TUZLU SUYLA GARGARA KOVİD İÇİN HASTANEYE YATIŞI ÖNLÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

American College of Allergy, Asthma and Immunology’ nin (ACAAI) Anaheim’ daki senelik bilimsel toplantısında sunulan bir araştırmada tuzlu su ile gargara ve burun yıkamanın Kovid’ de hastaneye yatışları önleyebileceği gösterildi (1, 2).

2020 ile 2022 yılları arasında, SARS-CoV-2 enfeksiyonu için PCR testi pozitif olan 18-65 yaş arası kişileler, rastgele düşük veya yüksek tuzlu su ile burunlarını yıkadılar ve gargara yaptılar.

Bu işlem 14 gün boyunca günde dört kez tekrarlandı.

Düşük ve yüksek tuzlu çözeltiler, 8 ons (236 ml=bir su bardağı) ılık suda çözünmüş sırasıyla 2,13 gram ve 6 gram tuzdan oluşuyordu.

Birincil sonuçlar SARS-CoV-2 enfeksiyonuyla ilişkili semptomların sıklığını ve süresini ; ikincil sonuçlar hastaneye veya yoğun bakım ünitesine kabulü, mekanik ventilatör desteğini veya ölümü kapsıyordu.

58 kişiden 27’ si düşük 28’ i yüksek tuzlu çözeltiler uyguladı. 

Çalışma dönemi boyunca SARS-CoV-2 enfeksiyonu pozitif olan 9.398 kişi değerlendirildi.

Düşük dozda tuzla gargara yapanların yüzde 19’unun, yüksek dozda tuzla gargara yapanların ise yüzde 21’inin hastaneye yatırılması gerekirken, gargara yapmayan hastaların %59’unun hastaneye yatırılması icap etti.

Bu gruplar arasında diğer sonuçlarda anlamlı bir farklılık kaydedilmedi.

Araştırmacılar, çalışmalarını Kovid’ de düşük ve yüksek tuzlu çözeltilerle burun yıkama ve gargara yapmanın hastalık belirtilerinin sıklığı ve süresine olan etkilerinin benzer ve her iki tür uygulamanın da Kovid enfeksiyonlarında kontrollere kıyasla daha düşük hastaneye yatış oranlarıyla ilişkili olduğu şeklinde özetliyorlar.

Filim Kurulu gargaraya karşı çıkmıştı

Hatırlarsanız Filim Kurulu üyeleri temelsiz gerekçelerle gargaraya karşı çıkarlarken ben 19 Kasım 2020′ de şunları söylemiştim (3): 

“Gargaraya getirilmeyecek kadar önemli”

Bilim dünyası sadece ilaç ve aşı peşinde. Elbette bu çalışmalar devam etmeli. Maske-mesafe-hijyen gibi tedbirlere sıkı sıkıya riayet edilmeli. Ancak yüzlerce yıllık geçmişi olan ve mikrobik, alerjik burun-boğaz hastalıklarında etkinliği çok iyi bilinen, tuzlu suyla burun yıkama ve gargaraların da yardımcı bir tedavi olarak uygulanmasında fayda var. Bu uygulamaların hiçbir riski yok! Maliyeti sıfır. Bilim dünyasının bir kesimindeki gargara yaygarasını anlamıyorum. Bana kalırsa gargaralar gargaraya getirilmeyecek kadar önemli“.

Gelelim neticeye

Tuzlu su ile gargara ve burun yıkamaya karşı çıkan ve uygulamayı tavsiye edenlere saldıran filim adamları ve onlarla iltisaklı medyanın meseleye ne kadar “duygusal” yaklaştıkları bir kere daha görüyoruz.

Kaynaklar:

1. https://acaai.org/news/new-study-gargling-with-salt-water-may-help-prevent-covid-hospitalization/

2. https://www.usnews.com/news/health-news/articles/2023-11-09/salt-water-gargling-nasal-irrigation-may-keep-covid-from-worsening

Makale: DOUBLE BLIND RANDOMIZED CONTROLLED TRIAL OF SALINE SOLUTION GARGLING AND NASAL RINSING IN SARS-COV-2 INFECTION

3. https://www.indyturk.com/node/274461/ya%C5%9Fam/bilim-insanlar%C4%B1-tart%C4%B1%C5%9F%C4%B1yor-gargara-koronavir%C3%BCse-kar%C5%9F%C4%B1-etkili-mi

***

EK 1 (17.11.2023): Bilimsel araştırma: Tuzlu su ve Covid-19’la ilgili o efsane kanıtlandı. Yapılan bir araştırma, kulaktan kulağa yayılan bir şehir efsanesini doğruladı. Buna göre tuzlu suyla gargara yapmak Covid-19’u önlemeye gerçekten de yardımcı olabilir.

ABD’deki Teksas Üniversitesi’nde yapılan çalışmada bilim insanları, gargara yapmanın ve burnu yıkamanın Covid-19’la ilişkili solunum semptomlarını iyileştirip iyileştiremeyeceğini araştırdılar.

Elde ettikleri sonuçlara göre, tuzlu su ile gargara yapan veya burunlarını çalkalayan kişilerin Covid-19’dan hastaneye kaldırılma oranlarının, yapmayanlara göre yüzde 40’a kadar daha düşük olduğunu buldular.

DOKUZ BİNDEN FAZLA YETİŞKİN İNCELENDİ

Ekip, 2020 ile 2022 yılları arasında, Covid-19 testi pozitif çıkan 18 ila 65 yaşları arasındaki 9.398 yetişkinin PCR testini değerlendirdi. Katılımcılar 14 gün boyunca günde dört kez gargara yaptılar ve burunlarını çalkaladılar. Bir kısmı daha düşük veya daha yüksek doz alması için seçildi.

Tuzlu suyla gargara yapması ya da burun durulaması talimatı verilmeyen kontrol grubunda yüzde 58,8’lik bir hastaneye yatış oranı görüldü.

Araştırmacılar, düşük doz alan katılımcılar için hastaneye yatma oranının yüzde 18,5’e düştüğünü ve yüksek doz grubundaki oranın yüzde 21,4 olduğunu buldu. Bu, kontrol grubuna göre yüzde 40 oranında daha düşüktü.

Sonuçları değerlendiren uzmanlar, tuzlu suyun; burun tıkanıklığı, burun akıntısı, geniz akıntısı, sinüs ağrısı ve basıncı gibi semptomların azaltılmasına yardımcı olabileceğini belirtti.

Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2023/saglik/tuzlu-su-ve-covid-19la-ilgili-o-efsane-curutuldu-7864498/

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Refik dedi ki:

    Hocam, fena geçirmişsin adamlara ama ne yazık ki onlarda utanma diye bir duygunun olduğunu hiiiç zannetmiyorum.

  2. Nilüfer Aksoy dedi ki:

    Allerji hastasıyım yıllardır yaparım gargara ve burun yıkamayı çok da faydasını görürüm. Hiçbir zararıyla karşılaşmadım.

Siz de yorumunuzu paylaşın: