EV HAPSİ ERKEN DOĞUMLARI AZALTTI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

İrlanda ve Danimarka’ lı doktorların sokağa çıkma yasağı döneminde erken doğumlarda ciddi bir azalma olduğunu bildirmelerinden sonra dünyanın birçok ülkesinden benzer açıklamalar geldi.

Bu gözlemi yapan doktorlar bilhassa çok erken doğumlarda geçmiş senelere göre yüzde 90’a avaran azalmalardan bahsediyorlar.

Erken doğumlarda bazı hastanelerde dikkati çeken bu azalmanın sebepleri bilinmekle beraber çalışan kadınların iş ve işe gidiş-geliş streslerinin azalması, evde kaldıkları için grip gibi erken doğum riskini artıran diğer enfeksiyonlardan korunmaları, hava kirliliğinde azalma gibi hususların üzerinde duruluyor.

Gebelik normalde 40 hafta sürüyor ve 37 haftadan önce olan doğrumlar erken doğum olarak kabul ediliyor.

Özellikle de 32 haftadan önce doğan bebeklerde göreme, işitme problemleri, beyin felci ve ölümler çok daha sık görülüyor.

Bu ilginç durum henüz istatistiki olarak ortaya konmuş değil ve bunun tam aksine bazı yerlerde erken doğumlarda artış bile olması mümkün olabilir.

Gelelim neticeye

Ben bunu tesadüfi olduğunu düşünüyorum ve değilse de makul bir sebep bulamıyorum.

Bizde durum nasıl acaba?

Kaynak: https://www.nytimes.com/2020/07/19/health/coronavirus-premature-birth.html?smtyp=cur&smid=tw-nythealth

A premature newborn at Burnley General Teaching Hospital in east Lancashire, England, in May. Doctors have noted a drop in preterm births during the lockdowns.

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Dr. Kaan dedi ki:

    Ben tam tersini beklerdim doğrusu. Bu gözlemler gerçekten ilginç ama dediğiniz gibi gerçekten istatistiki olarak değerlendirilmeli. Yoksa bir manası olmayacaktır.

  2. Ebru dedi ki:

    Eğer veriler doğruysa basitçe sakin bir hayatın gebeler için daha uygun olduğu sonucu çıkar.

  3. Gıyas dedi ki:

    Bu süre sonunda genel olarak doğumların da artmasını bekliyorum. Evde hapis olan insanlar ne yapacaklardı ki

Siz de yorumunuzu paylaşın: