AMFİZEMLİ HASTALAR İÇİN YENİ BİR TEDAVİ UMUDU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

İleri derecede amfizemi olan hastalarda akciğerlerde içi hava dolu olan ama solunuma iştirak etmeyen boşluklar (kistler) vardır.

Ölü boşluk solunumu (dead-space ventilation) adı verilen bu durum solunumun mekanik etkinliğini azaltır ve nefes darlığına yol açar.

Hacim azaltıcı cerrahi (lung volume reduction surgery), özellikle de akciğerlerin üst kısımlarında yer alan kısımlarının çıkarılması işlemi solunumu belirgin şekilde rahatlatabilir ama cerrahinin riskleri vardır.

Akciğer naklinde ise müdahalenin zorluğu, riskleri, organ bulmada güçlük ve organın reddi gibi zorluklar hesaba katılmalıdır.

Valf uygulaması

Son senelerde ağır amfizemli hastalarda bronkoskopi aracılığıyla yerleştirilen ve solunan havayı ölü boşluk yerine sağlıklı akciğer kısımlarına yönlendiren tek taraflı valfler denenmektedir.

2018’ de bu valflerden Zephyr isimli olana FDA tarafından ruhsat verilmiştir.

Zephyr’ in solunum fonksiyonlarını düzelttiğini, egzersiz kapasitesini ve hayat kalitesini artırdığını gösteren çalışmalar vardır.

Üretici firma, bu valfin dünya çapında 12 bin kişide denemiş olduğunu bildiriyor olsa da kendi web sayfalarında 5 randomize çalışmada 450 civarında hastada kullanıldığı anlaşılmaktadır.

Şirket, kendi valflerinde daha önce denenen valflerde rastlanan kolateral ventilasyonun endoskopi sırasında bir kateter konarak engellendiğini bildirmektedir.

Zephyr Avrupa’ da mevcuttur ve İngiltere’ de NICE tarafından da desteklenmektedir.

Gel gelelim bu valflerin sebep olduğu önemli bir risk pnömotoraks yani akciğer zarları arasında hava birikimidir.

LIBERATE çalışmasında hastaların dörtte birinden fazlasında gelişmiş ve bunlardan dördü 45 gün içinde vefat etmiştir; mortalite yüzde 3 iken kontrol grubunda sıfırdır.

Pnömotoraks oranları IMPACT ve TRANSFORM çalışmalarında sırasıyla yüzde 26 ve 29’ dur ve sadece bir ölüm görülmüştür.

Gelelim neticeye

Bu uygulama, neticede bir miktar daha rahat nefes almayı isteyen, pnömotoraks riskini göze alan amfizemli hastalara tavsiye edilebilir.

Ülkemizde de yapıldığı merkezler vardır ve müdahalenin masrafları SGK tarafından karşılanmaktadır.

Endobronşial valflerin, iyi seçilmiş hastalarda faydalı olabileceğine inanıyorum ama bunun “hastalığı bitiren mucize bir tedavi” gibi sunulmasından, “çeşitli sebeplerle” uygun olmayan hastalara uygulanmasından da ciddi bir endişe duyuyorum.

Son karar, tam ve doğru bilgilendirilen hastaların olmalıdır.

Not: Hafif rüzgâr, meltem anlamlarına gelen Zephyr ismini pazarlama açısından mükemmel buldum.

Kaynak: https://pulmccm.org/copd-review/endobronchial-valves-now-fda-approved-for-severe-copd/

***

EK 1 (20.7.2022): Yıllardır yüz defa tekrarladığım sözlerim BMJ tiviti olmuş: https://twitter.com/bmj_latest/status/1549295727234400256?s=20&t=okbpA2SP8LEzRUqtDKI11Q

Tam ve doğru bilgilendirilen halk tıbba ve doktoruna güvenir, şehir efsanelerine prim vermez. Halk hastalıklarla korkutulmamalı, tedavilerin etkisi abartılmamalıdır. https://ahmetrasimkucukusta.com/2016/04/13/yazilar/tip-yazilari/kolesterol/tibba-duyulan-guven-neden-her-gecen-gun-azaliyor/
***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Dr. Sinan dedi ki:

    Bu işlem gerçekten de sadece uygun hastalara yapılabilir ve iyi netice de alınamayabilir ama bunda hiçbir sorun yok. Esas önemli olan hocanın da vurguladığı gibi işlemin suistimal edilmesi ve bu valflerin amfizemliler dışında en hafif KOAH’ lılara ve hatta astımlılılara ve hatta hatta nefes darlığı olan panik atak hastalarına da takılmaya başlanmasıdır.

Siz de yorumunuzu paylaşın: