YABANİ OT İLACI KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

GDO’ lu ürünlerin yetiştirilmesinde herbisit yani yabani ot zehri olarak kullanılan glifosata maruz kalanlarda non-Hogdkin lenfoma riskinin yüzde 41 arttığı bildirildi.

Washington Üniversitesi tarafından yapılan ve Mutation Research isimli dergide yayınlanan meta-analizde glifosatın insanlara olan etkileriyle ilgili tüm araştırmalar analiz edildiği gibi hayvan deneyleri de değerlendirildi.

Bu, glifosatın kanserojen olduğunu gösteren ilk çalışma değil, Dünya Sağlık Örgütü glifosatı 2015’ de “muhtemel kanserojen” olarak ilan etmişti.

Glifosat ihtiva eden Roundup üreticisi olan Bayer şirketi ise, araştırmada ciddi metot hataları yapıldığını, istatistiklerin maniple edildiğini iddia ediyor ve glifosatın kanserojen olmadığını gösteren birçok araştırma olduğuna dikkat çekiyor.

Glifosata karşı açılan davalar çığ gibi artıyor

USA’ da ileri evre non-Hodkin lenfoma teşhisi konan Dewayne Johnson isimli bir kişi Monsanto’ yu dava etmiş ve 78 milyon dolar tazminat kazanmıştı.

Non-Hodgkin lenfoma teşhis edilen 9 binden fazla kişinin hastalıklarının sebebinin glifosat olduğu iddiasıyla açtığı davaların da yakında görülmesi bekleniyor.

Gelelim neticeye

GDO’ yu zararı yok hatta faydası var diye savunanlar Bayer gibi bu meta-analizi karalayacakladır ama gerçekler artık saklanamaz oldu.

GDO’ ya hayır, hayır, hayır!

Kaynak: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1383574218300887

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Mustafa Kaan dedi ki:

    GDO’ yu savunanlar hatta savunmanın ötesinde GDO’ yu övenler, gıda ve ilaç şirketlerinin paralı askerleridir.

Siz de yorumunuzu paylaşın: