DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE VE BUNAMA ARASINDA BAĞLANTI VAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat eksikliği hiperaktivite hastalığı (DEHH) ile Alzheimer ve diğer bunama tipleri arasında bir bağlantı olduğu gösterildi.

Bunun, ortak genetik ve/veya çevresel faktörlerle ilgili olabileceği düşünülüyor.

Alzheimer’s & Dementia’ da yayınlanan çalışmada 1980-2001 tarihleri arasında İsveç’ de doğan 2.1 milyon kişi ve bunların yakın akrabaları üzerinde yapıldı.

Yüzde 3.2’ sinde DEHH teşhisi vardı.

DEHH olanların ebeveynlerinde herhangi bir tip bunama riski yüzde 34, en çok görülen bunama tipi olan Alzheimer Hastalığı riski ise yüzde 55 yüksek bulundu.

DEHH olan bireylerin, geç başlangıçlı bunamadan ziyade erken başlangıçlı bunaması olan ebeveynlere sahip olma ihtimali daha yüksekti.

Bununla birlikte, ebeveyn kohortu için demans için mutlak risk düşüktü: Ebeveynlerin sadece yüzde 0.17’sine takip sırasında bunama teşhisi kondu.

DEHH ile bunama arasındaki ilişki, DEHH’ li bireylerin ikinci derece akrabaları için o kadar güçlü değildi.

DEHH’ lilerin büyükanne ve büyükbabaları, DEHH ‘si olmayan bireylerin büyükanne ve büyükbabalarına kıyasla demans için yüzde 10 daha yüksek riske sahipti.

Araştırmacılar, azalan genetik akrabalık (ebeveynler > büyükanne ve büyükbabalar ve amcalar/teyzeler) ile ilişkinin zayıflamış olmasının, DEHH ve Alzheimer Hastalığı arasındaki ortak ailesel riske işaret ettiğini söylüyorlar ve sosyoekonomik durum gibi, ilişki üzerinde etkisi olabilecek özelliklere veya aile çapında çevresel risk faktörlerine katkıda bulunan keşfedilmemiş genetik varyantlara” dikkat çekiyorlar.

Gelelim neticeye

BİR: Bu araştırma bir sebep-sonuç münasebetini göstermiyor, sadece bir birlikteliği ortaya koyuyor.

Hem bu iki hastalığın hem de tüm diğer mikropsuz kronik iltihabi hastalıkların son senelerdeki artışında başta gelen sebebin çevresel faktörler olduğundan şüphem yok.

Bunlar içinde de beslenme en öndedir.

Günümüzdeki bu mikropsuz kronik hastalıklar salgınının önlenmesinde ilk adım yüzlerce katkı maddesi, trans yağlar, rafine şekerle dolu işlenmiş hazır gıdalardan uzak durmak olmalıdır.

Kaynak: https://alz-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/alz.12462

ADHD and School

Siz de yorumunuzu paylaşın: