ALMAN BAŞBAKANI MERKEL TİR TİR TİTREDİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Almanya Başbakanı Angela Merkel Ukrayna Devlet Başkanı’ nı Berlin’ de karşılama töreninde birden titremeye başlaması medyada geniş yankı buldu (1, 2).

Merkel’ in birden bacaklarının, göğüs ve kollarının titremeye başladığı görülüyor, kendini kontrol etmeye çalışıyor, ceketinin eteklerini çekiştiriyor, dudaklarını ısırır gibi yapıyor ve tüm bunlar 20 saniye kadar sürüyor.

Marş bitiyor ve Merkel de hiçbir şey olmamış gibi gayet sağlıklı bir şekilde yürüyüp gidiyor.

Yapılan açıklamalarda Merkel’ in bu titreme nöbetinin “dehidratasyon” yani vücudun susuz kalmasıyla ortaya çıkan geçici ve önemsiz bir durum olduğu bildiriliyor.

3 bardak su içen Merkel de gayet iyi olduğunu ifade ediyor.

merkel zittern ile ilgili görsel sonucu

Dehidratasyon nedir?

Normal bir erişkin, terlemeyle, nefes alıp vermeyle, idrar ve dışkı ile günde ortalama olarak 2.5 litre sıvı kaybeder.

Bu sıvılar ile vücudun sıvı dengesini düzenleyen sodyum, potasyum ve kalsiyum gibi elektrolitler de yitirilir.

Yediğimiz içtiğimiz besinlerle ve içeceklerle kaybettiğimiz sıvı ve elektrolitleri yerine koyarız ve her hangi bir sağlık problemi ortaya çıkmaz.

Dehidratasyonun başlıca iki sebebi vardır. Birincisi, vücuttan fazla sıvı kaybedilmesidir. Kusma ve ishaller, fazla idrara çıkma, aşırı terleme ve yüksek ateş gibi.

İkincisi ise bulantı, iştahsızlık gibi sebeplerle yeteri kadar sıvı alınamamasıdır. Yeteri kadar sıvı alınmadığı takdirde sıcak havada yapılan ağır egzersiz ve sporlar da dehidratasyona yol açabilir.

Merkel’ de dehidratasyona yol açacak bir hastalık olması mümkün görünmüyor. Güneş altında, aşırı efor yapan biri de olmadığına göre su kaybını sıcaklara bağlamak da mümkün değil.

İlgili resim

Titremeler stres, heyecan ve korkuya da bağlı olabilir

Titremeler aşırı stres, heyecan, korku gibi adrenalin salgılanmasına yol açan ruhsal durumlarla da ilgili olabilir ama ortada böyle bir sebep de görünmüyor.

Ortada heyecan yaratabilecek hiçbir durum yok. Yanındaki kişi de bir devlet başkanı olsa da esas mesleği komedyenlik olan birisi, Trump gibi dünyaya korku salan bir tip değil. Almanya ile Ukrayna arasında gergin bir siyasi ortan ve problem de yaşanmıyor.

Bu, Merkel’ in belki yüzlerce defa katıldığı çok sıradan bir karşılama töreni.

Titremelerin diğer sebepleri

İstemsiz kas kasılmaları anlamına gelen titremelerin birçok sebebi olabilir.

Soğukta herkes titrer, burada amaç kasları çalıştırarak ısı üretmektir.

Kan şekeri düşüklüğü, bazı nörolojik hastalıklarda ve enfeksiyonlarda da bu tür titremelere rastlanabilir.

Gelelim neticeye

Alman medyasında Merkel’ in daha önce de iki defa benzer titreme nöbeti geçirmiş olması bana olayın altında başka bir sebep olabileceğini, dehidratasyonun olsa olsa bunu tetikleyebileceğini düşündürüyor.

Merkel’ in sağlık durumu ile ilgili bilgilerin devlet sırrı kapsamında olduğunu, varsa gerçek rahatsızlığının ne olduğunun asla açıklanmayacağını unutmayalım.

**

NTV’ nin haberi:

Merkel kontrolsüz titremesiyle dün uluslararası kamuoyunun gündemine oturdu. “Merkel hasta mı?” soruları sorulmaya başlandı. Sosyal medyada çeşitli iddialar gündeme gelse de Alman basını Merkel’in rahatsızlığının susuzluktan kaynaklandığına ve anlık olduğuna dikkat çekiyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’i karşılama törenindeki bu görüntüleriyle uluslararası basının manşetlerine oturdu.

Alman milli marşı çalınırken kontrolsüz bir şekilde tüm vücudunun istemsiz bir şekilde titremeye başlaması Merkel’in ayakta güçlükle durmasına neden oldu.

Merkel bu rahatsızlığını “aşırı sıcakta susuz kalmasına” bağladı. Alman basını da bugün o yönde haberlere yer verdi. Alman medyasına konuşan doktorlar, Başbakan Merkel’e uzaktan bakarak teşhis koyamayacaklarını söyledi.

Alman basını Angela Merkel’in federal doktorlara görünmediğini ancak önümüzdeki günlerde kendi doktoru ile temasa geçeceğini yazdı.

Die Welt gazetesi, Merkel’in anlık rahatsızlığının devlet işlerini aksatacak nitelikte olmadığını vurguladı. Almanya Başbakanı Merkel önümüzdeki ay 65 yaşına basacak.

Kaynaklar:

1.https://www.youtube.com/watch?v=D9NadV_zwY4

2.https://www.ntv.com.tr/dunya/merkel-susuzluk-nedeniyle-titredi,AEuUPIKAT0W4EVlYScngmA

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Cumali dedi ki:

    Titreyip de kendine döndü mü acaba

  2. erol dedi ki:

    hocam verdiğiniz linkteki yorumları çevirdim alkol diyenler var alkol bağımlılığı böyle bir şey yapar mı.?

  3. Seçkin dedi ki:

    Sayın Merkel alkole meraklı mı içer mi bilgim yok ama böyle bir olayın alkolle de ilgili olması mümkün olabilir.

Siz de yorumunuzu paylaşın: