KOVİD’ DEN 20 MİSLİ FAZLA ÖLDÜRÜCÜ HASTALIK X SALGINI HER AN BAŞLAYABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Bilim adamları, koronavirüsten 20 kat daha ölümcül bir virüsün 50 milyon kadar insanın hayatına mal olabileceği ikazında bulundu.

Şu anda bilinmeyen ama her an ortaya çıkabilecek bir sonraki potansiyel pandemiye sebep olacak patojenin yaratacağı hastalık için Hastalık X adı kullanılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü, 2017’ de araştırma için öncelikli kabul edilen patojenlerin sebep oldukları hastalıklar listesine Hastalık X’i de eklemişti.

Mevcut listede şu hastalıklar var: Kovid-19,Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Lassa Ateşi, MERS, SARS, Nipah, Zika, X Hastalığı.

Vahşi tabiatta dolaşan geniş virüs rezervuarı, bu tür hastalıkların muhtemel kaynağı olarak görülüyor. Bunun sebebi de, insanlar da dahil olmak üzere diğer türlere yayılıp onları enfekte etme ve insanların bağışıklığı olmayacak bir enfeksiyona yol açma potansiyelleridir.

DSÖ, “öncelikli hastalıklara” yönelik bir dizi aracın geliştirilmesini hızlandırmak için bir Ar-Ge Planı oluşturdu. Buna göre, 100 gün içinde aşıları hazır olması planlanıyor.

Birleşik Krallık Aşı Çalışma Grubu’na başkanlık eden Dame Kate Bingham, bu son derece bulaşıcı ve potansiyel olarak yıkıcı patojeni engellemek için hızlı ve kapsamlı kitlesel aşılama kampanyaları yapılması çağrısında bulundu.

Önleyici tedbirler arasında biyoterörizm kontrolü için uluslararası kuralların oluşturulması, sıkı havaalanı taramaları, liderler ve bilim adamları arasında küresel iş birliği, yaygın testler, gözetim ve agresif temas takibi de yer alıyor.

Gelelim neticeye

Endişelenmeye hiç mahâl yok. Bilim artık o kadar ilerledi ki etkeni, adı, nereden çıktığı, nasıl bulaştığı, ilacı bilinmeyen bir hastalık için sadece yapıldığı yerde biraz kızarma, biraz ağrı ve biraz da şişlik yapabilecek %100 etkili aşılar hazır, kollarımızı sıvamamızı bekliyor. 

Disease 3

Kaynaklar:

https://www.thenews.com.pk/latest/1113945-scientists-warn-disease-x-pandemic-threat-may-be-far-deadlier-than-covid-19

https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-09-27/what-is-disease-x-how-scientists-are-preparing-for-the-next-pandemic

https://www.dailymail.co.uk/debate/article-12551251/pandemic-disease-x-covid.html

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

Siz de yorumunuzu paylaşın: