ASTIM VE ALERJİ KOVİD’ E KARŞI KORUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

COVİD salgını başladığında hastalığa yakalanma ve ağır hastalık tablosu riski yüksek olanlar içinde astımın da adı geçiyordu.

Gel gelelim bugüne kadar yapılan çalışmalarda bunu doğrulayan bir bilgi ortaya çıkmadığı gibi tam aksine astımın KOVİD’ e karşı koruyucu olmasının mümkün olabileceği bile ileri sürülüyor.

Astım ve alerjisi olanlarda koronavirüslerin hücreye girmek için bağlandıkları ACE-2 reseptör aktivitesinin azalmış olmasının KOVİD’ e karşı direnç sağlayabileceği düşünülüyor.

Sigara, obezite, diyabet ve hipertansiyon gibi ağır KOVİD riskini artıran faktörler ACE aktivitesi fazlalığıyla ilişkilendiriliyor.

Çocuk ve erişkinlerin bulunduğu üç farklı kohortta yapılan analizlerde çocuklardaki alerjik hassasiyetin astımdan bağımsız olarak burun epitelinde ACE-2 ekspresyonu ile ters orantılı bulundu.

Astımlı çocuklarda orta ve yüksek derecede alerjik hassasiyetin ACE-2’ de bu tür bir hususiyeti bulunmayan çocuklara göre giderek daha fazla azalmayla ilişkili olduğu tespit edilmiştir.

Journal of Allergy and Clinical Immunology‘de yayınlanan araştırma, alerjene maruz kalma erişkinlerde de ACE-2 ekspresyonunda önemli azalmalara yol açtığını da ortaya koyuyor.

Prevention and Management of Lung Infections - Naturopathic ...

Başka faktörler de etkili olabilir

Astım ve alerjisi olanların hastalığı hafif geçirmelerinin ACE-2 reseptörü azlığı dışında başka sebepleri de olabilir.

Bu kişilerin sigara içmemeleri, sağlıklı beslenmeleri, uykularının iyi olması, düzenli spor yapmaları gibi sağlıklı hayat tarzı unsurlarının da önemli etkisi olması muhtemeldir.

Bu hastalarda bağışıklık sisteminin farklı özellikleri de KOVİD’ e karşı korunmada rol oynayabilir.

Gelelim neticeye

Bu araştırmanın koronavirüsten korkan astım ve alerjileri olan hastaları mutlu edecektir ama bu onların KOVİD’ e yakalanmayacakları veya hastalığı her zaman hafif atlatacakları anlamına da gelmiyor.

Kaynak: https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(20)30551-0/abstract

***

EK 1 (3.6.2022): Gıda alerjisi olanlarda Kovid riski daha az. Astım Kovid riskini artırmıyor.

Kaynak: https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(22)00752-7/fulltext

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: