KOVİD PAXLOVİD KULLANAN HER 5 KİŞİDEN BİRİNDE TEKRARLIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

****

Kovid-19’u tedavisinde kullanılan antiviral ilaç Paxlovid (nirmatrelvir-ritonavir) alan 5 kişiden 1’inde enfeksiyonun tekrarladığı gösterildi.

Uzun süredir bu ilacın semptomların tekrarlaması ve koronavirüs testi negatif çıktıktan kısa bir süre sonra bulaşıcılığın yenilenmesi riskini artırdığından şüpheleniliyordu.

Annals of Internal Medicine’ de yayınlanan ön araştırmaya göre, “viral ribaunt” olarak bilinen bu durumun Paxlovid kullananların yaklaşık %21’inde ilaç almayanların ise sadece %2’ sinde görülüyor.

Tekrar enfeksiyon yaşayan kişiler yalnızca uzun bir süre boyunca (14 gün) semptom göstermekle kalmıyor aynı zamanda virüsü daha uzun süre saçıyorlardı.

Bu ribaunt olayı, semptomların yeniden ortaya çıkmasına ek olarak iyileşen bir kişinin tekrar bulaşıcı hâle gelme potansiyeline işaret ediyor ve bu da uzun süreli izolasyonunu gerektiriyor.

Bu yılın başlarında tıbbi fetva kurumu FDA, Paxlovid ile Kovid-19 tekrarlayan enfeksiyonları arasında net bir ilişki olmadığını gösteren belgeler yayınlamıştı.

Geçen sene Annals of Internal Medicine’ de yayınlanan bir çalışmada Pfizer’ in klinik çalışmaları Kovid-19 sebebiyle hastaneye yatırılma ve ölüm riskinde yaklaşık yüzde 90’lık bir azalma olduğunu ortaya koyarken 50 yaş ve üzeri yüksek oranda aşılanmış Amerikalılar arasında Kovid-19 sebebiyle hastaneye yatırılmama veya ölüm riskinde %44’lük bir azalmayla ilişkilendirildi.

Pfizer, Aralık 2021’de acil kullanım izni aldığından bu yana federal hükümete 529 dolara satılan Paxlovid’ in fiyatını iki katından fazla artırarak $1,390’a çıkardı.

Gelelim neticeye

Bu sonuç, Paxlovid’i üreten Pfizer’in ve FDA’ nın, Kovid hastalarının iyileşmiş gibi göründükten sonra semptomların yeniden ortaya çıkmasının nadir olmadığını ve Paxlovid’in bunun meydana gelme riskini artırdığının açık olmadığını savunan önceki açıklamalarına ters düşüyor.

Bence Pfizer ve FDA ters köşe olmuşlar.

Takdir sizindir.

Makale: SARS-CoV-2 Virologic Rebound With Nirmatrelvir–Ritonavir Therapy

Kaynak: https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M23-1756

Paxlovid, the Latest COVID-19 Pill, Works — So Why Has Uptake Been So Slow?

***

EK 1 (6.4.2024): Pfizer’ in Kovid ilacı Paxlovid işe yaramıyor ve geri tepme semptomları reklamlarında bildirilenden 25 kat daha sık görülüyor.

Paxlovid vergi mükelleflerine 12,6 MİLYAR $’a mal oldu.

Pfizer tarafından finanse edilen çalışma 7/22 tarihinde, ilaç raflarda yerini aldıktan hemen sonra sonuçlandı.

Makalenin yayını açıklanmayan sebeplerle iki yıl ertelendi.

Kaynak: https://x.com/JordanSchachtel/status/1776340688969310443

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: