim neticeye

BİR: İnsanları diyet ve egzersiz yapmadan kilo vermelerini sağlayacak mucize bir ilaç veya bitki yoktur ve olmayacaktır.

Zaten asıl önemli olan da ne olursa olsun “kilo verme değil, sağlıklı beslenmedir”.

Ülkemizde de, müthiş reklâm kampanyaları ile ilaç veya bitkilerle zayıflamayı vadeden, içlerinde doktorların da olduğu “şarlatanlar” var.

Size “mucize bir ürünle” kilo verdireceklerini söyleyen yerli yabancı tüm sahtekârlardan uzak durun, paranızı kaptırmayın.

İKİ: Randomize, plasebo kontrollü araştırmalardan, “kanıta dayalı tıptan önce akıl ve mantığa dayalı tıbba bakılmalıdır” sözüm bir kere daha ispatlanıyor.

Hele de “endüstri destekli araştırmalara bin ihtiyatla” yaklaşılmalıdır.

ÜÇ: Mehmet Öz’ün birkaç ay önce Amerikan Kongresi’ nde insanları yanlış yönlendirmek, yanıltmak gibi gerekçelerle sorgulandığını hatırlatırım.

Bence onun bu işte bir suçu veya günahı yok, işinin gereğini yapıyor: O artık başarılı bir kalp cerrahı değil “çok başarılı bir tüccar ve televizyon yıldızıdır”.

Bizde de Mehmet Öz gibi olmak isteyenler var, darısı başlarına!

KAYNAKLAR

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3267522/

http://www.washingtonpost.com/news/to-your-health/wp/2014/09/09/the-ftc-fined-a-company-pushing-diet-pills-touted-by-dr-oz-will-the-medical-world-weigh-in/

http://www.cbsnews.com/news/another-weight-loss-miracle-debunked/

http://www.medicaldaily.com/fall-green-coffee-extract-ftc-says-weight-loss-miracle-product-just-doesnt-work-and-heres-302058

http://foodpoisoningbulletin.com/2014/green-coffee-bean-supplement-maker-settles-ftc-charges/

http://consumerist.com/2014/09/08/maker-of-miracle-green-coffee-weight-loss-product-to-pay-3-5m-for-using-bogus-science-to-sell-product/

http://thehill.com/policy/healthcare/216961-dr-oz-endorsed-product-punished-over-weight-loss-claims

http://www.thebetterhealthstore.com/Green-Coffee-Bean-Extract-as-seen-on-dr-oz.asp

 

 

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Mustafa Haluk dedi ki:

    İşte Amerikan Tıbbının içyüzü: Para, para, para…

  2. mustafa yuksel dedi ki:

    Doktor, kalp cerrahı v.b.her yerde var (yurt içi,yurt dışı) Peki yurt dışında Tv yıldızı kaç tane türk var? Bir tek Mehmet Öz var bildiğim kadarıyla.

  3. GÜLSEREN YILMAZ dedi ki:

    Merhaba Hocam,
    Öncelikle çok teşekkürler.
    takipçinizim ve yazılarınızdan oldukça istifade ediyorum.
    tetik parmak teşhisi kondu .
    doktor sadece ağrı kesici ( hem de 3 farklı ilaç) verdi.
    prospektüsünü okuduğum zaman, ilaçlardan faydadan çok zarar göreceğim kesin.
    uzmanlık konunuz dağil ama.sağduyunuza güvenerek tetik parmak ağrı kesici ile mi tedavi ediliyor.
    merak ettim. ilaçları şu anda kullanmıyorum.fikrinizi merak ediyorum.
    Sağlıklı günler dilerim.

Siz de yorumunuzu paylaşın: